DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İsrail-Türkiye mutabakatının iç yüzü

İsrail-Türkiye mutabakatının iç yüzü

Türkiye ile İsrail arasında ‘Mavi Marmara’ olayı olarak adlandırılan 9 Türk gemicinin de hayatını kaybettiği saldırı sonrası bozulan ilişkilerin dün yapılan görüşmeyle tatlıya bağlandı. Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Devlet Başkanı Netanyahu mutabakatın detaylarını kamuoyuna açıkladı.\r\n

26 Haziran Pazar günü Roma’da gerçekleştirilen mutabakatta Türkiye-İsrail ilişkileri İsrail’in Türkiye’nin şartlarını kabul etmesinin ardından iki ülke arasında buzlar eridi.Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu mutabakatın detaylarıyla ilgili eş zamanlı açıklama yaptılar. Yıldırım, mutabakat metninin yarın İsrail ve Türkiye tarafından imzalanacağını duyurdu.Netanyahu açıklamalarında, Gazze’ye uygulanan ablukanın devam edeceğini, Yıldırım ise Mavi Marmara olayında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeneceğini vurguladı.Anlaşma özeti şu şekilde:

  • İsrail, Filistin ve Gazze’ye uyguladığı amargoyu yumuşatacak.
  • Türkiye, engel kaldırılmasının ardından 10 bin ton insani yardımı Gazze’ye ulaştıracak.
  • Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden 9 Türk gemicinin ailesine 20 bin Tl tazminat ödenecek.
  • İsrail hükümeti özür dileyecek.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları şu şekilde:Çankaya Köşkü’nde açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Gazze ve Filistin halkı, çok acı çekti. Bu mutabakat sayesinde nefes alacaklar. Bu anlaşma sayesinde iki ülke arasındaki ilişkiler de normalleşecek.””Yarın imzalanacak olan mutabakat metni Dışişleri Müsteşarımız ve İsrail’de ilgili kişi tarafından imzalanacak. Mutabakat onaylandıktan sonra iki ülkenin de büyükelçilikler faal hale getirilecek. Gazze’ye uygulanan ambargonun yumuşatılmasının ardından 10 bin ton ilk yardım filosu cuma günü Aşdot Limanı’na hareket edecektir. Yardımlar AFAD koordinasyonunda olacak. Filistin’in de arkasında olacağız. TOKİ’nin Gazze’deki konut projesine hız verilecek.” diye konuştu.Binali Yıldırım, ilişkilerinin normalleşmesinin Türkiye ve İsrail’in yararına olacağını belirtti ve “Kim ne derse desin bu mutabakatı önemsiyoruz.” dedi.Netenyahu’nun basın açıklaması:Roma’da basın toplantısı düzenleyen İsrail Devlet Başkanı Netanyahu, “Gazze’nin ablukası denizden devam edecektir.”Bu bizim için üst düzey bir güvenlik meselesi. Bu konuda taviz vermek istemedim. Bu Hamas’ın güçlenmesini engellemek için gerekli bir şeydi ve bugün de öyle” dedi.Türkiye’nin, İsrail limanları üzerinden Gazze’ye yardım yapacağını dile getiren Netanyahu, “Gazze’deki halkın koşullarının iyileşmesi bizim de çıkarımıza” dedi.Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu, mutabakatın önemli olduğuna vurgu yaparak, bu anlaşmanın Ortadoğu’ya istikrar getireceğini söyledi.İki ülke arasındaki bu anlaşmayla birlikte İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihracat edileceğini açıklayan Netanyahu, “Bu anlaşma olmasaydı doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırmak imkansız olurdu” diye konuştu.