DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İyi çayı nasıl anlarız?

İyi çayı nasıl anlarız?

Türk insanı için çayın yeri ayrıdır. Kahvaltıda çayla başlayan gün öğlen, ikindi ve akşam çayı ile devam eder. Evde, işte çay toplantıları, çay molaları hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Bu kadar çaya düşkün bir millet olduğumuz için çayın iyisinden de anlarız tabi ki. Bu yazımızda sizler için iyi çayı nasıl anlarız, konusunu ele aldık. Kaliteli çayı anlamak için

Türk insanı için çayın yeri ayrıdır. Kahvaltıda çayla başlayan gün öğlen, ikindi ve akşam çayı ile devam eder. Evde, işte çay toplantıları, çay molaları hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Bu kadar çaya düşkün bir millet olduğumuz için çayın iyisinden de anlarız tabi ki. Bu yazımızda sizler için iyi çayı nasıl anlarız, konusunu ele aldık.

Kaliteli çayı anlamak için birkaç öneri 

Marketten aldığınız çayın kalitesini anlamak için paketi açar açmaz yapacağınız ilk şey kokusunu kontrol etmek olmalı.  Çünkü kaliteli kuru çay çok hafif kokar ve bu koku insanı rahatsız etmez. Özellikle paketi açtığınızda burnunuza sert ya da yakıcı bir koku geliyorsa aldığınız çayın kalitesinden şüphe duyabilirsiniz.Çay kalitesini anlamaya yarayan bir diğer hususta paketteki çayın parçacıklarının boylarının aynı olması ve renginin de koyu olmasıdır. Çayınızın içinde ip parçaları, toz ya da başka şeyler olmamasına özen gösterin ve yaprakların da düz olmamasına dikkat edin. Çünkü en iyi kalite çayların yaprakları bükük, kıvrımlı ve parlak olur. Bunu anlamak için paketi açtıktan sonra çayı bir peçeteye dökün, rengi koyu, boyutları aynı, görünüşü parlak ve yaprakları kıvrımlıysa çayınız kalitelidir.Çayınızın kalitesini anlamak için ayrıca bir bardak suya biraz aldığınız çaydan atmayı da deneyebilirsiniz. Suyun rengi yavaş yavaş sararıyorsa çayınız kalitelidir. Suyun rengi hızla değişiyorsa bu, çayın boyalı olduğu anlamına gelir.

İyi çay demlemek için nelere dikkat edilmelidir?

İyi çayı nasıl anlarız? Yazımızın bu kısmını okuyarak kaliteli çaya ulaştık. Şimdi işin ikinci aşamasına, yani iyi çay nasıl demlenir kısmına geldik. Evet iyi çay demlemek için nelere dikkat edilmelidir? Buyurun birlikte bakalım.

  • Çayınızın iyi demlenmesi için taze ve soğuk su kullanın.
  • Çay demleme için kaynamış soğumuş su kullanmayın.
  • Demleme suyunun on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamaması gerekir, yoksa gereğinden fazla oksijen kaybedeceğinden çayınız lezzetli olmaz.
  • Su kaynadığı anda, suyu demliğe dökün.
  • Daha iyi bir demleme ısısına ulaşabilmek için demliği ısıtın.
  •  Demlenmiş çayı eğer porselen çaydanlığa boşaltacaksanız, boşaltmadan önce bir kez karıştırın.
  • Çayın ölçüsüne dikkat edin; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çayın tadı acı olur.