DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye’den çağırılan akademisyenlere ‘gitmeyin’ çağırısı

Türkiye’den çağırılan akademisyenlere ‘gitmeyin’ çağırısı

Alman Üniversiteler Birliği, Türkiye’de akademisyenleri hedef alan soruşturmalar için sessizliğini bozdu. Almanya, Türkiye’den çağırılan akademisyenlere ‘gitmeyin’ çağırısında bulundu.\r\n\r\n

Alman Üniversiteler Birliği, Türkiye’de akademisyenleri hedef alan soruşturmalar için sessizliğini bozdu. Almanya, Türkiye’den çağırılan akademisyenlere ‘gitmeyin’ çağırısında bulundu.Alman Üniversiteler Birliği, Alman Rektörler Birliği ve Kiel Üniversitesi, Türk akademisyenlere yönelik açılan soruşturmalara sert tepki gösterdi. Türkiye’nin geri çağırdığı o akademisyenler için Almanya ilk adımı attı ve ‘gitmeyin’ çağrısında bulundu.

Ortak açıklama

akademisyenAlman Üniversiteler Birliği, Alman Rektörler Birlği ve Kiel Üniversitesi yaptıkları açıklama ise,  “Araştırma ve öğretim özgürlüğü bir hukuk devletinin temel ilkesidir. Türkiye’de darbe teşebbüsüne tepki için üniversite yönetimi ve görevlilerin görevden alınması ve Türk bilim insanlarına yurtdışına çıkma yasağı getirilmesi kabul edilemez. Yurtdışında bulunanların bir an önce Türkiye’ye dönmelerinin istenmesini anlayışla karşılayamayız. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanmaya çalışılan ‘temizlik’ hukukun üstünlüğü ve bilimsel standartlarla büyük bir çelişki içindedir.’ şeklinde oldu.Konu ile ilgili Bremen Bilim Bakanı Prof. Dr. Eva Quante-Brandt ise Türkiye’de yaşanan bu sorunu ‘Bu tam bir skandaldır’ diyerek yorumladı. Ve açıklamasına ’Bilim, araştırma ve öğretim başta olmak üzere bu alanda 15 bin kişi ya görevden alında ya da tutuklandı. Bunun yanı sıra Türkiye’de üniversite rektör ve dekanların istifasının istenmesi üzerine bin 500 rektör ve dekan görevinden ayrıldı. Ayrıca tüm bilim insanlarına yurtdışına çıkma yasağı getirilirken, yurtdışında bulunanlarda ülkeye geri çağrıldı. Bu bir skandaldır. Federal hükümetin Türk hükümetinden açıkça hukukun üstünlüğünü ve akademik özgürlüğün temel olarak kalmasını ciddi bir şekilde hatırlatmasını istiyorum’ sözleriyle devam etti.