DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye ile varılan mülteci anlaşması beklentileri karşılamadı

Türkiye ile varılan mülteci anlaşması beklentileri karşılamadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen mülteci anlaşmasının ümit edilen etkiyi sağlamadığını söyledi. İşte Angela Merkel’in o açıklaması…

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen mülteci anlaşmasının ümit edilen etkiyi sağlamadığını söyledi. Haftalık video paylaşımında bu konuya değinen Merkel, “Maalesef anlaşmada varılan kararları uygulamaya koymada arzu ettiğim noktaya ulaşamadık” şeklinde konuştu.

MÜLTECİLERE AB’YE KAÇMANIN TEHLİKELERİ ANLATILAMADI

Merkel’in başarısızlığı kabul ettiği konu insan kaçakçılarına karşı birlikte mücadele. Merkel’e göre mültecileri kaçıran kişilerle mücadele konusunda kat edilmesi gereken büyük bir merhale söz konusu. Anlaşmanın amaçlarından biri de mültecilere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bu şekilde sığınmaya çalışmanın hem çok mala hem de cana mal olacağı bilgisini aktarmaktı. Alman başbakanına göre bu konuda da yapılması gereken çok iş var.

MÜLTECİ ANLAŞMASI KUZEY AFRİKA ÜLKELERİ İLE DE YAPILMALI

Bununla birlikte Merkel, Türkiye ile varılan bu anlaşmayı iyi bir örnek olara gösterdi. Aynı anlaşmanın Kuzey Afrika ülkeleri ile de yapılması gerektiğine işaret eden Merkel, Libya, Tunus ve Mısır gibi ülkelerle anlaşmaya varma konusunda henüz başlangıç safhasında bulunduklarını, Libya’daki siyasi durumun ise hala istikrarsızlığını koruduğunu ifade etti. Merkel, “Bu ülkelerin de mülteci sorunu ile çok fazla mücadele etmek zorunda kalmalarından dolayı yardım etmemiz gerekiyor.” dedi. Libya’da öncelikle tüm kesimlerin mutabık olduğu bir hükümetin kurulması gerektiğini vurgulayan başbakan, “Bütün bunlar çok uzun sürüyor. Bütün bunları düzene koymak kolay değil. Ancak siyasi çabaların da durmaması lazım” ifadesini kullandı.Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın en önemli maddesi ise Türkiye’nin Yunanistan’a yasal olmayan yollarla gelen mültecileri geri almasını öngörüyor. Buna karşılık Türkiye’deki Suriyelilerin de güvenli bir yol üzerinden AB’ye seyahat etmeleri gerekiyor.

AB’NİN DIŞ SINIRLARINDAKİ GÜVENLİK GÜCÜ VARLIĞI DEVAM ETMEK ZORUNDA

Almanya başbakanının üzerinde durduğu bir diğer önemli konu ise AB’nin dış sınırlarındaki güvenlik gücü varlığı. Bu polis varlığının azalması yönünde bir söz veremeyeceğini açıklayan başbakan, iç sınırlardaki kontrollerin azaltılması için dış sınırlardaki kontrolün sıkı olması gerektiğini dile getirdi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL LİBYA VE AFGANİSTAN SİYASİ İSTİKRARA KAVUŞABİLİR

Merkel, önümüzdeki yılda siyasi başarıların Afganistan ve Libya’daki istikrarı sağlayacağını umuyor. Almanya başbakanına göre bu mümkün  olduğu takdirde AB’nin dış sınırlarındaki güvenlik gücü varlığının azaltılabileceğine değindi.