DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
HÜKÜMET ve STK’LAR GURBETÇİ EMEKLİNİN FERYADINI DUYMALI!

HÜKÜMET ve STK’LAR GURBETÇİ EMEKLİNİN FERYADINI DUYMALI!

Yurtdışında yaşayan insanımızın en büyük sorunlarından biri de yurtdışı borçlanma yapıp primlerini yatırmasına rağmen primleri karşılığı Türkiye’den emekli aylığı alırken yurtdışında çalışamaması. Oysa AK Parti hükümeti bu yasağın kısmen de olsa kaldırılacağı sözünü 2015 genel seçimleri öncesinde gurbetçimize vermişti. Ancak yasak halen devam ediyor. Bir düşünün… Yurtdışı borçlanma yasal hakkını kullanarak Türkiye’ye yüklü miktarda prim

Yurtdışında yaşayan insanımızın en büyük sorunlarından biri de yurtdışı borçlanma yapıp primlerini yatırmasına rağmen primleri karşılığı Türkiye’den emekli aylığı alırken yurtdışında çalışamaması. Oysa AK Parti hükümeti bu yasağın kısmen de olsa kaldırılacağı sözünü 2015 genel seçimleri öncesinde gurbetçimize vermişti. Ancak yasak halen devam ediyor.

Bir düşünün…

Yurtdışı borçlanma yasal hakkını kullanarak Türkiye’ye yüklü miktarda prim ödüyorsunuz. Türkiye size emekli olma hakkı da veriyor. Ama diyorki; tamam emekli olabilirsin sana 350 Euro maaş bağlıyorum, ama yurtdışında yaşamaya devam edeceksen yurtdışında bir kuruşluk bile çalışmadan ve ikamete dayalı sosyal yardım almadan yaşayacaksın.
Buyur gel sen yaşa, yaşayabilirsen.. Ev kirası bile 500-600 Euro..
Ama yurtdışı borçlanma yapsın veya yapmasın emekli olana “Türkiye’de çalışabilirsin, hatta esnafsan kesintisiz emekli maaşını alabilirsin” diyor.
Türkiye’de değil de yurtdışında yaşıyor ve çalışıyorsam bunun Türkiye’ye ne zararı var? Aynı Türkiye’de çalışıldığı gibi emekli aylığı ödemesinden başka bir yük yok Türkiye’ye. O da zaten ödenen primlerin karşılığı…

Tabi bu sorulara Türkiye gerekçe üretemiyor. Önceleri “Biz Türkiye’de çalışan emekliden % 10 kesinti yapıyoruz. Bu kesintiyi bize işveren ödüyor. İşte bu kesinti miktarını biz yabancı ülkedeki işverenden alamayız. O nedenle bu çalışma yasağını kaldırmak teknik olarak mümkün değil” diyorlardı. Biz de diyoruz ki,yabancı işverenden alacağınız bu % 10 kesintiyi bizim emekli maaşımızdan kesin. 1500 TL mi maaş veriyorsunuz %10 kes 1350 Euro ver. Bu durumda Türkiye’deki işverene bağlı çalışanla aramızda ne fark kalır? Hiç.. Yurtdışında esnaf olarak çalışıyorsak zaten Tükiye’de esnaf olandan bu kesinti yapılmadan emekli maaşı ödeniyor. O zaman biz neden yurtdışında esnaf olarak çalışmayalım?

İşte bu sıkıntıyı ve yurtdışındaki oyların da kıymetini anlayan AK Parti hükümeti gerek 7 Haziran 2015 gerekse 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi bu yurtdışında çalışma yasağını kısmi mağduriyeti giderecek şekilde yarı zamanlı çalışmalar açısından kaldırılacağını seçim beyannamesinde emekli veya emekli olacak gurbetçiye söz verdi. Hatta Sayın Ahmet Davutoğlu 1 Kasım seçimlerinden galip çıkıp Başbakan olarak 64. Hükümeti kurduğunda bu yasağın kaldırılacağını hükümet programına aldı ve programı TBMM’sinde okudu. Sayın Davutoğlu’dan hükümeti devralıp 65.hükümeti kuran Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım da 64.Hükümetin programını aynen devam ettireceklerini söyledi.

