DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Merkel’den düşünce özgürlüğü suçlamalarına imalı cevap

Merkel’den düşünce özgürlüğü suçlamalarına imalı cevap

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya’daki referandum konuşmalarının engellenmesi iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Söz konusu bakanların sert tepkisi, Almanya’nın Ankara büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağır ithamlar içeren açıklamasından sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel açıklamada bulundu. Merkel, düşünce özgürlüğü ile ilgili suçlamaları reddetti. TÜRKİYE’DE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya’daki referandum konuşmalarının engellenmesi iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Söz konusu bakanların sert tepkisi, Almanya’nın Ankara büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağır ithamlar içeren açıklamasından sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel açıklamada bulundu. Merkel, düşünce özgürlüğü ile ilgili suçlamaları reddetti.

TÜRKİYE’DE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ GARANTİ ALTINDA DEĞİL

Merkel, programların iptalinin kararını federal Hükümet’in değil, yerel yönetimlerin verdiğini savundu. Almanya’da düşünce özgürlüğünün temel olarak uygulandığını söyleyen Merkel, bununla birlikte bu ülkenin aynı zamanda federal bir sistemle yönetildiğini ve bir programın güvenliği ile ilgili olarak yerek yönetimlerin karar verici merci olduğunu dile getirdi. Konuyu Türkiye’de tutuklanan gazeteci Deniz Yücel’e getirerek düşünce özgürlüğünün uygulanmadığı yerin Türkiye olduğunu ima eden başbakan, Yücel’in haber yapma özgürlüğünün garanti altına alınmadığını kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN ALMANYA’YA AĞIR SUÇLAMA: DERİN DEVLET UYGULAMASI

En son Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’yı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği başkanlık sistemini engellemekle suçlamıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya’daki referandum konuşmalarının belediyeler tarafından engellenmesine çok sert tepki gösteren Çavuşoğlu’na göre Almanya güçlü bir Türkiye istemediği için referandum kampanyalarını engelliyor ve uygulamalar Alman derin devlet uygulamalarının bir sonucu.

BİZE NASIL DAVRANACAĞINIZI ÖĞRENMEK ZORUNDASINIZ

Bu durumu çifte standart olarak değerlendiren dışişleri bakanı, ”Bizimle çalışmak istiyorsanız bize nasıl davranacağınızı öğrenmek zorundasınız. Bu yöntemle bu işler olmaz, böyle devam etmez. Biz de karşılığını veririz. Hiç çekinmeden her türlü karşılığını veririz. O zaman gerisini siz düşünürsünüz” demişti.

ALMANYA TÜRKİYE’NİN PATRONU DEĞİL

Bu sözlerle de yetinmeyen bakan, daha sert bir çıkışta bulunarak belediyelerin iptal uygulamalarını Alman derin devletinin sistematik bir uygulaması olarak değerlendirmişti.  Çavuşoğlu şöyle devam etmişti: “Bizi eşit bir ortak gibi görmek durumundasınız. Türkiye sizin emrinizde bir ülke değil. Siz Türkiye’nin patronu değilsiniz. Siz birinci sınıf, Türkiye ikinci sınıf değil. Biz size böyle davranmıyoruz. Siz de Türkiye’ye eşit bir ortak gibi davranmak zorundasınız.”