DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
KONSERVE NASIL YAPILIR?

KONSERVE NASIL YAPILIR?

(Fasulye Konservesi, Bamya Konservesi, Patlıcan Konservesi, Kırmızı Biber Konservesi) Eskiden kışlık yiyecek hazırlığı denilince akla ilk gelen konserve olurmuş. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle derin dondurucular mutfaklarda yerini alsa da, hala geleneksel yöntemlerden vazgeçemeyen büyük bir kitle var. Derin dondurucuda saklamak ne kadar sağlıklı olsa da, cam kavanozdaki sağlığı hiçbir şeye değişmem diyenlerdenseniz, işte size birkaç konserve

(Fasulye Konservesi, Bamya Konservesi, Patlıcan Konservesi, Kırmızı Biber Konservesi) Eskiden kışlık yiyecek hazırlığı denilince akla ilk gelen konserve olurmuş. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle derin dondurucular mutfaklarda yerini alsa da, hala geleneksel yöntemlerden vazgeçemeyen büyük bir kitle var. Derin dondurucuda saklamak ne kadar sağlıklı olsa da, cam kavanozdaki sağlığı hiçbir şeye değişmem diyenlerdenseniz, işte size birkaç konserve tarifi…

Öncelikle konserve yaparken nelere dikkat edilmeli?

* Evde konserveleri hazırlarken hangi sebzeyi kullanırsanız kullanın, gelişi güzel kaplarda değil, basınçlı kaplarda en az yirmi dakika boyunca kaynatın. Çünkü ne kadar uğraşırsanız uğraşın başka şekilde kaynama ısısını 100 derecenin üstüne çıkaramazsınız. * Konservenizi basınçlı kapta kaynatmanızın bir diğer sebebi de asit seviyelerini arttırmaktır. Çünkü toksin oluşturabilen bakteriler için asit seviyesi göz önünde bulundurulmalıdır. Asit seviyesi düşük konserveler bakteri barındırma riski yüzünden önemlidirler. Kabak, bamya, pancar, mısır, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye konservelerini yaparken daha dikkatli olunmalıdır, çünkü bu sebzelerin asit seviyesi düşüktür. * Evde konserve yaparken en önemli konu ısı işlemidir. Konserve her zaman tüketilmeye başlamadan önce kontrol edilmelidir. Sadece tadı kontrol etmek değil, kavanoz kapağındaki sızıntı, şişme durumu, sıvı olan tarafların kapağın açılması durumunda fışkırmasının yanı sıra koku ve renk tuhaflığı da dikkate alınmalıdır. Konservenin güvenliğinin tam sağlanması açısından, konserveyi yemeden önce 10 dakika kadar kaynatmak çok faydalı olacaktır. Konserveyi hazırlayıp kavanozladıktan sonra kavanozların kaynar su içinde kaynatılması yada bulaşık makinesinin en yüksek ısılı programında kavanozların yıkanması kapakların sağlam kapanması (kapakların tutması) için önemlidir. Bu yüzden konserve yaparken ucuz kavanozlar değil, sıcağa dayanıklı kavanoz ve kapaklar kullanılmalıdır. * Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Bütün bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra sağlıklı konserve için şartlar hazır demektir.

Taze fasulye konservesi:

2 kg taze fasulye 4 adet domates Tuz Taze Fasulye Konservesi Nasıl Yapılır: Fasulyeler temizlenip boyu isteğe göre kırılır. Yıkandıktan sonra kaynar tuzlu suya bırakılır 5dk kadar haşlanır. Domatesler soyulup doğranır. Kaynatılıp sterilize edilen kavanozların tabanına bir miktar domates koyulur. Üzerine haşlanmış fasulyeden aralarında boşluk kalmayacak şekilde koyularak kavanoz doldurulur. (ilk andan itibaren kavanozun içerisine 1-2 kepçe haşlama suyu koyacak olursanız fasulyelerin aralarda daha az hava kalacaktır. ) Kavanozun en üst kısmına tekrar domates koyulur. Kavanoz hafifçe sallanır, kalan hava kabarcıkları da bu yol ile çıkartılmış olur. Kavanozun en üst kısmına kadar haşlama suyu koyulduktan sonra, kaynatılmış olan kavanoz kapağı ile kavanoz sıkıca kapatılır. Kavanozlar derince bir tencereye koyulur, tencere üzerini geçecek kadar sıcak su ile doldurulur ve kavanozlar 50dk kadar kaynatılır. Bu aşamada kavanozların birbirine çarpıp zarar görmemesi için aralarına küçük bez parçaları koyulabilir. Kaynayan konserveler tenceredeki su soğuyana kadar o şekilde tencerede bırakılır. Daha sonra ters çevrilerek 1 gün kadar bekletilir. Kapaklarının içe doğru çekilmiş olması gerekir. Bu şekilde ise konserveler tutmuş demektir.

