DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Gizliliğe önem veren 4 arama motoru

Gizliliğe önem veren 4 arama motoru

Masaüstü Bilgisayar, Laptop, Akıllı Telefon, Tablet derken dünyada internet kullanıcı sayısı çok büyük rakamlara ulaştı. Dünyanın en büyük arama motoru Google’da saniyede 2.3 milyon arama yapıldığını biliyor muydunuz? Hal böyle olunca gizliliğe önem veren kullanıcılar farklı arama motorlarına yönelebiliyorlar.Gizli veya Mahrem olarak adlandırabileceğimiz aramaları yapan kullanıcılar Google dışında gizliliğe önem veren arama motorlarını tercih ediyorlar.Dünyanın

arama motoruMasaüstü Bilgisayar, Laptop, Akıllı Telefon, Tablet derken dünyada internet kullanıcı sayısı çok büyük rakamlara ulaştı. Dünyanın en büyük arama motoru Google’da saniyede 2.3 milyon arama yapıldığını biliyor muydunuz? Hal böyle olunca gizliliğe önem veren kullanıcılar farklı arama motorlarına yönelebiliyorlar.Gizli veya Mahrem olarak adlandırabileceğimiz aramaları yapan kullanıcılar Google dışında gizliliğe önem veren arama motorlarını tercih ediyorlar.Dünyanın en büyük arama motoru ‘Google’ın da gizli arama özelliği olsa da 2012’de yapılan araştırmaya göre kullanıcıların yarısından çoğu böyle bir özellikten habersiz.Ancak haberleri olsa dahi Google sadece arama geçmişinizi bilgisayarınıza kaydetmiyor. Siteyi ziyaret ettiğinizde İP gibi önemli bilgileri saklıyor.Gelelim yazımızın asıl konusuna…Kişisel gizliliğe önem veren arama motorları. Kişisel gizlilik derken, ziyaret ettiğiniz siteler, hangi kelimeleri aradığınız, ip bilgileriniz gibi önemli bilgilerden bahsediyoruz. 

  • DuckDuckGo – (En çok tercih edilen arama motoru)

duckduckgoGizliliğe önem veren arama motoru deyince akıllara ilk gelen isimdir “DuckDuckGo”. 2008 yılında kurulan site alternatiflerine göre daha doğru sonuçlar getirirken, İp adresinin kaydetmiyor ve aramalarınızı izlemiyor.

  • ixquick

ixquick1998 yılında kurulan ixquick şimdilerde Google Chrome tarayıcısının aracı olarak kullanılıyor. İxquick’te alternatifleri gibi ip adresini kaydetmiyor ve kullanıcı bilgilerini göndermiyor.

  • MetaGer

metagerMetaGer Alman sivil toplum kuruluşu Bilgiye Özgür Erişim ve Hanover Üniversitesi’nin ortak projesidir. İxquick ile aynı görevi görmektedir.  yippy

  • Yippy

Yippy diğer alternatiflerine göre tamamen farklı bir çalışma prensibine sahip arama motorudur. Diğer gizliliğe önem veren arama motorları genelde mahrem aramalar için kullanılırken ‘Yippy’ çocukların cinsel ve kumar içeriklerinden korumak için kurulmuş.Fakat şunu da belirtelim. Yippy sadece ABD’deki kullanıcıları için bu özellikleri taşıyor.