DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye’den Almanya’ya sert tepki

Türkiye’den Almanya’ya sert tepki

Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi için Almanya’da buluşan Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 0 bine yakın Türk vatandaş darbe girişimini lanetledi.

Türkiye’den Almanya’ya sert tepki

Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi için Almanya’nın Köln kentinde buluşan Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 0 bine yakın Türk vatandaş darbe girişimini lanetledi.

Mitingde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’n halka seslenmesi engellendi.

Erdoğan’ın mesajı yazılı olarak mitingde paylaşıldı. Yaptığı açıklamada Erdoğan:

“Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bir grup asker, kendi milletine, kendi devletine, kendi meşru kurumlarına ve demokrasimize karşı silahlı bir darbe girişimi başlatmıştır” dedi. “Milletimiz darbecilerin niyetini ve kim olduklarını anlar anlamaz, çağrımız üzerine sokaklara dökülerek, canı pahasına istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır. Darbecilerin silahlarının karşısına korkusuzca dikilen milletimiz bu kararlı ve fedakar tavrıyla oynanmak istenen oyunu bozmuştur. Türkiye, 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece, tarihinin başlangıcı itibariyle en karanlık ama hamdolsun bitişi itibariyle en şanlı günlerinden birini yaşamıştır. O gece milletimiz köken, bölge mezhep, meşrep farkı gözetmeksizin, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, her kesimden insanıyla milli irade ve demokrasiye olan bağlılığını tüm dünyaya örnek olacak şekilde göstermiştir. 15 Temmuz gecesi meydanlarda AK Partilisi,CHP’lisi, MHP’lisi, şu ya da bu partili yoktu. Sünnisi, Alevisi, Caferisi, milliyetçisi, muhafazakarı, sosyal demokratı yoktu. O gece sokaklarda ve meydanlarda farklı düşünceler, farklı hesaplar değil, sadece ve sadece özgürlük ve demokrasi sevdalısı bir millet vardı.” diyerek açıklamasına devam etti.

“Almanya’da yaşadıkları şehirlerde, sokaklara dökülen, sabaha kadar ülkelerine destek olan kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Şu anda Köln’de Demokrasiye Saygı Mitingi’nde bir araya gelen kardeşlerimle aramızdaki gönül bağını, kalpten kalbe giden yolu kesmeye kimsenin gücü yetmez. İstiklal Marşı şairimizin dediği gibi, milletimizin, tüten en son ocak sönmeden bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini 15 Temmuz’da dost düşman herkese gösterdiğine inanıyorum” diyerek açıklamasına son verdi.

Türkiye Almanya’nın kararına tepki gösterdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın videokonferans ile mitinge katılmasını engelleyen Almanya için, “Kabul edilemez bir durum” ifadesini kullanan Kalın, “Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz” dedi.AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “”Almanya Anayasa Mahkemesi’nin Köln’deki darbe karşıtı miting ile ilgili kararı, ifade özgürlüğünden ve demokrasiden tamamıyla sapmaktır. Avrupa Birliği’nin demokrasiyi destekleme ve darbe tehdidi altındaki bir ülke ile dayanışma içinde olma konusundaki başarısızlığını görmek oldukça utanç vericidir. Carl Bildt’in de doğru bir şekilde ifade ettiği gibi, Avrupa Birliği, demokrasiyi son derece tehdit eden bu girişim karşısında şimdi harekete geçmeyecekse, ne zaman geçecektir? Almanya Anayasa Mahkemesinin, darbeyi protesto etmek için toplananlara hitap edecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı engellemesi demokratik değerlere tamamıyla ters düşmektedir. Mahkemenin bu kararı hem ifade özgürlüğüne hem de toplantı yapma hakkına karşıdır” diye tweet attı.