DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Nobel Kimya Ödülü sahiplerine ulaştı!

Nobel Kimya Ödülü sahiplerine ulaştı!

Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu. Ödül üç bilim adamı arasında paylaştırıldı. O isimler arasında Fransız Jean-Pierre Sauvage, İngiliz Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard L. Feringa oldu.\r\n\r\n

Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu. Ödül üç bilim adamı arasında paylaştırıldı. O isimler arasında Fransız Jean-Pierre Sauvage, İngiliz Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard L. Feringa oldu.İsveç’te bulunan Nobel Komitesi’nden gelen açıklamada Kimya Ödülünün ‘moleküler makinelerin tasarımı ve üretimi’ kapsamında yaptığı çalışmalar nedeni ile 3 kişiye paylaşacağını açıkladı. Kimya Ödülü Fransız Jean-Pierre Sauvage, İngiliz Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard L. Feringa arasında paylaşıldı.İsveç Kraliyet Bilim Akademisi Nobel Ödüllerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında Fransız Jean-Pierre Sauvage, İngiliz Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard L. Feringa’nın “gerekli enerji sağlandığında verilen görevi yerine getirebilen, hareketleri kontrol edilen moleküller geliştirdikleri” için ödüle layık görüldükleri açıklandı.

AKADEMİ’DEN YAPILAN AÇIKLAMA

nobel-kimya-odulu“Bilgisayarın gelişimi, teknolojinin minyatür hale getirilmesinin nasıl devrime yol açtığını göstermektedir. Bu yılki Nobel Kimya Ödülü sahipleri, makineleri minyatürleştirerek kimyayı yepyeni bir boyuta taşıdı. Moleküler makinelerle ilgili ilk adım, 1983’te halka şeklindeki iki molekülü bir zincir oluşturacak şekilde bir araya getirmeyi başaran Jean-Pierre Sauvage tarafından atıldı. İkinci adım ise Fraser Stoddart tarafından 1991’de atıldı. Stoddart, moleküler bir zinciri moleküler bir eksen üzerine yerleştirip zincirin eksen boyunca hareket etmesini sağladı. Bernard Feringa da 1999’da ilk moleküler motoru geliştirdi.”

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİN ALACAĞI PARA MİKTARI

Fransız Jean-Pierre Sauvage, İngiliz Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard L. Feringa yaklaşık 3 milyon lirayı aralarında paylaşacak. Bu para ödülü 10 Aralık’ta düzenlenecek olan ödül töreninde diploma ve altın madalya verilecek. Cuma günü Barış Ödülünün sahibi, 12 ekimde de Ekonomi Ödülü sahibi açıklanacak.