Ancak aradan geçen yaklaşık 1,5 yıllık zaman diliminde bu vaat ile ilgili hiçbir düzenleme yapılmadığı gibi her hangi bir çalışmanın da olduğu açık ve net olarak dillendirilmedi. Hükümet kanadında ve TBMM’de Avrupalı Türklerin sesi olduğuna inandığımız AK Parti İstanbul Milletvekili Sayın Mustafa Yeneroğlu’nun 9 Aralık 2016 tarihli Sabah gazetesinde çıkan “Yurtdışında yaşarken Türkiye’den maaşını almak isteyenlerin Almanya’da yarı zamanlı ek işlerde çalışmasına izin vermeyi gündeme alabiliriz. Uygun bir çözüm arayışımız var. Aklımda olan 400-600 euro arası sosyal kesinti olmayan işlerde çalışmaya izin vermek olabilir” şeklindeki beyanatı ümit verse de gurbetçimizi tatmin etmedi. Çünkü beyanattan anlaşılan henüz konu gündeme alınmamış, daha konu üzerinde sadece beyin jimlastiği yapılıyor ve açıklama Sayın Yeneroğlu’nun şahsi görüşleri. Bu beyanat dışında ne Çalışma Bakanlığından, ne hükümetten bir açıklama yapılmadığı gibi şu ana kadar TBMM’sine verilen ne kanun tasarısı ne de bir teklif var. Yani verilen söze rağmen hiçbir icraat yok.

Oysa şimdi önümüzde ülkenin kaderini belirleyecek 16 Nisan referandumu var. Ve bu defa yurtdışı oylar genel seçimlerin aksine Türkiye’deki sonuçları bire bir etkileyecek. Yani yurtdışı oylar hem “evet”çiler hem de “hayır”cılar için altın kıymetinde.
Bu nedenle 2015 seçimleri öncesi Türkiye’den emeklilere verilen sözün tam yerine getirileceğini düşünürken, 18 Şubat günü Almanya’da referandum kampanyası başlatan Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, başka mekanlarda konuşan Milli Savunma Bakanı Sayın Fikri Işık ve diğer hükümet temsilcileri sanki gurbetçi emekliye hiç böyle bir söz vermemişler gibi çalışma yasağının kaldırılması konusunda bir kelam bile etmediler.
Hadi hükümetimizin temsilcileri bunu sevhen unuttu diyelim. Almanya’da Avrupa’da onlarca küçük büyük ölçekte sivil toplum örgütlerimiz ve Türkçe yayın yapan medya organlarımız var. Bunlar da verilen sözü hatırlatarak gurbetçinin özlemle beklediği çalışma yasağı konusunu hükümetimiz yetkilileri nezdinde gündeme getirmediler.

Biz ise bu süreçte Türk hukuk bürosu olarak konu ile ilgili günde onlarca telefon alarak gurbetçinin iniltilerini dinliyoruz. Bize “Ne olur avukat bey, sesimizi kimse duymuyor, söz veriliyor oy veriyoruz ama kimse bedelini yatırdığımız halde hakkımızı vermiyor. Bize öncü olun ve sesimizi duyurun” diyor. Lakin bizler avukatız. Siyasetçi değil.
Nasıl bir etkimiz olabilir bilmiyorum ama biz üzerimize düşen görevi yapalım ve hükümetimize, bütün siyasilere, Avrupa’daki STK’lara, Türkçe yayın yapan ulusal ve yerel medyaya çağrımızı ve uyarımızı yapalım.
Öncelikle çağrımız hükümetimize; lütfen gurbetçimize çalışma izni vereceğinize dair verdiğiniz sözler AK Partinin internet sitesinde bulunan 1 Kasım seçim beyannamesinde, 64. ve 65.Hükümet programlarında halen yazılı duruyor. Bunu iyi hatırlayın ve 16 Nisan öncesi bu sözü yerine getirerek gurbetçinin gönlünü de oyunu da kazanın!..
Muhalefet partileri; sizler de gurbetçinin derdini duyun ve ona ortak olarak çözüm üretin!.. Gurbetçi emeklinin haklarının takipçisi olun. Böylelikle siz de hem gurbetçinin gönlünü hem de oyunu kazanın.

Avrupa’daki STK!.. DİTİB, UETD, Türk Federasyonu, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı, Atatürkçü Düşünce Dernekleri, Alevi Federasyonları, Avrupa Türk İslam Birliği ve daha ismini sayamadığım ama gurbetçinin temsilcisi ve dertlerine derman olacağını iddia eden örgütler. Hangi ideolojiye, görüşe sahip olursanız olun, hangi inancı taşırsanız taşıyın, hangi partiye angaje olursanız olun ama gurbetçinin bu derdinde birleşin ve hükümet yetkililerini, siyasileri bu konuda bilgilendirin verilen sözleri hatırlatarak konuyu gündem de tutun!..
Avrupalı Türklerin sesi olduğunu iddia eden ulusal ve yerel basın kurum ve kuruluşları!.. Referanduma kadar gurbetçinin bu ve sizin tespit ettiğiniz diğer dertlerini hergün hem de ilk sayfadan gündem yapın. Verilen sözleri siz de hatırlatın. Basın, demokratik ülkelerde dördüncü kuvvettir. Gücünüzü gurbetçi emekli için kullanın!..

Konuyu gurbetçimize söz verdiğimiz gibi tüm açıklığıyla, lafı evirip çevirmeden imkan bulabildiğimiz bu köşemizdede yayınlayabiliyoruz. Maalesef elimden gelen bu. [email protected]
Av. Şerif Yılmaz