DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Krizden sonra İncirlik’ten gelen ilk haber

Krizden sonra İncirlik’ten gelen ilk haber

Başbakan Angela Merkel, İncirlik hava üssünde her şeyin yolunda gittiğini, ancak keşif uçakları için her ihtimale karşı alternatif üsler üzerinde düşünüldüğünü söyledi. Merkel, bu ihtimalin ne olduğunu söylemedi ancak Türkiye ile görüşmelerin, eleştiri de dahil olmak üzere devam edeceğini kaydetti.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında giderek artan gerilim İncirlik hava üssündeki Alman askerlerin durumunu değiştirmeyecek gibi görünüyor. Başbakan Angela Merkel, İncirlik’te her şeyin doğru ve yolunda gittiğini söyledi ve hava üssünün bir tartışma konusu olmadığını dile getirdi.Alman Federal Meclisi, terör örgütü IŞİD ile mücadele etmek üzere İncirlik’te bulunan Alman askerlerinin başka ülkeye ait bir üste konuşlanmasını istiyor ve bu yüzden Federal Ordu’nun alternatif üsleri araştırılmasını istiyor. Sebebi ise Federal Meclis’in Ermeni Soykırımı’nın vuku bulduğu yönünde bir karar alması üzerine Türkiye’nin Alman milletvekillerinin hava üssündeki askerleri ziyaretini engellemiş olması.

MİLLETVEKİLLERİNİN ASKERLERİ ZİYARET SORUNU AŞILDI

Başbakan Angela Merkel bu sorunun aşıldığını söylüyor. Ancak Bild gazetesinde çıkan bir habere göre Federal Ordu Türkiye’deki siyasi gelişmelerden dolayı alternatif üsler üzerinde duruyor. Merkel ise İncirlik üssünün artık tartışma konusu olmadığını net bir şekilde söylemekle birlikte Federal Ordu’nun sadece her ihtimale karşı Tornado keşif uçakları için başka seçenekler üzerinde durduğunu kaydetti. Başbakan bu ihtimalin siyasi gelişmeler olabileceği yönünde bir açıklamada bulunmadı.

ALMANYA’NIN MÜLTECİ ANLAŞMASI KONUSUNDA B PLANI YOK

Bununla birlikte Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB ile mülteci anlaşmasını bozacağı yönündeki tehditle ilgili açıklamada bulundu. Almanya başbakanı, bu anlaşmanın her iki tarafın da menfaati gereği olduğunu ifade etti ve şöyle dedi: “Benim bir B planım yok. Aksine bu planın hayata geçirilmesi için çalışıyorum.” Türkiye ile görüşmelerin devam etmesinin bir gereklilik olduğuna işaret eden başbakan, bununla birlikte basın hürriyetinin sınırlandırılması ve başarısızlıkla sonuçlanan darbeden sonra gerçekleşen alarma geçirecek sayıda tutuklamalarla ilgili eleştirinin de buna dahil olduğunu kaydetti.

TORDADO UÇAKLARI İÇİN ÜRDÜN, KUVEYT VE KIBRIS KONUŞULUYOR

Tornado uçaklarının bundan böyle hangi hava üssünden havalanacağı yönünde ise henüz bir bilgi yok. Savunma Bakanlığının bir sözcüsünün açıklamasına göre de ortada henüz somut bir plan yok. Ancak Alman medyasında Ürdün, Kuveyt ve Kıbrıs’taki üslerle ilgili görüşmelerin sürdüğü yönünde haberler de yok değil.

ALMAN SİYASİLERE GÖRE MÜLTECİ ANLAŞMASINDA HER ŞEY YOLUNDA

Alman siyasileri, özellikle de hükümette yer alan parti üyeleri, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının yolunda gittiğinden bahsediyor ve Erdoğan’ın tehdit içeren sözlerini iç siyasete yönelik açıklamalar olarak değerlendiriyor. Bu politikacılara göre Erdoğan, yaklaşan ekonomik krizin halk nezdinde büyük bir tepkiye yol açmaması için dış düşman üretme yolunu seçiyor.

TORNADOLARIN AYRILMASI SİYASİ İSE TEMKİNLİ AÇIKLAMALAR SADECE BİR GÖRÜNTÜ

Diğer taraftan hükümetin önde gelen isimlerinin sürekli olarak temkinli açıklamalarda bulunması, mülteci anlaşmasının Almanya için aslında çok şey ifade ettiği yönündeki iddiaları doğru çıkarıyor. Ülkedeki mülteci sayısının artmasıyla birlikte popülist sağ hareket ve siyasi partilerin kaydettiği başarıya bakılınca bu kaygıyı anlamak güç değil. Bununla birlikte şayet Tornado uçakları Türkiye’deki siyasi gelişmelerden dolayı başka bir üsse konuşlandırılmak isteniyorsa bu da kapalı kapıların ardında göründüğünden daha ciddi bir gerilimin olduğunu gösteriyor.Bundeswehrstandort steht laut Merkel nicht zur DebatteBlick auf die Militärbasis Incirlik in der Türkei: Laut Bundeskanzlerin Merkel läuft dort “alles richtig und gut.” (TARIK TINAZAY / AFP)Der Bundeswehr-Einsatz auf dem türkischen Luftwaffenstützpunkt Incirlik ist laut Bundeskanzlerin Merkel nicht gefährdet.Im Augenblick laufe dort – Zitat – “alles richtig und gut”, sagte die CDU-Vorsitzende in Neumünster auf einer Regionalveranstaltung ihrer Partei. Sie wolle ausdrücklich betonen, dass Incirlik als Standort nicht zur Debatte stehe. Merkel ging damit auf Berichte ein, die Bundeswehr prüfe bereits Alternativen.Noch heute hatte es aus dem Verteidigungsministerium geheißen, bereits morgen wolle ein Erkundungsteam in die jordanische Hauptstadt Amman fliegen. Insgesamt seien in drei Ländern der Region Flughäfen als Ausweichmöglichkeiten vorstellbar.