DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Öğretmenler isyanda: Berlin’deki karne Bavyera’da kabul edilmesin

Öğretmenler isyanda: Berlin’deki karne Bavyera’da kabul edilmesin

Alman Öğretmenler Birliği (DL), öğrencilere verilen iyi ve çok iyi ders notu enflasyonundan şikayeçi. DL’ye göre sadece okuldaki karne değil, aynı zamanda üniversite eğitiminin önünü açan Abitur karnelerindeki çok iyi notların artmasından da hoşnut değil. DL, bu bonkörlüğün önünü almak için hak edilen notların verildiği eyaletlere radikal önerilerde bulunuyor. BERLİN’DE ABİTUR ORTALAMASI 1,0 OLAN ÖĞRENCİLERİN

Alman Öğretmenler Birliği (DL), öğrencilere verilen iyi ve çok iyi ders notu enflasyonundan şikayeçi. DL’ye göre sadece okuldaki karne değil, aynı zamanda üniversite eğitiminin önünü açan Abitur karnelerindeki çok iyi notların artmasından da hoşnut değil. DL, bu bonkörlüğün önünü almak için hak edilen notların verildiği eyaletlere radikal önerilerde bulunuyor.

BERLİN’DE ABİTUR ORTALAMASI 1,0 OLAN ÖĞRENCİLERİN SAYISI 14 KAT ARTTI

DL, en çok da Berlin eyaletindeki ders ve Abitur notlarındaki cömertliği sert dille eleştiriyor. Birliğin başkanı Josef Kraus, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Berlin’de Abitur karnesinde not ortalaması 1,0 olan öğrencilerin sayısının on yıl içinde on dört kat arttığını söyledi. PISA araştırmasından yola çıkan Kraus, bu çok iyi notların öğrencilerin derslerinde daha iyi olmasından kaynaklanmadığını dile getirdi. Kraus’un aktardığına göre bu çok iyi not enflasyonunun asıl sebebi öğrenci veriminden beklenenin azalması.

KARNE KARŞILIKSIZ ÇEKE DÖNÜŞMESİN

DL Başkanı, “Karne karşılıksız çeke dönüşmemeli” diyor ve iyi notu hak eden öğrenciye veren eyaletlerden, örneğin Bavyera’dan şu talepte bulunuyor: “Talepleri yüksek olan titiz eyaletler talepleri az olan eyaletlerde verilen karneleri artık tanımamalılar. Abitur karnesi ise üniversiteye girmeye hak kazandıran bir karne olmaktan çıkıp eskisi gibi üniversiteye kabul ehliyeti vazifesi gören bir belge olsun.”

KARNE ORTALAMASI BAVYERA VE BADEN-WÜRTTEMBERG’DE NORMAL

Berlin’in dışında Kuzey Ren-Vestfalya, Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde de iyi ve çok iyi notların giderek arttığı biliniyor. Bavyera ve Baden-Württemberg’deki öğrenciler ise eğitim sisteminin daha titiz olmasından dolayı bu kadar iyi not almakta zorlanıyor. Sorunun çözülememesinin arkasında Almanya’da eyaletlerin eğitim konusunda bağımsız olması yatıyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ORTAK HAVUZ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK

Ancak önümüzdeki yıl bu bağımsızlık bir miktar sınırlanacak ve eyaletler eğitim konusunda ortak bir hedefi tutturmak zorunda kalacaklar. Yeni uygulama kapsamında 16 eyaletin tamamı Abitur sınavları ile ilgili olarak ortak bir görev havuzuna göre hareket edecekler ve bu sayede eyaletlere göre kimin ne durumda olduğu daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Ancak bu sadece Almanca, Matematik, İngilizce ve Fransızca dersleri için geçerli olacak. Bununla birlikte bu dersler yükseköğrenim ve iş piyasasında en çok değer verilen dersler ve bu derslerde federal çapta bir düzelme sağlandığı takdirde eyaletler öğrencilere yönelik taleplerini arttırabilir ve DL’in talebi gereksiz olabilir.