DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Isırgan otu halk arasında dalagan otu, sırgan ve çinçar olarak da adlandırılır. Latince adı urtica urens’tir. Isırgan otunun , çıplak el ile dokunulduğu zaman yakıcı özelliği ortaya çıkmaktadır. Bunu yapraklarındaki salgısı ile yapmaktadır. Böyle kötü bir huyu olmasına rağmen faydaları da saymakla bitmez. Özellikle farklı hastalıkların tedavisinde yardımcı ürün olarak kullanılan ısırgan otu hastaların iyileşme

Isırgan otu halk arasında dalagan otu, sırgan ve çinçar olarak da adlandırılır. Latince adı urtica urens’tir. Isırgan otunun , çıplak el ile dokunulduğu zaman yakıcı özelliği ortaya çıkmaktadır. Bunu yapraklarındaki salgısı ile yapmaktadır. Böyle kötü bir huyu olmasına rağmen faydaları da saymakla bitmez. Özellikle farklı hastalıkların tedavisinde yardımcı ürün olarak kullanılan ısırgan otu hastaların iyileşme sürecini ciddi oranda kısaltmaktadır.Isırgan otunun faydalarına bakılırsa neredeyse her türlü sıkıntıda kullanılabilir. Ancak ciddi etkileri olan bu bitki daha önce hiç kullanılmamış ise, en başta bitkinin kullanacak kişide alerjik etkisinin olup olmadığını anlamak için,  önce az az kullanılması gerekir. İlk kullanımdan sonra herhangi bir alerjik reaksiyon gelişmemişse sonrasında uygun ölçüde tedavi süresince kullanılabilir. Bu bitkinin yemeğinden, çayından ve şampuanından faydalanılabilir.

Isırgan Otunun Faydaları

*Vücutta hücre yenilenmesini sağlayan bu şifalı bitki; alyuvar yapımını arttırır. Bu yüzden anemi tedavisinde ilaçların yanına ek olarak kullanılabilir.*Yaprak ve sürgünleri salata şeklinde veya pişirilerek yenildiğinde, kansere karşı etkili olur.*Romatizmaya iyi gelir.                         isirgan-otu-cayi*Bağışıklık sistemini güçlendirir.*Yapraklarından hazırlanan çayının idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici özellikleri vardır.*Gut hastalığı tedavisinde kullanılır. Bu rahatsızlığın tedavisi için taze olarak bu şifalı otun suyu günde 3 çorba kaşığı içilir. Bu tedavi 4-6 hafta devam etmelidir.*Kolesterol ve yüksek tansiyona,*Eklem hastalıklarına iyi gelir. Eklem ağrıları için otunun banyoları tavsiye edilir.*İdrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır.*Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklara ve öksürük, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı fayda sağlar.*İdrar söktürücü ve ödem atıcı özelliğinden dolayı böbrek ve kalp rahatsızlıklarına karşı da kullanılır.*Demir eksikliğinin giderilmesinde etkilidir.*Prostat büyümesi, safra kesesi ve böbrek taşlarının düşürülmesi gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.*Loğusalık döneminde günde 2 fincan ısırgan çayını anne sütünü arttırdığı için içmek yararlıdır.*Vücutta oluşan şişkinliği giderir ve gaz problemine iyi gelir.*Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.  Pek çok organı temizler.*Regl döneminde ki gerginliği ve ağrıyı giderir*Böbrekleri temizler ve karaciğerin kendini yenilenmesine fayda sağlar.*Öksürük problemini olan kişilerin düzenli kullanması gerekir.*Ergenlik sürecinde çıkan sivilceleri iyileştirir.*Halsizlik ve güçsüzlüğe iyi gelir.*Kandaki şekerini dengeler ve kanı temizler.*Kabızlık sorunu çekenler çayını içerse sorun ortadan kalkar.*Egzama, bahar nezlesi ve alerjik durumlara karşı hem önleyicidir hem de iyileşme sürecini hızlandırır.