DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Üzerinde ‘helal’ damgası olan her ürün helal ürün mü?

Üzerinde ‘helal’ damgası olan her ürün helal ürün mü?

Avrupa’da yaşayan Müslümanların yaşadığı en büyük sıkıntıların başında helal ürün bulmak geliyor. Yıllardır çözülemeyen bu sorun helal damgası taşıyan her ürünün helal olmamasından dolayı daha da karmaşık bir hal alıyor. Ayrıca, Avrupa ortamında gerçekleşen seri üretimden dolayı bir ürünün helal olması için başka kriterleri de göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyenler var.Helal ürün konusunda uzman isimlerden

Avrupa’da yaşayan Müslümanların yaşadığı en büyük sıkıntıların başında helal ürün bulmak geliyor. Yıllardır çözülemeyen bu sorun helal damgası taşıyan her ürünün helal olmamasından dolayı daha da karmaşık bir hal alıyor. Ayrıca, Avrupa ortamında gerçekleşen seri üretimden dolayı bir ürünün helal olması için başka kriterleri de göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyenler var.Helal ürün konusunda uzman isimlerden biri de Mehmet Kılıç. Ürünlerin helal olup olmadığı konusunda bilirkişi hüviyetine sahip olan Kılıç, üzerinde helal damgası bulunan her ürünün helal olduğu yönündeki düşüncenin kesinlikle yanlış olduğunu söyledi. Kılıç, ‘helal’ kavramının hukuki olarak korunan bir kavram olmamasından ve Almanya ve Avrupa’nın diğer bütün ülkelerindeki normlar arasında yer almamasından dolayı herkesin ürettiği ürünün helal olduğunu deklare edebildiğini kaydetti.

HELAL ÜRÜN AVRUPA’DA NORM TÜRLERİ ARASINA GİRMEDİ

Avrupa ülkelerinde örneğin vejeteryan veya vegan kavramları hukuki olarak korunuyor ve bu iddia ile üretilen ürünlerin belli aşamalardan geçmiş olması gerekiyor. Helal olduğu iddia edilen ürünler ise helallik aşamalarından geçseler de geçmeseler de helal damgası ile piyasada boy gösterebiliyorlar.

DİNİ GRUPLAR BİR ARAYA GELEREK STANDARTLARI BELİRLEMELİ

Mehmet Kılıç’a göre bu sorunun üstesinden gelmek için dini toplulukların bir araya gelmesi, bir çalışma grubu oluşturması ve bu grup ile helal ürünlerin ne olup ne olmadığı ile ilgili olarak her yerde geçerli olan kural ve standartları belirlemesi gerekiyor.

ÜRETİMİN HER AŞAMASI HELAL OLMALI

Uzman, bir ürünün helal sayılabilmesi için bilinen kuralların yanı sıra riayet edilmesi gereken başka kuralların da olduğunu söyledi. Üretimin her aşamasının helal olması gerektiğini vurgulayan Kılıç, üretimden depolamaya ve dağıtıma kadar belli kriterlerin denetlenmesini istedi. Örneğin ürüne alkol, toksik madde veya tehlikeli maddelerin karışıp karışmadığı gözden geçirilmeli, emülgatör, jelatin gibi hayvansal katkı maddelerinin ürünün içinde olup olmadığını test etmeli. Aynı şekilde mandıralarda da sadece İslami usullere göre kesilmiş hayvanlardan elde edilen tabii maya kullanılmalı, suni enzimlerde domuzdan elde edilen peptonun kullanılmadığı garanti altına alınmalı. Bitkisel katkı maddelerinin kullanıldığı ürünlerde de yine bu maddelerin alkol veya diğer temiz olmayan ürünlerle karışmaması da uzmana göre önemli bir ayrıntı. Bazı bitkisel gıda maddelerinde ürünün daha güzel görünmesi için bu gibi yollara başvurulduğu biliniyor.

HAYVANLARIN SADECE KESİMİNDE DEĞİL YETİŞTİRİLMESİNDE DE HELALLİK ARANMALI

Mehmet Kılıç’ın helal anlayışı sadece bunlarla sınırlı değil. Hayvanların İslami usullere kesilmesinin yanı sıra İslami usullere göre yetiştirilmesini de önemseyen uzman, hayvanların büyük kitleler halinde yetiştirilmesinin İslam’a uygun olmadığını söyledi.Müslüman tüketicilerin bütün bu bilgileri elde ederek yaşaması elbette zor. Ancak son yıllarda özellikle sosyal medyada hizmet veren gruplar büyük bir boşluğu dolduruyorlar. Bu gruplara onbinlerce kişinin üye olması, konunun tüketiciler tarafından aslında ne kadar önemsendiğini ortaya koyuyor. Bu gruplara şu adreslerden ulaşmak ve üye olmak mümkün:HELALGERMANYhttps://www.facebook.com/groups/helalgermany.gruppe/We eat halal/ Wir essen halalhttps://www.facebook.com/groups/weeathalal/HALAL AUSTRIAhttps://www.facebook.com/groups/1478502732435164/