Bamya konservesi:

2 kg taze bamya 4 adet domates Tuz Bamya Konservesi Nasıl Yapılır: Öncelikle bamyaları güzelce yıkayıp, baş kısımlarını koni şeklinde kesin. Derin bir kabın içine bir limonu sıkıp, bamyaları bu suya atın. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup, yemeklik doğrayın, bir tencereye alın, hiç yağ koymadan domatesleri pişmeye bırakın. Domatesler kaynamaya başlayıp, suyunu çekmeye başladıktan (yaklaşık 10-12 dakika kadar) sonra, bamyaları sudan çıkarıp, domateslere ilave edin. Hafifçe karıştırıp, ağzını kapatın. Bamyaları yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Az pişirirseniz ekşimesi kolaylaşır. Çiğ kalmaması lazım. Ayrıca limon sıkmanıza gerek yok. Domatesin ekşisi salyalanmayı engelliyor. (Açıp pişirirken biraz limon sıkabilirsiniz) Bamyaları koyacağınız kavanozları ve kapaklarını, kaynar suda steril edin. Hâlâ pişmekte olan bamyaları büyük bir kaşıkla bu kavanozlara yerleştirin. Üzerinde ki suyu eksik görünüyorsa, kaynar su ilave ederek, fazla boşluk kalmamasını sağlayın. Kapaklarını sıkıca kapatıp, kuru bir bez üzerine ters çevirin. Kavanozlar soğuyuncaya kadar düz çevirmeyin.

Patlıcan konservesi:

1 kg patlıcan 1 kg domates (Sulu ve yemeklik iri domates seçerseniz daha güzel tadı olur.) 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1 veya 2 baş sarımsak (Ne kadar çok o kadar iyi.) Patlıcan Konservesi Nasıl Yapılır: İlk olarak patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayın. Acısı gitsin ve kararmasın diye de bol tuzlu suda yarım saat bekletin. Bu sırada domatesleri de soyup küp küp doğrayın. Sarımsakları da doğrayın. Ardından önce yağ sonra patlıcan, domates ve sarımsağı sırasıyla tencereye ekleyin. Patlıcan biraz yumuşasın ama çok eritmeyin. Domatesler de iyice suyunu salsın. Ara ara karıştırarak yaklaşık 20 dk pişirin. Sonra yeni kavanozları ve kapaklarını kaynar suya sokup kaynatın. Aynı anda tencere ile kapaklar fokurdasın. Ardından pişmiş patlıcanları kavanozlara doldurup kapakları sıkıca kapayıp ters çevirin. Üzerini de örtün. Bir gün bekletin.

Közlenmiş Sarımsaklı Sirkeli Kırmızı Biber Konservesi:

1 kilo Kırmızıbiber (kapya biberi) 1 baş iri dişli sarımsak Yarım çay bardağı Zeytinyağı (360 ml 1 adet kavanoz için) Yarım çay bardağı sirke (360 ml 1 adet kavanoz için) Tuz 1 bağ maydanoz Közlenmiş Kırmızı Biber Konservesi Nasıl Yapılır? Biberleri yıkayıp, saplarını hiç kesmeden fırında veya ateşte közleyin. Biberler közlendikten sonra bir kese kâğıdına koyup 10 dakika kese kağıdının ağzı hafif açık olarak bekletin, bu işlemi mutlaka yapın, neden mi? Biber hem ılık hale gelecek, hem de bu işlem sayesinde kabuklarının çok kolay soyulduğunu göreceksiniz. Kabuklarını soyup, saplarını elinizle çıkarın, bütün olarak kavanozlara koyacaksanız sapını zedelemeden çıkarmaya dikkat edin. Dilerseniz iri dilimler şeklinde doğrayabilirsiniz. Önceden yıkayıp temizlediğiniz kavanozların içine yıkadığınız bir avuç maydanozu koyup üzerine doğradığınız kırmızı biberleri, aralarına soyup dilimlediğiniz sarımsakları yerleştirip biraz daha maydanoz ve biraz daha sarımsak şeklide kavanoza sıra ile yerleştirin. Kavanozların yanlarına bıçak batırıp arada kalan boşlukları kapatın, yani havasını alın. Yarım çay bardağı zeytin yağının üzerine sirke koyup tuz ekleyip karıştırın. Bu karışımı kavanozlara döküp, kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.

Közlenmiş Patlıcan ve Kırmızı Biber Konservesi:

İstenildiği kadar kırmızı biber ve patlıcan Yeteri kadar sarımsak Yeteri kadar zeytinyağı Közlenmiş Patlıcan ve Kırmızı Biber Konservesi Nasıl Yapılır: Fırın tepsisine yağlı kâğıt serip patlıcanları ve biberleri üzerine diziyoruz. 200 derece fırında biberleri 25-30 dk, patlıcanları 40-45 dk közlüyoruz. Kullanacağımız kavanozları ve kapaklarını 5 dk kaynar suda kaynatıyoruz. Közlenen biber ve patlıcanları soyup boylamasına birkaç parçaya ayırıyoruz ve kavanozlara dolduruyoruz. Aralara birkaç diş sarımsak atmayı unutmuyoruz. Kavanozları doldurduktan sonra biber ve patlıcanların üstlerini örtecek kadar zeytinyağını döküyoruz. Son olarak ağızları sıkıca kapatılan kavanozları tamamen suda kalacak şekilde ters kapatarak, kaynar su dolu tencereye alıp 5 dk kaynatıyoruz. Yine ters bir şekilde tezgaha alıp soğumasını bekliyoruz. AFİYET OLSUN