DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Selefilerden Almanya’da bir provokasyon daha

Selefilerden Almanya’da bir provokasyon daha

Almanya’da popülist sağcılar radikal sağcılığıa evrilirken, popülist cihatçı olarak adlandırılan selefiler de boş durmuyor.

Selefiler Almanya’da ‘Islam TV’ adlı bir televiyon kanalı kurmak için harekete geçti. Anayasayı Koruma Teşkilatının paylaştığı bilgiye göre kanal Almanya’nın önde gelen selefilerinden Muhammed Çiftçi tarafından 1 Mart 2017 tarihinden itibaren hayata geçirilecek.Bilgiyi aktaran kurum Aşağı Saksonya Anayasayı Koruma Teşkilatı. Ancak teşkilatın sözcüsüne göre kanalın programlarının nerede yapılacağına dair sağlam bilgiler yok. 1 Mart 2017 tarihine ilişkin bilgiyi televizyonun kurucu ekibinden öğrenen teşkilat, programların ve yayınların başka bir ülkeden yapılabileceğini de ihtimal dışı görmüyor. Bunun sebebi ise Çiftçi’nin Almanya’nın yanı sıra başka ülkelerde de aktif olması.

MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN KURUCULARI ARASINDA

Milli Görüş’ün kurucuları arasında yer alan ve Anayasayı Koruma Teşkilatının takibnde olan Muhammed Çiftçi Ebu Enes kimliği ile tanınıyor ve bir video yayını ile Almancanın konuşulduğu ülkeler için bir televizyon kanalı kurmayı planladıklarını söylemişti. Aşağı Saksonya’daki selefi çevrelerden elde edilen bilgiye göre hazırlanan stüdyo Çiftçi’nin doğum yeri olan Braunschweig veya Hannover’de bulunuyor.

KRİMİNAL DAİRE YENİ ÖĞRENMİŞ

Aşağı Saksonya Kriminal Dairesi ise selefilerin planından geçtiğimiz perşembe günü medya üzerinden haberdar oldu. Kriminal dairenin sözcüsü Frank Federau, “Muhammed Çiftçi’nin Alman-Müslüman kanalı kuracağına dair elimizde bilgi yok” açıklamasında bulundu.Anayasayı Koruma Teşkilatı ise selefilerin bu proje ile misyonerlik faaliyetlerine bir yapı taşı daha kazandırmayı amaçladıkları tespitinde bulunuyor.

FDP VE CDU ENGELLENMESİNİ İSTİYOR

Selefilerin bu projesine siyasilerden ilk tepki Hür Demokrat Parti (FDP) ve Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) geldi. FDP’nin Aşağı Saksonya Genel Başkanı Stefan Birkner, “Islam TV’nin yasaklanan Kur’an stantları gibi bir fonksiyon ifa edeceğinden ve insanların radikalleşmesinde kamuflaz hizmeti göreceğinden endişe ediyorum” dedi. Bu yayınların engellenmesini isteyen Birkner, eyalet meclisinin sınırları ortaya koyması gerektiğini ifade etti.

SORUN ÖNERGESİ VERİLDİ

CDU Eyalet Grubu Başkanı Jens Nacke’ye göre de televizyon kanalı projesi radikal İslami grubunun yeni iletişim kanalları arayışında olduğunu ispat ediyor. Yayının engellenmesinden yana tavır koyan politikacı, “Başlangıçlara karşı mücadele içinde olun” çağrısında bulundu. Proje ile ilgili olarak FDP eyalet hükümetine soru önergesi sundu, CDU ise ilgili kurulların bilgi vermesini istiyor.

ŞERİAT POLİSİ PROVOKASYONUNDAN SONRA TELEVİZYON

43 yaşındaki Muhammed Çiftçi, Almanca ders verilen özel bir İslam okulunun kurucusu, Moschee-Verlag adlı yayınevinin, işletmecisi ve Einladung zum Paradies adlı derneğin başkanı olarak tanınıyor. Çiftçi gibi bu kuruluşlar da Anayasayı Koruma Teşkilatının takibinde idi. 2010 yılında Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, derneğin yqsaklanmasından bahsedince Çiftçi başında bulunduğu bütün kuruluşlardan ayrıldı ve derneğin başına yardımcısı olan Ebu Adem kod adlı Sven Lau’yu getirdi. Dernek bir yıl sonra kapatıldı. Lau, Wuppertal’de selefiler tarafından gerçekleştirilen ‘Şeriat Polisi’ eyleminin planlayıcısı olmakla suçlanıyor.