DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Parmaklarda uyuşma ve his kayıplarının sebepleri…

Parmaklarda uyuşma ve his kayıplarının sebepleri…

Parmaklarda uyuşma ve his kayıpları bunlarla birlikte görülen karıncalanmayı çoğu zaman önemsemeyiz. Ancak bu belirtiler ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Aynı zamanda bu tip şikâyetlerin erken dönemde önlenmesi de, gelecekte daha büyük rahatsızlıklarla karşılaşmamak için büyük önem taşıyor. . Parmaklardaki uyuşma hissinin çok farklı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerden biri parmaklara kan akışını engelleyen herhangi bir durum

Parmaklarda uyuşma ve his kayıpları bunlarla birlikte görülen karıncalanmayı çoğu zaman önemsemeyiz. Ancak bu belirtiler ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Aynı zamanda bu tip şikâyetlerin erken dönemde önlenmesi de, gelecekte daha büyük rahatsızlıklarla karşılaşmamak için büyük önem taşıyor. . Parmaklardaki uyuşma hissinin çok farklı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerden biri parmaklara kan akışını engelleyen herhangi bir durum ve sinir harabiyeti oluşması, diğeri bazı hareketlerin sürekli tekrarlanmasıyla ya da yanlış bir pozisyonda uyumakla sinirler üzerine aşırı basınç olması, bir diğeri de el ve ayaklardaki herhangi bir ortopedik problemdir.Yine dirsekteki ‘ulnar sinir’ adını verdiğimiz sinirin sıkışması nedeniyle elde serçe ve yüzük parmağında uyuşma oluşabilmektedir.El bileğindeki median sinirin sıkışmasıyla da başparmak ve diğer parmaklarda uyuşmalar oluşabilmektedir.Bütün bunların yanında boyun ve bel fıtıkları, boyun-bel kireçlenmeleri gibi problemlerde de el veya ayak parmaklarında uyuşma ve hissizlik olabilmektedir.Ayrıca multibl skleroz, felç, tümör, diyabet gibi çok daha ciddi problemler neticesinde de parmak uyuşması oluşabilmektedir.Aynı zamanda parmaklardaki uyuşma ve his kaybına soğukluk hissi, yanma, kaşıntı, dokunma sırasında hassasiyet, seğirme ve kasılma gibi rahatsızlıklarda eşlik edebilmektedir.

Parmaklarda uyuşma ve his kayıplarının sebepleri şunlar olabilir:

1- Karpal Tünel Sendromu: Tekrarlayan hareketler, bilgisayar kullanımı, ağır kaldırma, diyabet, hipertroidi, gebelik, hormonal nedenler ile oluşabilen bu rahatsızlıkta ellerde uyuşma görülür.2- Kubital Tünel Sendromu: Dirsek kemiğinde ulnar sinirin karpal tünel sendromunda saydığımız nedenler sonucunda sıkışmasıyla el serçe ve yüzük parmağında uyuşma oluşmaktadır.3- Periferik Nörofeti: Kontrol edilemeyen diyabet, ayakta çalışma, B12 eksikliği, MS hastalığı, kronik alkolizm sonucunda sinirlerde iltihaplanma ve hasar oluşması sonucunda sinirlerde uyuşma ve his kaybı görülür.4- Tarsal Tünel Sendromu:  El bileğindeki karpal tünel sendromunun ayak bileğindeki şeklidir. 5- Boyun ve Bel Kireçlenmeleri: İlerleyen yaş, duruş bozuklukları, diyabet, kemik erimesi gibi durumlar nedeniyle kemiklerde hasarlar oluşur, ve boyun omurlarında aşırı aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar sonucu oluşan kireçlenmeler kanaldan geçen sinirleri sıkıştırır. Bu da kollarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma ve his kayıplarına yol açabilir.6- Mineral ve Vitamin Eksiklikleri: Kalsiyum, magnezyum, çinko, B12 vitamini eksiklikleri, kasların kasılıp gevşeme aktivitelerini olumsuz etkileyerek parmaklarda uyuşmalara yol açabilir.7- Diyabetik Nöropeti: İyi takip edilemeyen diyabet rahatsızlığı sinirlerde hasara yol açar. Bu da el ve ayaklarda eldiven çorap tarzı dediğimiz uyuşmalara neden olur.8- Dolaşım Bozuklukları: Parmağa kan akışını engelleyen durumlarda parmakta uyuşma ve tutukluğa yol açabilir.9- Diğer Sebepler: Uzun süre sigara kullanımı, hipotroidi, omurilik yaralanmaları, metal zehirlenmeleri, SLE, omurilik tümörleri vb. de el ayaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.