DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Greyfurtun fayda ve zararlarını biliyor muydunuz?

Greyfurtun fayda ve zararlarını biliyor muydunuz?

Greyfurt görüntüsüyle portakala benzeyen bir narenciyedir. Dünya üzerinde ilk yetiştirildiği yer Batı Hint Adaları’ndan biri olan Barbados’tur. Türkiye’de ise yaklaşık 10 yıldır üretilmektedir. Greyfurtun çekirdekli çekirdeksiz türleri vardır. Vitamin, protein, lif ve mineral bakımından zengin bir besindir. İçeriğindeki kolesterol çok az miktarda, folatlar ise çok yüksek miktardadır. Greyfurtun fayda ve zararlarını biliyor muydunuz? Bu yazımızda

Greyfurt görüntüsüyle portakala benzeyen bir narenciyedir. Dünya üzerinde ilk yetiştirildiği yer Batı Hint Adaları’ndan biri olan Barbados’tur. Türkiye’de ise yaklaşık 10 yıldır üretilmektedir. Greyfurtun çekirdekli çekirdeksiz türleri vardır. Vitamin, protein, lif ve mineral bakımından zengin bir besindir. İçeriğindeki kolesterol çok az miktarda, folatlar ise çok yüksek miktardadır. Greyfurtun fayda ve zararlarını biliyor muydunuz? Bu yazımızda sizler için bu sorunun cevaplarını araştırdık.

Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

Greyfurt, insan vücudu çeşitli enfeksiyonlarla savaşırken yardımcıdır. Kanser hastalarının tedavisi esnasında tüketildiğinde fayda sağladığı bilinmektedir.Kilo vermek isteyenler için kilo vermeye yardımcıdır. Greyfurt suyu tüketmek bilinen zayıflama yöntemlerindendir.Düzenli olarak tüketmek göz sağlığı için faydalıdır.Greyfurtun bağırsak fonksiyonlarını hızlandırır. Hatta düzenli tüketildiğinde kolon kanserinin önlenmesinde yardımcı olduğu söylenmektedir.İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinlerle savaşır, karaciğeri korur ve temizlenmesini sağlar.Greyfurt, yine içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kolesterolü yüksek olan kişilerde kolesterol seviyesinin düşmesinde yardımcıdır. Greyfurt kolesterol için tüketilirken, her gün mutlaka 1 adet yenmeli ya da sıkılıp suyu içilmelidir.Greyfurt zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini de astım hastalığına iyi gelir. Uzun süreli ve düzenli tüketildiğinde astım ataklarının azalmasına, atak yaşanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Sadece astım değil, diğer solunum sistemi hastalıklarının da tedavisinde önemli etkileri vardır.Her gün düzenli olarak tüketenlerde diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar, diş eti kanamalarının önüne geçer.Vitamin ve mineral deposu greyfurt, cilt içinde faydalıdır. Ciltteki lekeleri giderir, cilt hücrelerini korur ve yeniler.Greyfurt saça da faydalıdır. Greyfurt suyu direk olarak saça masaj yapılarak düzenli olarak uygulandığında, saç uzamasında etkili olduğu kısa bir sürede görülecektir.Her gün greyfurt suyu içmek, böbrek taşı oluşumunu önlediği gibi, böbrek taşı olanlarda da taşın büyümesini engeller.İçeriğindeki C vitamininden dolayı, idrarın PH değerini artırır. Sitrik asidin salgılanma hızına da etki eder.Ayrıca son zamanlarda, greyfurt suyu tüketmenin sigarayı bırakmada etkili olduğu görüşü savunulmaktadır. Buna kanıt olarak greyfurt tüketmenin, ağızda meydana getirdiği Ph değişikliği nedeniyle sigara içme isteğinin azalması ve ayrıca greyfurt suyunun nikotinin etkilerini azaltması gösterilmektedir.

Greyfurtun Zararları Nelerdir?

Greyfurt kolaylıkla bazı ilaçlarla etkileşime geçer. Aynı zamanda bazı ilaçların etkisini arttırıcı özelliği de vardır. Greyfurt bazı ilaçların etkisini 40 kata kadar çıkarabilmektedir. Bu nedenle doz aşımına neden olarak toksik etki meydana getirebilmektedir.  Tek bir greyfurt tüketildiğinde bile bu etki greyfurt yendikten 30 dakika sonra ortaya çıkmakta ve 3 güne kadar sürmektedir. Bu yüzden düzenli olarak ilaç kullananların greyfurt tüketimi konusunda çok dikkatli olması, eğer bu meyveyi tüketecekse mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.