DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Lenfosit (LYM) değerlerinin eksikliği veya fazlalığı neyi gösterir?

Lenfosit (LYM) değerlerinin eksikliği veya fazlalığı neyi gösterir?

Lenfosit; Lenfositler (LYM), bağışıklık sistemimizde bulunan ve kemik iliğinde üretilen bir tür beyaz kan hücresidir. Lenfositler vücudu bakteri ve virüslere karşı korurlar. Tam kan sayımı hastanelerde en çok yapılan kan tetkikidir. Hastalar yanına işaret konulmuş anormal değerleri gördüklerinde bazen gereksiz yere telaşlanırlar.   Kan sayımı öncelikle hastada anemi (kansızlık) ya da vücutta bir enfeksiyon olup olmadığını, (varsa muhtemel sebepleri hakkında) bilgi veren
Lenfosit; Lenfositler (LYM), bağışıklık sistemimizde bulunan ve kemik iliğinde üretilen bir tür beyaz kan hücresidir. Lenfositler vücudu bakteri ve virüslere karşı korurlar.
Tam kan sayımı hastanelerde en çok yapılan kan tetkikidir. Hastalar yanına işaret konulmuş anormal değerleri gördüklerinde bazen gereksiz yere telaşlanırlar.  

Kan sayımı öncelikle hastada anemi (kansızlık) ya da vücutta bir enfeksiyon olup olmadığını, (varsa muhtemel sebepleri hakkında) bilgi veren bir tetkiktir. Dolaylı olarak kan kanseri, kemik iliği kanseri ve pek çok ciddi hastalık hakkında da ön bilgi verebilir.

Burada bir uyarıda bulunmak gerek: Bayanların adet esnasında kan sayımı yaptırmaları değerleri etkiler. Acil bir durum yoksa adet bitiminden birkaç gün sonra kan sayımı yaptımaları daha sağlıklı bir sonuç verir. Yoğun sportif aktivitelerden sonra verilen kanlar da yanlış sonuç verebilir. 
 
Biz yazımızda özellikle lenfosit (LYM) ele aldık.
 
Lenfosit (LYM) nedir?
 
Lenfositler (LYM), bağışıklık sistemimizde bulunan ve kemik iliğinde üretilen bir tür beyaz kan hücresidir. Lenfositler vücudu bakteri ve virüslere karşı korurlar.
Üç ana lenfosit türü şunlardır:
  • T Hücreleri
  • Doğal Öldürücü Hücreler (Naturel killer hücreler)
  • B Hücreleri
Bu üç tür, zararlı hücrelerin büyümesini engelleyerek vücudun bağışıklığını meydana getirirler. Bu hücreler aynı zamanda antikor üretirler. T ve B hücreleri kanserli hücrelerin büyümesini kontrol etmeye yardımcı olurlar. Vücudun bağışıklık sisteminin düzenli çalışması için lenfositlerin, beyaz kan hücrelerinin yaklaşık %15 ila %40 arasını oluşturması gerekir.
 

Lym (Lenfosit) normal değerleri nedir?Lym (Lenfosit) normal değerleri % 20,5-51,1’dir.

Lenfosit (LYM) Düşüklüğü Nedir?Bir mikrolitre kanda 1000 ila 4800 lenfosit olmalıdır. Bu da kan hücrelerinin %15 – %40’ını oluşturmaktadır. Eğer lenfosit sayısı %15’in altına düşerse, düşük olarak kabul edilir.Lenfosit düşüklüğü, vücudun enfeksiyona karşı direncinin düşük olduğunu gösterir. Bu durum vücudun kanser ve tümör gibi rahatsızlıklara karşı zayıf olduğu anlamına gelir. Ayrıca lenfosit düşüklüğü, çeşitli organların zarar görmesine de yol açar.
 

Lym (Lenfosit) değerlerinin azalmasının nedenleri nelerdir?1. İlerlemiş malign hastalıklar2. Evre II-III Hodgkin hastalığı3. Kalıtsal immünglobulin hastalıkları4. Aplastik anemi5. Ağır sol kalp yetmezliği6. Kemoterapi7. Radyoterapi8. Cushing sendromu9. Stres10. Miyastenia gravis11. Böbrek yetmezliği12. Miliyer tüberküloz

 
Tedavisi: Bilinmesi gerekir ki lenfosit düşüklüğü durumu genellikle kolay tedavi edilir ve telaş gerektirecek bir durum değildir. Belli aralıklarla kan testi yaptırarak lenfosit değerlerinin kontrol edilmesi önerilir. Lenfosit düşüklüğü, erken teşhis edildiğinde daha kolay tedavi edilebilir. Erken teşhis ayrıca durumun daha da ilerlemesine fırsat vermeden tedavi edilmesine olanak sağlar.
Lenfosit düşüklüğü fark edildiğinde, bu durumun sebebini araştırmak üzere daha fazla test yapmak gerekecektir. Belirli aralıklarla check-up yaptırmak tavsiye edilir.
 
 
Lenfosit (LYM) Yüksekliği Nedir?
 

Lenfositler (LYM), bir çeşit beyaz kan hücresidir ve bağışıklık sistemi tarafından hastalıklarla mücadele etmeleri için üretilirler. Bu yüzden, bir enfeksiyondan sonra lenfosit sayısında geçici artış olması normaldir. Bir mikrolitre kanda 3.000’den fazla lenfosit varsa bu durum lenfosit yüksekliği olarak kabul edilir. Kanda lenfosit yüksekliği, bazı durumlarda kanser ve otoimmün (doğuştan gelen bağışıklık) bozuklukları gibi belli hastalıklara işaret edebilir. Lenfosit yüksekliği için bir tedavi yöntemi yoktur. En iyi yöntem bu durumun altında yatan sebebi tedavi etmektir.

 
Lym (Lenfosit) değerlerinin artmasının nedenleri nelerdir?
1. İnfeksiyon hastalıkları: akut infeksiyoz lenfositozis, Sitomegalovirus infeksiyonu, Bordatella pertussis, Diğer viral enfeksiyonlar, Toksoplazmosis.2. Ülseratif kolitis3. Crohn hastalığı4. Vaskülitler5. İlaç hipersensitivitesi6. Addison hastalığı7. Tirotoksikozis
Tedavisi: Lenfosit yüksekliği hiçbir belirti göstermeyebilir ve bir doktorun bu durumun sebebinin ciddi veya zararsız olduğunu belirlemesi gerekecektir. Lenfosit yüksekliği için bir tedavi yöntemi yoktur. En iyi yöntem bu durumun altında yatan sebebi tedavi etmektir.
Kan sayımında karşımıza çıkan değerler hakkındaki en güvenilir bilgiyi doktorunuzdan alabilecğinizi unutmayınız!