DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Tarım ilacı kalıntılarından kurtulun!

Tarım ilacı kalıntılarından kurtulun!

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı bol miktarda sebze ve meyve tüketmektir. Bunu yaparken de diğer gıdalarda olması gerektiği gibi taze ve sağlıklı ürünler tüketmeliyiz. Sebze ve meyvede kaliteyi belirleyen parlak ve albenili görünmesi değildir. Hatta albenili görünen birçok ürün sağlığa zararlı maddeler içerebilir. Bunların başında da bu gıdalardaki tarım ilacı kalıntıları geliyor. Tükettiğimiz sebze

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı bol miktarda sebze ve meyve tüketmektir. Bunu yaparken de diğer gıdalarda olması gerektiği gibi taze ve sağlıklı ürünler tüketmeliyiz. Sebze ve meyvede kaliteyi belirleyen parlak ve albenili görünmesi değildir. Hatta albenili görünen birçok ürün sağlığa zararlı maddeler içerebilir. Bunların başında da bu gıdalardaki tarım ilacı kalıntıları geliyor. Tükettiğimiz sebze ve meyvelerin nerdeyse tamamında tarım ilacı (pestisit) bulunuyor.Pestisit, zirai çalışmalar esnasında, mahsule zarar veren organizmalardan kurtulmak maksadıyla kullanılan kimyasal karışımlardan oluşan maddelerdir. Tarımda binden fazla pestisit çeşidi kullanılmaktadır.Türkiye’de yılda 33 bin ton yani hektar başına 26 kilo pestisit kullanılıyor. Türkiye bu kullanım ile Avrupa’da en önde yer alıyor. Pestisit uzun dönemde; deri, cilt, akciğer kanseri, hormonal bozukluklar, beyin ve sinir sitemi hastalıkları, bazı kan hastalıkları gibi hastalıklara yakalanma riskleri taşır. Kanada’da yapılan araştırmalarda özellikle gelişme çağında olan çocuklarda hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı gibi davranış problemlerine yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca erken doğum riskini de artırmaktadır.2014’te semt pazarlarından rastgele seçilen 309 ayrı sebze ve meyve örneğinin yüzde 25’inde Türk Gıda Kodeksi’nde belirlenen üst limit değerlerinden fazla pestisit bulunmuştur. En çok pestisit kalıntısı elma, şeftali, nektarin, çilek, üzüm ve kerevizde tespit edilirken en az kalıntı avokado, ananas ve soğanda tespit edilmiştir.

Gıdalardaki Tarım İlacı Kalıntılarından Nasıl Kurtuluruz?ilaclama

Beslenmenin en doğrusu aslında organik ürünlerle yapılan beslenmedir. Çünkü organik tarımda doğal gübreleme ve ilaçlama yapılmakta. Ancak özellikle büyük şehirlerde organik ürünlere ulaşmak hem zor hem de pahalı olduğu için bu pek mümkün görünmüyor ve normal şartlarda üretilen tarım ürünlerini kullanmak zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bu zorunluluğu en az zararla atlatmak için meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarını güzel temizlememiz gerekiyor. Sadece suyla yıkamak pestisitleri arındırmak için yeterli gelmiyor. Hatta sirkeli suyla yapılan yıkama bile yeterli olmayabiliyor.

  • Tarım ilacına fazla maruz kalmamak için yapılacaklardan ilki kendi mevsimi dışında yetişen sebze-meyveleri tüketmemektir. Çünkü kendi mevsimi dışında yetiştirilen ürünlerde normalden çok daha fazla tarım ilacı kullanılır.
  • Bunu yapmak biraz zor fakat pazarda kendi ürününü satan veya ilaçlama yönünden güvenilir ürünler satan bir tezgahtan alışveriş yapmak da uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri olabilir.
  • Soğan mutfağımızda çok tercih edilen ve yetiştirilirken ilaç kullanılan ürünlerden biridir ve ilaç dış kabukta kalır. Dış kabuğu kesip atar ve soğanı güzelce yıkarsanız iaçtankurtulmuş olurunuz.
  • Son olarak tarım ilaçlarını arındırmak için önereceğimiz şu etkili yöntemi de meyve-sebzelerde kullanabilirsiniz:                                                         tarim-ilaci

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı greyfurt veya limon suyu

Malzemelerin hepsini boş bir kaba koyun. Karbonat tamamen eriyinceye kadar bekleyin. Elde ettiğiniz karışımı bir sprey şişesine koyun. Tüketeceğiniz zaman meyve ve sebzelere sıkarak 5-10 dk bekleyin ve bol su ile durulayın. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkarken sprey kullanışlı olmaz o zaman derin bir kapta bu karışımla sebzeleri yıkayabilirsiniz.