DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yıllara meydan okuyan 10 bayram adeti

Yıllara meydan okuyan 10 bayram adeti

Teknoloji çağının etkisiyle bir çok değerimizden uzaklaştık. Öyle geneleklerimiz var ki onlar olmazsa olmaz. İşte bayramların vazgeçilmez 10 adeti…

Teknoloji çağının etkisiyle bir çok değerimizden uzaklaştık. Tabiri caizse teknolojinin esiri olduk. Hatta dini bayramlarımızı ‘tatil’ olarak düşünmeye başladık.Ancak öyle geneleklerimiz var ki, onlar olmadan olmaz diyebiliriz.Sizler için Bayramlarımızın vazgeçilmez 10 geneleğimizi sizler için derledik…

1-Bayram Temizliği

1-temizlikNerede olduğunuzun önemi yok. Bayramda halılar kalkar, tozlar alınır, perdeler yıkanır, tam teferruatlı temizlik yapılır.

2-Kıyafet Alışverişi

2-alisverisEskiden giyim sektörü şimdiki gibi uygun değildi. O yüzden eskiler kıyafet alışverişi yapmakta zorlanırlardı. Şimdi mağazaların uyguladığı bayram indirimi bu geleneğimizi yaşatmaya yardımcı oluyor.

3-Bayram Kahvaltısı

3-kahvaltiBayram kahvaltısının yerini hiç birşey tutmaz. Ailenin büyüğünde toplanılır. Evin küçüğü fırından sıcak ekmek almaya gider. Çeşit çeşit kahvaltılıklarla sofra donatılır.

4- El öpülür harçlık alınır

4-el-opme-harclikHangimiz sevmedik ki bu geneleği? Büyükler için saygı sembolü, küçükler için ise harçlık sembolü. Böyle güzel bir geleneğimizin bundan 100 yıl sonra da devam edeceği kesin.. 🙂

5-Büyükleri ziyaret

5-aile-ziyaretKahvaltı yapılır, Anne, Baba, Hala, Amca, ve ailenin büyükleri ziyaret edilir.

6-Bayram Şekeri

6-lokum-sekerNe bayramı olursa olsun, evlerde mutlaka şeker, lokum, çikolata ve kolonya bulunur.

7-Toplu Mesaj

7-toplu-mesajEskiden iletişim şimdiki gibi uygun değildi. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla, eskiden tek tek aranan eş dosta şimdilerde toplu mesaj atılır oldu.

8- Zile basma

8-zile-basan-cocuklar2009 yılında Kayseri’de kaybolan 3 çocuğa kadar bu geneleğimiz yaşardı. Şimdilerde aileler çocuklarını tanımadığı kişilerin kapısına gitmemesi konusunda sıkı sıkı tembih ediyor. Bu geneleğimiz unutulmak üzere.

9-Çocuklara kurban kesimi izletmek

9-kurbanlikUzmanlar ne kadar uyarsa da, bu geneleğimizden vazgeçmiyoruz. Çocuklarda derin travmalar bırakan bu geneleğin unutulmasını umut ediyoruz.

10- Küsleri Barıştırmak

10-barismakŞüphesiz bayramların en güzel geleneği, küs ve kırgın olanların barışması.Umarız bu geneleğimizde uzaklaşmayız ve bu bayramda tüm küslerin barışmasına vesile olur.İlkelihaber.com ailesi olarak şimdiden bayramızı kutlarız.