DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Merkel, Alman istihbaratının müttefikleri dinlediğini bilmiyormuş

Merkel, Alman istihbaratının müttefikleri dinlediğini bilmiyormuş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD gizli servisi tarafından dinlenmesi ile ilgili olarak 2013 yılında sarfettiği sözün arkasında durdu. 2013 yılında ‘Dostlar arasında ajanlık olmaz’ diyen Merkel, bu cümlesinin kendi düşücesini yansıttığını söyledi.Federal Meclis’in NSA Araştırma Komisyonu’na tanık olarak ifade veren başbakan, müttefikler arasında casusluk faaliyetlerinin güç ve enerjinin boşa harcanası anlamına geldiğini dile getirdi.Merkel, bu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD gizli servisi tarafından dinlenmesi ile ilgili olarak 2013 yılında sarfettiği sözün arkasında durdu. 2013 yılında ‘Dostlar arasında ajanlık olmaz’ diyen Merkel, bu cümlesinin kendi düşücesini yansıttığını söyledi.Federal Meclis’in NSA Araştırma Komisyonu’na tanık olarak ifade veren başbakan, müttefikler arasında casusluk faaliyetlerinin güç ve enerjinin boşa harcanası anlamına geldiğini dile getirdi.Merkel, bu cümlesiyle ABD gizli servisinin cep telefonu görüşmelerini dinlemesi üzerine tepki göstermişti. Ancak daha sonra Alman gizli servisi BND’nin de yıllarca dost partnerleri, hükümetleri ve kuruluşları dinlediği ortaya çıkmıştı.

BND’NİN MÜTTEFİKLERİ DİNLEYEBİLECEĞİNİ AKLIMDAN HİÇ GEÇİRMEDİM

Başbakan Merkel bununla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, Alman istihbaratının müttefikleri dinlemeye gerek duymama ilkesinini ihlal edebileceğini aklından geçirmediğini söyledi. Başbakan bu gerçekten 2015 yılının mart ayında müsteşarlarından Peter Altmeier’in açıklaması üzerine haberdar olduğunu dile getirdi. ‘Dostlar arasında casusluk olmaz’ sözünün BND tarafından da tutulmadığını anlaması için o zamanlarda belli bir vesilenin olmadığına dikkat çeken başbakam, bu yüzden bu cümleyi o zamanlar Alman perspektifinden bakılarak söylenmiş bir basmakalıp cümle olarak addettiğini ifade etti. Merkel, “Almanya’da bu alanda neler olduğu hakkında hiçbir şey bilmiyordum ve bilemezdim” dedi. Bununla birlikte başbakan bugün bu cümlenin hala arkasında olduğunu gösterdi.

BND BU KONUDAKİ EKSİKLİKLERİNİ GİDERMİŞ

Merkel’in anlattığına göre BND’deki bu eksiklikler giderildi. Bununla birlikte başbakan kendini savunmayı da ihmal etmedi. Merkel, sorumluluğunun dinleme programının teknik ayrıntılarına vakıf olmaktan ziyade siyasi görevini ifa etmek olduğunu kaydetti.Merkel’e göre NSA’nın telefonunu dinlemesi büyük bir sorun teşkil etmiyor. Ancak vatandaşların çıkarlarını gözetmek ve özgürlük ile güvenlik arasında tutarlı bir denge oluşturmak Merkel için önemli.

İLTİCASI KABUL EDİLMEYEN EDWARD SNOWDEN VİDEO KONFERANS TEKLİFİNİ REDDETTİ

Normal şartlarda itirafları yüzünden ABD’den ayrılmak zorunda kalan bilgisayar uzmanı ve eski CIA çalışanı Edward Snowden’in de ifade vermesi gerekiyordu. Ancak Federal Hükümet Snowden’e iltica hakkı tanımadığı için bu gerçekleşmedi. Merkel hükümetin bu konudaki kararını savundu ve ilgili bakanlıkların iltica için gerekli olan şartların yerin getirilip getirilmediğini araştırdığını ve bu sonuca vardığını ileri sürdü. Merkel’in anlattığına göre Snowden, ifade için sunulan başka imkanları kabul etmediğini de savundu.

SON TANIK OLARAK DİNLENEN İSİM MERKEL OLDU

Araştırma Komisyonundaki CDU/SPD kanadı Snowden’in video konferans aracılığıyla ifade vermesini teklif etmiş, ancak Snowden bunu reddetmişti. Snowden, NSA’nın dinlemelerini ifşa eden kişi olarak biliniyor. NSA Araştırma Komisyonu bu konu ile ilgili olarak geçen üç yıl içinde 130 toplantı gerçekleştirdi ve bilirkişilerle, BND çalışanlarıyla ve hükümet temsilcileriyle görüştü.