DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avusturya’dan şok çıkış: ‘Türkiye, AB üyesi olmaya hazır değil’

Avusturya’dan şok çıkış: ‘Türkiye, AB üyesi olmaya hazır değil’

Avusturya’dan şok Türkiye yorumu geldi. Avustruya, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeye hazır olmadığı ifade edip görüşmelerin sona ermesini istedi.

Avusturya’dan şok Türkiye yorumu geldi. Avustruya, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeye hazır olmadığı ifade edip görüşmelerin sona ermesini istedi.Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Avusturya’da çok tanınan Kurier gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Türkiye ile yapılan üyelik görüşmelerinin durdurulmasını istedi. Buna gerekçe olarak ise Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne henüz olmadığını gösterdi. Reinhold Mitterlehner,  “Ama önemli bir bölgesel ve ekonomik ortak olmaya devam etmelidir. Bu nedenle biz Türkiye’ye has bir ortaklıktan yanayız. Bu ütopik bir üyelik umudunu korumaktan daha mantıklı ve gerçekçi.” dedi.

“AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı”

avusturya-abReinhold Mitterlehner, ÖVP’nin  “AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı” istediğini vurguladı. Hazırlanan bu önerinin en kısa sürede Başbakan Christian Kern’in partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve AB yetkililerine sunulacağının altını çizdi.Kurier gazetesinde yer alan haberde ise ÖVP’nin hazırladığı alternatif çıkar ortaklığı şu maddeleri kapsıyor.Ortak Siyasi ve Ekonomik Gündem: Güvenlik alanında daha yakın işbirliği, GümrükBirliği’nin güçlendirilmesi, AB Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Türkiye’nin çıkarlarının dikkate alınması ve insan hakları ve temel haklar alanında diyalog.Türk-Avrupa Ekonomik Topluluğu: Belirli işlenmemiş tarım ürünleri, çelik ve kömür gümrük birliğinin genişletilmesi.Özgürlükler: Sermayenin daha çok serbest dolaşımı, ancak kişilerin değil. İşçilerin dolaşımını sağlayacağı için hizmet sunma özgürlüğünün de hemen genişletilmesi öngörülmüyor.AB-Türkiye Güvenlik Birliği: Terörle mücadele de dahil olmak üzere, adaletve içişlerinde geliştirilmiş işbirliği. Türkiye’den Schengen bölgesine seyahat imkanı sağlanmadan Türk makamlarının Avrupa’daki ağlarla bağlanması. Vize uygulamasının kaldırılması ise tüm kriterlerin yerine getirilmesine bağlı. Dış ve güvenlik politikasında işbirliği.