DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türk başkonsoloslukları okulda casusluk suçlamalarına ne cevap verdi?

Türk başkonsoloslukları okulda casusluk suçlamalarına ne cevap verdi?

Kuzey Ren-Vestfalya’daki Türk başkonsoloslukları, bilgilendirme toplantılarında öğrenci, öğretmen ve velileri casusluk faaliyetlerine ortak olmaya çağırdıkları yönündeki suçlamaları reddetti. Eğitim ve Bilim Sendikası’nın (GEW)  iddialarına tepki gösteren Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, suçlamanın kesinlikle doğru olmadığını söyledi.GEW, Türk başkonsosluklarının Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde 22 Ocak 2017 tarihinde Türk öğretmenle ve velilerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik

Kuzey Ren-Vestfalya’daki Türk başkonsoloslukları, bilgilendirme toplantılarında öğrenci, öğretmen ve velileri casusluk faaliyetlerine ortak olmaya çağırdıkları yönündeki suçlamaları reddetti. Eğitim ve Bilim Sendikası’nın (GEW)  iddialarına tepki gösteren Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, suçlamanın kesinlikle doğru olmadığını söyledi.GEW, Türk başkonsosluklarının Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde 22 Ocak 2017 tarihinde Türk öğretmenle ve velilerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilerde bulunanlar hakkında bilgi vermelerini istediğini ileri sürmüştü. GEW’e göre Türk konsoloslukları öğrenci, öğretmen ve velilerden Erdoğan karşıtı öğretmenler hakkında bilgi paylaşımında bulunmasını istiyor. Basa, bu tarihte Essen’de böyle bir toplantının olmadığını söyledi. Başkonsolosa göre bu tarihte iddia edildiği gibi diğer programlarda gündem değişikliği de olmadı.

GEW TÜRK BAŞKONSOLOSLUKLARININ FAALİYETLERİNİ ÇARPITIYOR

Düsseldorf Başkonsolosluğunda muavin konsolos olarak görev yapan Nesrin Tuncay da öğretmen ve velilerle düzenli olarak toplantı düzenlediklerini, ancak bu toplantılarda sadece eğitim meselelerinin konuşulduğunu söyledi. Tuncay’a göre GEW bu suçlamasıyla Türk başkonsolosluklarının faaliyetlerini bilinçli olarak çarpıtıyor.

KRV OKUL BAKANLIĞI: TÜRK BAŞKONSOLOSLUKLARI DERHAL İZAHATTA BULUNMALI

KRV Okul Bakanlığı suçlamalarla ilgili olarak Türk konsolosluklarından derhal açıklama yapmasını istiyor. Bakanlık sözcüsü Jörg Harm, hukuk ve emniyet mercilerini gelişme ile ilgili olarak bilgilendirdiklerini ifade etti. Harm, “Şayet Düsseldorf ve Essen’deki başkonsolosluklara yapılan suçlamalar doğru çıkarsa bu eyalet hükümeti açısından kesinlikle kabul edilemez” dedi.

POLİS SAVCILIKTAN SORUŞTURMA İÇİN HAREKETE GEÇMESİNİ İSTEMİŞ

Polis ise Düsseldorf Savcılığına başvurarak Türk başkonsoloslukları hakkında soruşturma başlatmak için gerekli sebeplerin var olup olmadığı yönünde bir mütalaada bulunmasını istedi. Savcılığın bir sözcüsü ise gelişmenin DİTİB imamlarının evlerinde yapılan aramalarla ilişkili olabileceğini ileri sürdü.

CASUSLUK İDDİALARI DİTİB’DEN BAŞLADI

KRV Anayasayı Koruma Teşkilatına göre en az 13 DİTİB imamı Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup olduğunu düşündüğü insanların isimlerini Ankara ile paylaştı. Bu yüzden de DİTİB’e yönelik bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma Ankara tarafından sert dille eleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya’da Federal Savcılığın Diyanet imamlarına karşı casusluk faaliyetlerine karıştıkları gerekçesiyle soruşturma başlatmasını cadı avı olarak değerlendirmişti. Kalın, Almanya’nın terör örgütlerinin üzerine gitmek yerine DİTİB’in Türkiye’den gelen imamlarına karşı takibat yürüttüğünü dile getirmiştii.