DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Moody’s Türkiye kredi notunu değiştirdi mi?

Moody’s Türkiye kredi notunu değiştirdi mi?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu belirledi, ancak herhangi bir değişiklik görülmedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu belirledi, ancak herhangi bir değişiklik görülmedi.Belirlenen kredi notu sonrasında dolar 3 tl’nin altına düştü.Moody’s ‘ den dikkat çeken 3 başlık

Darbe girişiminin uzun vadeye yönelik sonuçlarını görmek isteyen kuruluş, bu etkileri üç ana başlıkta takip edeceğini açıkladı.

–  Politika yapıcı kurumlar ve iş ortamı

– Olası şokları absorbe edecek dış tamponları, Türkiye için çok önemli olan zarar görmüş yatırımcı beklentisi

– Büyüme beklentileri

Karar sonrası dolarda değişiklik

Moody’sin Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapabilir olarak teyit etmesinin ardından dolar kuru 2,99 liraya düştü.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı yaptığı değerlendirme de; “Moody’sden Sorun Çıkmaz” mesajını vermişti. Ermut açıklamasında; “Türkiye’nin zaten hak ettiği puanın altında. Darbe girişiminin ekonomimiz anlamında muhtemel olumsuz etkilerinin gerçekleşmeyeceğinin anlaşılmasından dolayı, Moody’s’in ülkemizin kredi notuyla ilgili olumsuz bir karar almayacağını düşünmekteyim” dedi.

Ermut, “Moody‘sin 2014’teki son not güncellemesinde Türk ekonomisinde kırılgan noktalar olarak gördüğü cari açık, büyüme ve reformlar gibi dinamiklerin hepsinde bugün son derece önemli aşamalar kaydetmiş durumdayız. Aklın yolu bir, buna güvenerek konuşmuştum. Eğer darbe girişimi olmasaydı tam aksine bir not artışı beklemek gayet normaldi” diyerek açıklamasına devam etti.

Kapital FX Araştırma uzmanı Enver Erkan, Moody’s karar sonrası beklendiği gibi bir değişikliğin olmadığını açıklarken, “Bugüne kadar olan sure zarfında Türk ekonomi kurmaylarının da Moody’s yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini biliyoruz. 5 Ağustos, Türkiye’deki darbe girişiminden çok önce belirlenmiş bir tarihti ve takvimde belirtilen tarihler sadece olası tarihlerdir. Yani reyting kuruluşları takvimde yer alan tarihlerde açıklama yapmamayı tercih edebilir veya takvim dışı açıklama da yapabilirler.

Darbe girişiminin iktisadi büyüme tarafında büyük bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Bize göre Türkiye’nin ekonomik göstergeleri üzerinde de önemli bir etkisi olmayacaktır. Bu sure içinde dış ilişkilerdeki normalleşmeler de risk primi açısından olumlu olacaktır. 90 gün Türkiye’nin ekonomik hikayesinin iyi analiz edilebilmesi için yeterli bir sure, bu sure içinde ekonomi yönetimimiz de üzerine düşeni yapacaktır. Reyting kuruluşlarının söylemlerinden bağımsız olarak: Türkiye’nin kendini “yatırım yapılabilir” ülke olarak benimsetmesi esas olandır.

Bir sonraki Moody’s değerlendirmesi 2 Aralık’ta. Bu tarihe kalmadan Ekim gibi not değerlendirmelerini yayınlamalarını da bekleyebiliriz. Bizim beklentimiz çok büyük olumsuzluklar yasamazsak Moody’s nezdindeki notumuzu kaybetmeyeceğimiz yönünde. 19 Ağustos’ta Fitch’in de not indirmesini beklemiyoruz.”  dedi.