DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Lastik Sorunları ve Muhtemel Nedenleri Nelerdir?

Lastik Sorunları ve Muhtemel Nedenleri Nelerdir?

Bir lastik firmasının sürücüleri bilinçlendirmeye yönelik olarak yaptığı çalışmalar esnasında elde edilen istatistikler oldukça ürkütücü sonuçlar içeriyor. Firmanın etkinliklerine katılanların araçlarında yaptığı ölçümler sonucunda sürücülerin % 21 inin araç lastiklerindeki basınç olması gerekenden az ya da fazla çıktı. Bu durum trafikteki beş araçtan birinin seyir güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu gösteriyor. Biz de yazımızda Brigistone tarafından

Bir lastik firmasının sürücüleri bilinçlendirmeye yönelik olarak yaptığı çalışmalar esnasında elde edilen istatistikler oldukça ürkütücü sonuçlar içeriyor. Firmanın etkinliklerine katılanların araçlarında yaptığı ölçümler sonucunda sürücülerin % 21 inin araç lastiklerindeki basınç olması gerekenden az ya da fazla çıktı. Bu durum trafikteki beş araçtan birinin seyir güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu gösteriyor. Biz de yazımızda Brigistone tarafından sürücülere lastik sorunları hakkında bulunulan önerileri paylaştık.

Lastik Sorunları ve Muhtemel Nedenleri

-Araç lastiklerinizin hava basıncını en az 15 günde bir kontrol edin.-Bozuk zeminlerde yüksek sürat yaparak gitmeyin.-Özellikle park esnasında lastiği kaldırım kenarına, keskin veya sivri yüzeylere çarpmamaya dikkat edin. Aracın bir tekerini yola diğerini kaldırıma çıkararak park etmeyin.-Uzun yola çıkmadan önce ya da araç yüklüyken lastiklerdeki hava basıncını 2 PSI arttırın.-Lastik diş derinliği 1.6 mm.’ye düştüyse lastikleri mutlaka değiştirin.-Düzenli olarak stepne lastiğinin de basıncını kontrol etmeyi unutmayın.-Yola daha iyi tutunacağını düşünerek karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını kesinlikle düşürmeyin. Bu düşünce kesinlikle yanlıştır.-Kışın lastiklerin diş derinliğinin 3 mm’den az olmaması gerekir buna dikkat edin. Aksi takdirde aracın çekişi olumsuz etkilenir.     lastik-hava-basincini-dogru-ayarlamak-Bijon somunlarını düzenli olarak kontrol edin. Bijonların gevşememesi, daima sıkı olması sürüş güvenliği için çok önemlidir.-Supap kapaklarının daima kapalı durması gerekir, buna dikkat edin.-Lastik temizliğinde arap sabunu, cila, deterjan veya petrol türevleri içeren kimyasal ürünler kullanmayın. Normal şartlarda lastiğin temizliğinde su kullanmanız yeterli olur. Fakat yüksek basınçlı su kullanılarak yapılan temizlik işlerinde, su tabancasının lastiğe çok yaklaştırılması (1-2 cm kadar) sonucu lastik yüzeyinde oluşan fazla ısı yüzeysel yanıklara sebep olabilmektedir. (Bu yüzeysel yanıklar lastiğin yapısını bozarak fren mesafesinin uzamasına veya yol tutuşunun olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.) Bu sorunla özellikle jantlarda biriken kir ve çamuru sökmek için su tabancasının lastiğe çok yaklaştırıldığı durumlarda karşılaşılmaktadır. Su tabancası lastiğe makul ölçüde yaklaştırılırsa basınçlı su kullanımı lastik temizliğinde sorun meydana getirmeyecektir.-Aracınızda üretici firma tarafından onaylanan ebattaki lastik ve jantları kullanmaya dikkat edin. Farklı ebatlarda jant ve lastik kullanımının hem araca zarar verdiğini hem de güvenli olmadığını hatırınızdan çıkarmayın.Güvenli seyirler…