DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kudret narının faydaları ve zararları nelerdir?

Kudret narının faydaları ve zararları nelerdir?

Hindistan Kudret narının ana yurdudur. Buradan başka genel olarak Asya, Amazon, Karayip Adaları, Güney Amerika ve Doğu Afrika da sık yetiştirilmektedir. Tırmanıcı gövdeli, parçalı yapraklı, otsu 1 yıllık bitkilerdendir. Bu bitki tropik yerleri sever ve kabakgiller familyasındandır. Yaz aylarında sarı renkli çiçekler açar ve çiçeklerin içerisinde beyaz, kırmızı ve kahverengi tohumlar vardır. Meyveleri olgunlaştığında çatlar.

Hindistan Kudret narının ana yurdudur. Buradan başka genel olarak Asya, Amazon, Karayip Adaları, Güney Amerika ve Doğu Afrika da sık yetiştirilmektedir. Tırmanıcı gövdeli, parçalı yapraklı, otsu 1 yıllık bitkilerdendir. Bu bitki tropik yerleri sever ve kabakgiller familyasındandır. Yaz aylarında sarı renkli çiçekler açar ve çiçeklerin içerisinde beyaz, kırmızı ve kahverengi tohumlar vardır. Meyveleri olgunlaştığında çatlar. İçeriğindeki vitaminler, minareler ve zengin lif içeriğinden dolayı çok şifalı olan meyveleri vardır.Gıda ve tıp alanında kudret narı bitkisi kullanılmaktadır. Bu bitkinin sağlık için çok fazla faydası vardır ancak yanlış kullanıldığı zaman büyük zararlar da verebilir.

 Kudret narının faydaları:

*İçerisinde demir, kalsiyum B vitaminleri ve fosfor bulunmaktadır.kudret-nari*Bu bitkinin 100 gramında yaklaşık 84 mg C vitamini bulunur.*Antioksidan bakımından zengindir. Kudret narında fazla miktarda bulunan antioksidan kanser oluşumunu önleyebilir.*Yaraların ve iltihabın iyileşmesinde son derece faydalıdır. Bunun için bitkiyi yara üzerinde kullanmadan önce bitki zeytinyağının içerisinde bir müddet bekletilmeli ve ardından yaranın üzerine sarılmalıdır.*Bayanların korkulu rüyası olan rahim içi ve vajinal yaraların giderilmesinde fayda sağlar.*Sedef ve egzama hastalığının iyileştirilmesinde son derece faydalıdır.*İçerisinde yüksek oranda Protein ve E vitamini bulunduğu için bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.*Karaciğere oldukça faydası vardır. Ancak kudret narı çok bilinçli kullanılmalıdır.*Antibiyotik etkisi olan kudret narı tümörlerin oluşumunu engelleyebileceği gibi tümör büyümesini de önlemektedir.*Ülser ve gastrit hastalarının kullanmasında fayda vardır. Mide problemlerine iyi gelir ancak çok dikkatli kullanılmalıdır.*Şeker rahatsızlığı olan kişiler içinde kudret narı oldukça faydalıdır. Kan şekerinin kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır.