DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İslamofobi döner ile biberli tavuğu karşı karşıya getirdi

İslamofobi döner ile biberli tavuğu karşı karşıya getirdi

Doğu Avrupa ülkelerinde Müslüman nüfus binlerle ifade edilmesine rağmen orantısız bir düşmanlık ile karşı karşıyalar. Özellikle Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti halkları yaygın İslamofobi yüzünden popülist idarecileri başlarına geçirecek gibi görünüyor.  Doğu Avrupa ülkelerinde son günlerde İslam ve yabancı düşmanlığı giderek artıyor. Bu ülkelerde Müslüman sayısı oldukça az olmasına rağmen medyaya düşen düşmanlık haberleri

Doğu Avrupa ülkelerinde Müslüman nüfus binlerle ifade edilmesine rağmen orantısız bir düşmanlık ile karşı karşıyalar. Özellikle Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti halkları yaygın İslamofobi yüzünden popülist idarecileri başlarına geçirecek gibi görünüyor.

 Doğu Avrupa ülkelerinde son günlerde İslam ve yabancı düşmanlığı giderek artıyor. Bu ülkelerde Müslüman sayısı oldukça az olmasına rağmen medyaya düşen düşmanlık haberleri hiç de az değil. Çoğu son zamanlarda sosyal medyayı dolduran asparagas haberleri andıran bu haberler doğru.Bu haberler içinde en çok yankı bırakanı Polonya’nın Elk şehrinde gerçekleşen cinayet ve ardından gelen İslam düşmanlığı içeren olaylar oldu. Olaylar yılbaşı gecesi Polonyalı bir gencin Tunuslu biri tarafından öldürülmesiyle başladı. Polonyalı gencin öldürülmesi şehir halkını öyle öfkelendirdi ki, iki gün süren yabancı düşmanı kargaşayı durdumak için polis de şehrin önde gelenleri de ter dökmek zorunda kaldı.

AYNI HEYECANI DİĞER CİNAYETLERDE GÖSTERMEMİŞLERDİ

Elk halkı bütün cinayetlerde aynı heyecanı göstermemişti. Ancak katil bir Tunuslu olunca sanki Tunusluların cinayetlerinden yıllardır çok çekmiş gibi taşkınlık yapan halk, polise karşı gelmiş, olayın nasıl gerçekleştiğini bilmek istememişti.Halbuki ölen Polonyalı genç hırsızlık ve başka suçlardan mahkum edilmiş biriydi ve yılbaşı akşamı döner satan Tunusluyu bıçak çekecek kadar provoke etmiş, ardından da iki içecek şişesini parasını ödemeden almıştı.Bunu sindiremeyen 200 ila 300 kişi olay yerinde bir araya geldi, yabancı düşmanı sloganlar attı, Tunuslunun çalıştığı döner dükkanını ve olayla ilgisi olmayan başka bir döner dükkanını tahrip etti ve akşama kadar polisle çatıştı. Elk piskoposu Jerzy Mazur’un “Hıristiyanlar olarak af ve kardeş olma yolunu seçmeliyiz” çağrısını kimse duymadı ve ertesi gün taşkınlıklar aynı şekilde devam etti.

DÖNER YİYİP MÜSLÜMANLARI ZENGİN ETMEYİN, BİBERLİ TAVUĞUMUZ BİZE YETER!

Müslümanların oldukça az olduğu bir diğer ülke de Slovakya. Bu ülkedeki yabancı düşmanlığını açığa çıkaran klişe de yine döner oldu. Ülkenin Dunajska Streda şehrinde FK DAC 1904 Dunajska Streda futbol takımının fanatik taraftarlarının Facebook grubunda Müslümanlara karşı boykot çağrısı yapıldı. Şehirde 23 bin kişi yaşıyor ve Müslüman hemen hemen yok. Dönerin ise sadece şöhreti var. Ancak buna rağmen fanatik grubun liderlerinden Roland Domonkos’un döner boykotu çağrısı büyük bir ilgi görüyor. Çağrısı ise şöyle: “İslam halkının daha fazla ilerlemesine destek olmayalım. Kebap yerine kendi biberli tavuğumuzu yiyelim! Biberli tavuğumuz bize yeter!”

MACAR AZINLIĞIN SALDIRGANLIĞINDAN SLOVAKLAR DA BIKMIŞ

Facebook’taki bu İslamofobi çağrısı Avusturya’dan bile duyulmuş. Medyaya yansıyan bu ırkçı ve İslamofobik olay karşısında futbol takımı mesafe koyan bir açıklamada bulunma ihtiyacı bile hissetmemiş. Şunu da eklemekte fayda var: Dunajska Streda Macar azınlığın çoğunlukta olduğu bir kent ve bu kentteki insanların milliyetçi tavırları Slovakyalıları da çileden çıkaracak derecede diye biliniyor. Macaristan’daki İslam düşmanlığı ise popülist yöneticiler sayesinde kurumsallaşmış durumda.

SİYAHİ MODELLE BEYAZ IRKIN KÖKÜNÜN KAZINACAĞINDAN KORKUYORLAR

Slovakya bu şekilde İslamofobi lekesinden kendini kurtarabilir. Fakat uzun süre birlikte yaşadıkları Çeklerin ülkesinde de yabancılar sorun. Alman ucuz süpermarketlerinden Lidl’ın bugünlerde Çek Cumhuriyeti’ndeki şubeleri için hazırladığı reklamlardan dolayı başı iyice ağrıyor. Sebebi ise reklam kampanyası için siyahi bir model seçmiş olması. Lidl’ın bu seçiminden dolayı sosyal medya gruplarında yazılıp çizilenler yenilir yutulur derecede değil. İnsanlar reklamdan dolayı öyle payaşımlarda bulunmuşlar ki, sanki Çek Cumhuriyeti’nde farklı kültürlerden insanlar nüfusun ciddi bir kesimini oluşturuyor. ‘Çokkültürlülük yoluyla beyaz ırkın kökünün kazınması’ tabiri bunların başında geliyor.

İSLAMOFOBİ CEPHESİNE CEVAP GECİKMEDİ: BURASI 21. YÜZYIL AVRUPASI

Lidl ise yabancı bir ülkede ticaret yapmasına rağmen gereken cevabı vermekte gecikmemiş: Farklı etnik gruplardan insanların birlikte yaşadığı 21. yüzyıl Avrupasında yaşıyoruz.” Süpermarketler zincirinin öfkeli Çeklere bir de önerisi var: “İnsan dünyadan ne kadar çok şey görürse başkalarına olan hoşgörüsü de o derece artar. Bu yüzden de modellerimiz dünyanın her tarafından geliyor.”

3 BİN 700 MÜSLÜMAN İÇİN İSLAM KARŞITI BLOK KURMUŞLAR

Çek Cumhuriyeti’nde yabancı oranı yüzde 4,5 ile sınırlı. Müslüman nüfus ise 3 bin 700. Buna rağmen ülkede ‘İslam’a Karşı Blok’ adlı bir inisiyatif kurulmuş. Bu ülkelerin en büyük korkusu ise çok sayıda mültecinin gelme ihtimali. Batı Avrupa’nın refah seviyesine ulaşamayan bu ülkeler mülteci kabul etmemelerine rağmen çok kısa bir süre içinde büyük bir Müslüman ve yabancı karşıtlığı geliştirmiş durumdalar ve bu halleriyle başlarında popülist devlet adamlarını görmeye namzet gibi duruyorlar.