DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Zeytinin faydaları nelerdir? Evde zeytin nasıl yapılır?

Zeytinin faydaları nelerdir? Evde zeytin nasıl yapılır?

Yaklaşık 2000 yıllık ömrü olan zeytin ağacının hem yapraklarından hem de meyvesinden faydalanılabilmektedir. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde verimli olarak yetişmektedir. Her mevsim yeşil kalma güzelliğine sahip bir bitkidir. Zeytin ağacına iyi bakıldığında 5-6 yılda meyve vermeye başlayabilir. Ancak en verimli dönemi 35 ile 150 yaş aralığıdır. Zeytin ağacı bir yıl çok meyve verirken

Yaklaşık 2000 yıllık ömrü olan zeytin ağacının hem yapraklarından hem de meyvesinden faydalanılabilmektedir. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde verimli olarak yetişmektedir. Her mevsim yeşil kalma güzelliğine sahip bir bitkidir. Zeytin ağacına iyi bakıldığında 5-6 yılda meyve vermeye başlayabilir. Ancak en verimli dönemi 35 ile 150 yaş aralığıdır. Zeytin ağacı bir yıl çok meyve verirken diğer yıl dinlenmeye geçer ve daha az meyve verir. Zeytinin meyvesi önceleri yeşil renkli olup olgunlaştıkça kararır. Peki, zeytinin faydaları nelerdir?

Zeytinin faydaları nelerdir?

A,C,E vitaminleri bakımından zengindir. Zengin E vitamini içeriğinden dolayı cilt kanserlerine karşı koruyucudur. Aynı zamanda yumuşak ve sağlıklı ciltlerin oluşmasını sağlar. Cilde 15 dakika boyunca hakiki zeytinyağı uygulandığında cildi ultraviyole ışınlarına karşı korur. İçeriğindeki A vitamini sayesinde katarakt hastalığının oluşmasının önüne geçebilir. Gözdeki retina tabakasının sağlığına önemli katkıları vardır.Protein, kalsiyum, klor, kükürt gibi mineralleri bulundurur.Kalp ve damar sağlığını koruduğu saptanmıştır.Kalpteki ritim bozukluklarının düzenlenmesinde yardımcıdır.Kötü kolesterolü düşürür.Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı doğal bir koruyucudur.Kan hücrelerinin sağlığı için de önemlidir.Yapısında ki doymamış yağlar kilo vermeye yardımcıdır.Hücrenin yönetici molekülü olan DNA için faydalı olan nadir besinlerdendir.Alerjilere karşı etkilidir.Düzenli zeytinyağı tüketimi özellikle kolon kanseri riskini azaltır.Gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklara iyi gelmenin yanında kabızlığında çok etkili bir ilacıdır.Pankreas ve hormon sağlığını da düzenler.Siyah zeytin demir minerali bakımından zengindir. 

Yemelik zeytin evde nasıl hazırlanır?

Malzemeler:1 kilo yeni toplanmış taze siyah zeytin4-5 yemek kaşığı kaya tuzuYapılışı:Pazardan alınan zeytinlerin çürük olanları, zedelenmiş olanları ve yaprakları güzelce ayıklanır. Genişçe bir kapta iyice yıkanır. Cam ya da pet şişe fark etmez hangisini kıllanmak istiyorsanız kabınızın içine bir kat zeytin bir kat tuz olacak şekilde doldurulur. Her gün ağzı açılıp havası boşaltılır ve kap çalkalanır. Yenilecek hale gelene kadar bu işlem tekrarlanır. Yeme kıvamına geldiğinde yıkanıp cam kavanozlara alınır ve üzerine zeytinyağı ve limon ilave edilir. Serin bir yerde bitene kadar saklanır.Afiyet olsun!