DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Eski dışişleri bakanı Fischer: Batı çökecek, güç Çin’in eline geçecek

Eski dışişleri bakanı Fischer: Batı çökecek, güç Çin’in eline geçecek

Almanya eski dışişleri bakanı Joschka Fischer, Batı dünyasının yakın bir zamanda yıkılacağını savundu. ABD’nin artık kendi içine çekileceğini ve boşluğu zayıf ve dağınık Avrupa’nın dolduramayacağını söyleyen politikacı, hakimiyetin Çin’in eline geçeceğini ileri sürdü.

Almanya’nın eski dışişleri bakanlarından Joschka Fischer, Batı dünyasının yakın bir zamanda son bulacağı kehanetinde bulundu. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) artık çok fazla kendine konsantre olduğu için eksen kayması yaşandığını ileri süren Fischer, böyle bir ortamda Çin’in etkisini giderek arttırdığını, doğan boşluğu ise Avrupa’nın dolduramadığını dile getirdi.

YIKILMA SÜRECİ TRUMP’IN BAŞKAN SEÇİLMESİ İLE START ALDI

Alman yakın siyaset tarihinin en önemli simaları arasında sayılan Fischer, Süddeutsche Zeitung için kaleme aldığı makalesinde Batı medeniyetinin yıkılmakta olduğunu söylüyor ve bu sürecin en önemli olaylarından biri olarak Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesini gösteriyor.Fischer’e göre Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı’nın belirlediği transatlantik dünya başlayan yeni devirle birlikte değişiyor ve bu değişim Batı dünyasının kesin olarak batışı anlamına geliyor.

ABD RUSYA İLE İTTİFAKA GİDERSE ORTADOĞU DAHA DA KARIŞIR

1998 ila 2005 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan eski politikacının dedikleri çıkarsa, ABD dış politikada gösterdiği büyük etkinliğini azaltacak. Trump’ın yönetimi altında bulunan bu ülke böylece Batı dünyasının güvenliğini garanti altına alan bir güç olmaktan çıkacak. Milliyetçi ve içe dönük bir Amerika’ya ağırlık veren Trump şayet Rusya Başkanı Wladimir Putin ile bir ittifaka giderse, bu ortaklığın Ortadoğu üzerindeki etkileri şiddetli olacak.

FISCHER: DAĞINIK VE ZAYIF BATI ABD’NİN ROLÜNÜ DEVRALAMAZ

Fischer’e göre bütün bu olayların yaşanmasında belirleyici olan ABD’nin yeni rotaya ne kadar hızlı bir şekilde yöneleceği. Ancak Avrupa, dağınık ve zayıf olduğundan dolayı ABD’nin rolünü devralamayacağı için Batı’nın son bulacağı kesin. Eski dışişleri bakanı kehanetini şu sözle özetliyor: “Bildiğimiz manadaki Batı dünyası gözlerimizin önünde batacak.”Fischer bunun dünya politikasını şekillendirecek güçler arasında yer almayı isteyen Çin için büyük bir an olacağını söylüyor ve ekliyor: “Pekin yorgun dünya gücünün ceketini giymeye hazırlanıyor.”Fischer, uzun yıllar Yeşiller partisinde siyaset yapmış bir isim. Alışılmışın dışında siyaset tarzı ile kendi partisindeki meslektaşları  kadar diğer partilerdeki meslektaşlarının da saygısını kazanmayı başaran Fischer, siyasi kariyerine nokta koyduktan sonra dünya meseleleri ile ilgili olarak çok nadir görüş bildiriyor. Ancak paylaştığı her görüşü sarsıcı nitelikte oluyor.