DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Nasıl daha az plastik kullanabiliriz?

Nasıl daha az plastik kullanabiliriz?

Plastik kullanımının zararlarından “Plastik kullanımına dikkat!” başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Bu zararları sadece okumak, biliyor olmak yetmiyor. Mutlaka uygulamaya geçirmek gerekiyor. Çünkü çevre bilinci kazanıp, bu kazanımları hayata geçirdiğimizde ancak çevreci ve sağlıklı bir yaşam geçirmiş oluyoruz. Nasıl daha az plastik kullanabiliriz? Başlıklı yazımızda daha az plastik kullanımı için bazı çözüm önerilerini bir araya getirdik. Daha

Plastik kullanımının zararlarından “Plastik kullanımına dikkat!” başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Bu zararları sadece okumak, biliyor olmak yetmiyor. Mutlaka uygulamaya geçirmek gerekiyor. Çünkü çevre bilinci kazanıp, bu kazanımları hayata geçirdiğimizde ancak çevreci ve sağlıklı bir yaşam geçirmiş oluyoruz. Nasıl daha az plastik kullanabiliriz? Başlıklı yazımızda daha az plastik kullanımı için bazı çözüm önerilerini bir araya getirdik. Daha az plastik kullanımı için yapabileceklerimiz:

1-Musluk suyu için ve cam bardak kullanın:

Yaygın bir kullanım alanı ve kullanım rahatlığına sahip olan plastik şişe sular atık madde ve çevre kirliliğine neden oluyor. Çünkü bu şişelerin ancak % 20 si geri dönüştürülebiliyor. Eğer musluk suyunu tadından ve hijyenikliğinden dolayı tercih etmiyorsanız su arıtma cihazlarını deneyebilirsiniz. Yolda seyahatte yanınızda su taşımak içinde matara kullanabilirsiniz. Yine evinizde ya da iş yerinizde su tüketeceğiniz zaman cam bardakla tüketin ve tek kullanımlık plastik bardak kullanımından kaçının. Yine bu konuda da hijyen takıntınız varsa size ait cam bardağı kimsenin kullanmasına izin vermeyin.

2-Saklama kabı olarak kumaş bezleri ya da cam kapları kullanın

Gıdaların sağlıklı saklanması için plastik kaplara ihtiyacınız yok. Bunun için meyve ve sebzelerinizi temiz bir kumaş ya da havluya sararak buzdolabına koyduğunuzda uzun süre tazeliğini koruduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda buzdolabı dışında kuru gıda saklamak içinde cam saklama kapları kullanarak uzun süre gıdalarınızı bozulmadan saklayabilirsiniz.

3- Çevreci eşyalar kullanın

Paket yaptırdığınız veya dışarıdan söylediğiniz yiyeceklerin yanında verilen plastik çatal bıçakları almayın, onun yerine metal ya da tahtadan,  kendi çatal bıçağınızı yanınızda taşıyın. Evinizde de bunlara yer vermek yerine, bambu ya da paslanmaz çelik gibi kullanışlı çevre dostu ürünleri tercih edin.

4-Oyuncak alırken dikkat

Çocuğunuza oyuncak alırken hem çevre, hem de çocuğunuzun sağlığına zararlı olmayan ahşap oyuncakları tercih edin.

5-Markete ve pazara giderken bez çanta ya da pazar arabası götürün, uzatılan plastik torbaları almayın

Plastik torbaların çevreye zararı sandığınızdan da fazla. Bu yüzden her alışverişe giderken kendi bez çantanızı yanınızda götürün ve gereksiz plastik kullanımının önüne geçin.

9- Kese kağıdı kullanın

Kese kağıdı kullanımını hayatınızın bir parçası haline getirin. Ülkemizde görmeye çok alışkın olmasak da televizyon ve sinemada görmeye alışkın olduğumuz bir durumdur marketten alınanların büyük boy kese kağıtlarına doldurulması. Böylece özellikle meyve sebzelerin doğrudan petrol ürünü olan poşete temasından da korunmuş olursunuz.