DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Steinmeier’den Türkiye’ye OHAL çağrısı

Steinmeier’den Türkiye’ye OHAL çağrısı

Ankara ve İstanbul’da 15 temmuz gecesi başarısız sonuçlanan darbe girişiminin hemen ardından 3 ay süreyle OHAL ilan edildi. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’den Türkiye’ye OHAL çağrısı…\r\n\r\n

Ankara ve İstanbul’da 15 temmuz gecesi başarısız sonuçlanan darbe girişiminin hemen ardından 3 ay süreyle OHAL ilan edildi. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’den  Türkiye’ye OHAL çağrısı…steinmeierDün toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu sonrası alınan OHAL kararına ilk tepki Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’de ilan edilen OHAL için Türkiye’ye bir çağrıda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, OHAL’in en kısa sürede sona ermesini istedi.Washington’da yapılan toplantı da konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’de darbe girişimi soruşturulması kapsamında alınan tüm önlemlerin hukuk devleti kurallarına uygun, orantılı, ölçülülük ilkesi gözetilerek uygulanması gerektiğini” dedi. Ve Türkiye’de darbe girişimi soruşturulması kapsamında alınan tüm önlemlerin hukuk devleti kurallarına uygun, orantılı, ölçülülük ilkesi gözetilerek uygulanması gerektiğini” sözlerini ekledi.

(OHAL) Olağanüstü Hal Nedir?

Olağanüstü Hal kanunu hükümete gerek gördüğü hallerde sokağa çıkma yasağı ilan etme, belli yerlerde ve saatlerde toplanmaları yasaklama, arama ve delil niteliğinde materyallere el koyma yetkisi veriyor.Gazete, Dergi, Broşür, Kitap, Ev ve Duvar ilanları yasaklanabilecek veya izne tâbi tutulabilecek. Ayrıca söz, yazı ve filmle yasaklama getirme yetkisi hükümetin elinde bulunacak.Hükümet her türlü patlayıcı madde ve silahın ruhsatlı olsa bile yasaklanması kararı alabilecek. Derneklerin faaliyetlerini durdurma yetkisi de yine Bakanlar kurulunda olacak.Hükümet istediği takdirde iş verenin işçi çıkarmalarını da erteleyebilecek.Olağanüstü hal en fazla 6 aylığına ilan edilebiliyor. OHAL resmi gazetede yayınlandıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) onayına sunulacak. Bakanlar kurulunun her defasında dört ayı geçmeyecek şekilde süreyi uzatma ve her an OHAL‘i kaldırma yetkisi bulunuyor.Olağanüstü Hal’in hükümete verdiği en büyük yetkilerden birisi kanun hükmünde kararname yetkisi. Hükümet bu yetkiyi kullanarak tasarıyı Bakanlar kurulundan geçirerek hızla yasalaştırabilecek.Yasa resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz Meclisin onayına sunulacak. Meclis yasayı aynen veya değiştirerek onaylayabilir. Yani kanun çıkarma süresi hızlanacak.

Olağanüstü hal sürecinde hangi tedbirler alınabilir?

  • Sokağa çıkmayı yasaklayabilir veya sınırlayabilir.
  • Belli saatlerde veya yerlerde vatandaşın dolaşmaları ve toplanmaları yasaklanabilir.
  • Vatandaşın üstü, araçları ve eşyaları aranabilir. Suç eşyası niteliği taşıyan eşyalara el konulabilir.
  • OHAL ilan edilen bölge sakinleri ve bölgeye giren kişilerin kimlik taşımaları zorunludur.
  • Gazete, Dergi, Broşür, Kitap, Ev ve Duvar ilanları yasaklanabilecek veya izne tâbi tutulabilecek.
  • Sahne oyunları ve gösterimdeki filmler denetlenecek ve gerekiyorsa yasaklanacak.
  • Tehlike yaratabilecek, ruhsatlı dahi olsa silah ve mermilerin taşınması yasaklanabilecek.
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliğini bozabilecek kişilerin veya toplulukların bölgeye girişleri yasaklanabilecek.
  • Kapalı veya açık alanda yapılacak toplantı, eylem, yürüyüş ertelenebilir, izne bağlanabilir veya iptal edilebilecek.
  • Derneklerin faaliyetleri durdurulabilecek.
  • Her türlü cephaneler, bombalar, tahrip maddeleri, patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu gazlar veya benzeri maddelerin bulundurulmasını, hazırlanmasını, yapılmasını veya naklini izne bağlamak veya yasaklamak ve bunlar ile bunların hazırlanmasına veya yapılmasına yarayan eşya, alet veya araçların teslimini istemek veya toplatmak.