DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Süt dişleri çocuğun hayatını nasıl kurtarabilir?

Süt dişleri çocuğun hayatını nasıl kurtarabilir?

Bebeğin dişlerinin çıkması her anne babayı heyecanlandıran bir olaydır. Bazı bebeklerde bu süreç erken başlarken bazı bebeklerde biraz daha geç olabilir. Ne kadar heyecanla beklense de çıkan ilk dişlerin bir süre sonra da dökülme süreci başlayacaktır. Süt dişlerinin dökülmesi de çıkması gibi her çocuk ve ebeveyn için unutulmayan olaylardandır. Hatta halk arasında yaygın bir adet

Bebeğin dişlerinin çıkması her anne babayı heyecanlandıran bir olaydır. Bazı bebeklerde bu süreç erken başlarken bazı bebeklerde biraz daha geç olabilir. Ne kadar heyecanla beklense de çıkan ilk dişlerin bir süre sonra da dökülme süreci başlayacaktır. Süt dişlerinin dökülmesi de çıkması gibi her çocuk ve ebeveyn için unutulmayan olaylardandır. Hatta halk arasında yaygın bir adet üzere, bazı ebeveynler çocuklarına, süt dişi çıktıktan sonra dişini yastığının altına koymasını, sonrasında o gece diş perisinin gelerek ona para veya hediye bırakacağını söyler. Eskiden beri uygulanan bu adetlerin hikmetleri bazen yıllar sonra anlaşılıyor. Bence bu da onlardan biri. Yani eskilerden beri duyduğumuz bu eğlenceli oyunun sonunda süt dişlerini saklamanın çok büyük önemi var. Bu yazımızı okuduktan sonra  “Çocukların süt dişleri önemliymiş.” deyip atmaya kıyamayacaksınız.

 Süt dişleri nasıl saklanmalı?

Yapılan araştırmalara göre süt dişlerini saklamak çocuğun ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceği hastalıklar için oldukça önemli. Çünkü süt dişleri, sinirleri düzenleyen, kemik ve kıkırdak dokularının ve hatta kalp hastalıklarının iyileşmesini sağlayan kök hücreleri barındırıyor. Yani çocuğun sakladığı süt dişilerinden gelen kök hücrelerle, ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceği olası hastalıklar tedavi edilebiliyor.Son yıllarda yapılan yeni araştırma sonuçlarına göre kemik iliği nakli ile tedavisi gerçeleşebilen Hodgkin ya da Lenfoma(lenf kanseri), Lösemi (kan kanseri), Multipl Miyelom (kemik iliği kanseri) gibi hastalıklar, artık çocuğun kendisinden alınan kök hücrelerle tedavi edilebiliyor. Yani çocuğun süt dişlerinde bulunan kök hücrelerin saklanması çok büyük önem taşıyor. Bu yüzden süt dişlerini saklamak çok çok önemlidir. Bunun için Amerika ve İngiltere’de son yıllarda birden fazla süt dişi bankası açıldı. Ülkemizde de 2007 yılından beri süt dişi bankası bulunuyor.Süt dişlerinin saklanabilmesi için, çocuğun süt dişi düştükten sonra 48 saat içinde bankaya ulaştırılıp, dondurulması gerekiyor. Bu uygulamaya benzer olarak bazı aileler doğum sonrasında bebeğin kordon kanını saklamayı da tercih edebiliyor. Fakat bunu yapmamış olan aileler artık geç kaldık diye üzülmesin. Çünkü bundan sonra çocuklarının süt dişleri düşmeye başladıktan sonra, diş perisi oyunu yerine, dişlerini onun geleceği için süt dişi bankalarında saklamayı tercih edebilirler.