DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
40 Türk askeri Almanya’da iltica başvurusunda bulunmuş

40 Türk askeri Almanya’da iltica başvurusunda bulunmuş

Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinden önce NATO kuruluşlarında görevli 40 kadarTürk askerinin Almanya’ya iltica talebinde bulunduğu ile ilgili haberler Almanya’nın gündemine oturdu. Spiegel dergisi ile devlet televizyonu ARD’nin ‘Report Mainz’ adlı programının öne sürdüğüne göre düzinelerce yüksek rütbeli Türk askeri Almanya’ya sığınmış. Sayıları Avrupa çapında 400’ü geçiyor. GERİ GÖNDERİLİRLERSE HAPSE ATILIRLAR Federal Göç ve Mülteciler

Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinden önce NATO kuruluşlarında görevli 40 kadarTürk askerinin Almanya’ya iltica talebinde bulunduğu ile ilgili haberler Almanya’nın gündemine oturdu. Spiegel dergisi ile devlet televizyonu ARD’nin ‘Report Mainz’ adlı programının öne sürdüğüne göre düzinelerce yüksek rütbeli Türk askeri Almanya’ya sığınmış. Sayıları Avrupa çapında 400’ü geçiyor.

GERİ GÖNDERİLİRLERSE HAPSE ATILIRLAR

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) Spiegel dergisine subayların iltica başvurularını diğer iltica başvuruları gibi değerlendireceğini söylemiş.Alman politikacıların yaptığı açıklamalara da bakılırsa iddia doğru. Hıristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) Stephan Mayer, “Bu askerleri Türkiye’ye geri gönderemeyeceğimiz konusunda şüphe yok” şeklinde konuştu. Mayer’e göre şayet iltica başvurusunda bulunan askerler Türkiye’ye geri gönderilirse derhal hapse atılırlar.

İLTİCA SÜRECİNİ SİYASİ HESAPLAR DEĞİL HUKUK BELİRLEYECEK

Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen de iltica işlemlerinin tamamen hukuki çerçevede ele alındığını, siyasi mülahazaların rol oynamadığını ve oynamayacağını dile getirdi.

AVRUPA’DA 400’DEN FAZLA ASKER SIĞINMA TALEBİNDE BULUNMUŞ

İltica başvurusunda bulunanlar Yunanistan’da da gündemden düşmüyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Avrupa’da iltica başvurusunda bulunan Türk askelerinin sanıldığından çok daha fazla olduğunu dile getirdi. NATO çevrelerinden edindiği bilgiyi aktaran Kammenos, 400’den fazla Türk subayının sığınma başvurusunda bulunduğun ifade etti.

SÜREÇ İKİ ÜLKE ARASINDA GERİLEN İLİŞKİLERE DAHA DA ZARAR VEREBİLİR

Türkiye, Yunanistan’ın sığınma talebinde bulunan sekiz Türk askerinin teslim edilmemesi yönünde karara varınca yaptırımdan bahsetmişti. Alman başbakanın Türkiye ziyareti öncesi çok sayıda Türk askerinin Almanya’ya sığındığı yönündeki haberlerin ziyareti nasıl etkileyeceği merak konusu. Bundan kısa bir süre önce üç Türk diplomatın da Almanya’ya sığındığı iddia edilmişti.