DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Yurtdışındaki Türkler bugün referandum için sandık başında

Yurtdışındaki Türkler bugün referandum için sandık başında

Türkiye dışında yaşayan Türkler bugünden itibaren referandum için sandığa gidebiliyor. En çok seçmenin bulunduğu Almanya’da saat 9:00’dan itibaren konsolosluklardaki seçim lokalleri açıldı. Almanya’daki 1,4 seçmen 9 Nisan’a kadar 13 temsilcilikteki seçim lokallerinde bulunan sandıklara ‘Evet’ veya ‘Hayır’ oyu atabilecekler. 9 Nisan’dan sonra ise sandıklar Türkiye’ye götürülecek ve orada açıldıktan sonra sayılacak. Türkiye’deki referandum ise üç

Türkiye dışında yaşayan Türkler bugünden itibaren referandum için sandığa gidebiliyor. En çok seçmenin bulunduğu Almanya’da saat 9:00’dan itibaren konsolosluklardaki seçim lokalleri açıldı. Almanya’daki 1,4 seçmen 9 Nisan’a kadar 13 temsilcilikteki seçim lokallerinde bulunan sandıklara ‘Evet’ veya ‘Hayır’ oyu atabilecekler. 9 Nisan’dan sonra ise sandıklar Türkiye’ye götürülecek ve orada açıldıktan sonra sayılacak.

Türkiye’deki referandum ise üç hafta sonra 16 Nisan’da gerçekleşecek. Referandumdan anayasa değişikliğine izin veren bir sonuç çıkması için seçmenlerin en az yüzde 51’inin ‘Evet’ oyu vermesi gerekiyor. Ancak bu, Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu’na göre kolay olmayacak. Sofuoğlu, referandumdaki sonucun Almanya’daki katılıma bağlı olduğunu iddia ediyor.

ALMANYA’DA BUNDAN SONRA KARAR VERENLER HAYIR DİYECEK İDDİASI

Deutschlandfunk’a konuşan TGD Başkanı, ‘Evet’ oyu için çalışan siyasi kanadın Almanya’daki potansiyelinin sonuna geldiğini söyledi ve bundan sonra karar veren herkesin ‘Hayır’ oyu vermek üzere sandığa gideceğini ileri sürdü. Almanya’da başkanlık sistemini isteyen AK Parti kadar muhalefet partileri de seçmenleri sandığa götürmek için uğraş veriyor. Buna ‘Hayır’ lehine propaganda yapan HDP de dahil.

VENEDİG KOMİSYONUNA GÖRE EVET TÜRK DEMOKRASİSİNİ GERİYE GÖTÜRÜR

Başkanlık sistemi, Türkiye’de ‘Hayır’ oyu verenler kadar Avrupa’da da dirençle karşılaşıyor. Venedig Komisyonu uzmanlarına göre başkanlık sistemi prensipte karşı durulacak bir sistem değil ancak Türk varyasyonundaki kuvvetler dağılımı anlayışı büyük bir problem olarak görülüyor. Bu uzmanlar, yeni kuvvetler dağılımının başkanlık sisteminin bir otoriter rejimin önünü açacağını, yargı ve meclisi zayıflatacağını ileri sürüyor. Korkulan noktalardan biri de başkan seçilen kişinin başkan yardımcılarını, bakanları ve yüksek rütbedeki devlet memurlarını atayabilecek, milletvekillerine söz hakkı tanımadan kararnameler çıkarabilecek olması. Komisyona göre bu Türkiye’nin anayasaya uygun demokratik geleneğinden  tehlikeli bir şekilde geriye dönmesi anlamına geliyor.

‘Evet’ taraftarlarının iddiası ile başkanlık sistemi ile Türkiye’nin daha da güçlenecek olması.