DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
PISA acı gerçeği ortaya çıkardı: Türkiye’de gençler okumayı bıraktı

PISA acı gerçeği ortaya çıkardı: Türkiye’de gençler okumayı bıraktı

PISA 2015 testlerinin sonuçları açıklandı. Testlerde ilk sırayı Uzakdoğu, ardından Batı Avrupa ülkeleri aldı. 52. sıradaki Türkiye ise OECD ortalamasının hayli altında.

PISA 2015 testlerinin sonuçları açıklandı. Testlerde ilk sırayı Uzakdoğu, ardından Batı Avrupa ülkeleri aldı. 52. sıradaki Türkiye ise OECD ortalamasının hayli altında. Özellikle okuma kabiliyetinde ürkütücü bir düşüş söz konusu. Almanya ise durumundan memnun.Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) için yapılan son testlerin sonuçları açıklandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) gerçekleştirdiği 2015 yılına ait testlerde Singapur birinci oldu. 72 ülkeden 15 yaşındaki gençlerin katıldığı testlerde Avrupa ülkelerinin çoğu ortalarda yer alırken Türkiye 52. oldu. 2001 yılındaki testlerde büyük bir şok yaşayan Almanya ise 16. sırada yer alarak son yıllardaki istikrarını korudu.PISA testi için 2015 yılında dünya çapında 540 bin öğrenci özellikle fen bilgisinden teste tabi tutulmuştu. Öğrenciler bunun yanı sıra okuma-yazma ve Matematik alanındaki kabiliyetlerini de sergilemişlerdi.

UZAKDOĞU ÜLKELERİ BAŞI ÇEKİYOR

pisa-2015-sonuclari-aciklandiTestte OECD ortalaması olarak fen bilgisi ve okuma testlerinde 493, Matematik testinde ise 490 ortalama değer göze çarpıyor. Testte birinci olan Singapurlu öğrencilerin fen bilgisinden aldıkları ortalama değer 556, okuma testinden aldıkları ortalama değer 535, Matematik testinden aldıkları ortalama değer ise 564.Singapur’u sırasıyla izleyen ülkeler ise Japonya, Estonya, Tayvan, Finlandiya, Çin Makao Özel Yönetim Bölgesi, Kanada, Vietnam, Hongkong, Çin’in Pekin, Shanghai, Jiangsu ve Guangdong bölgeleri ve Kore oldu. Bu ülkeleri Yeni Zelenda ve Avustralya gibi pasifik ülkeleri izliyor. Batı Avrupa ülkeleri ise 15. gelen İngiltere ile sıralamada kendini gösteriyor. İngiltere’yi, Almanya, Hollanda, İsviçre, İrlanda, Belçika, Danimarka, Polonya, Portekiz ve Norveç izliyor. ABD ise 25. sırada. Sıralamada ilk 20 ülke OECD ortalamasının hayli üstünde oldukları için durumu gayet iyi ülkeler arasında değerlendiriiliyor.

ALMANYA 2001’DEKİ ŞOKU ATLATTI

Alman öğrencilerin fen bilgisinde aldığı ortalama değer 509 olarak hesaplanmış. Alman öğrenciler bu alanda üç yıl önceki teste göre iki puan gerilemiş. Öğrenciler, okuma kabiliyeti konusunda altı puanlık bir artış sağlayarak 509’a yükselmiş, Matematik’te ise iki puanlık bir artışla 506 değerini yakalamayı başarmış. Almanya’da kızlarla erkekler arasındaki fırsat eşitliği, sosyal kökene ve göçmen aileden gelmeye göre başarı göstermede ise kötü not almış. Bu da Almanya’nın özellikle Türk öğrenciler açısından yol alması gerektiğine işaret ediyor.

TÜRKİYE’DE OKUMA KABİLİYETİNDEKİ DÜŞÜŞ DURDURULAMIYOR

52. sırada yer alan Türkiye’nin yakaladığı değerler ise hiç açıcı değil. Türkiye’deki öğrenciler fen bilgisinden ortalama olarak iki puanlık artış yakalasa da 425 ortalaması ile OECD ortalamasının oldukça altında. Okumada ise Türk öğrencilerde üç yıl içinde ürkütücü bir kötüleşme göze çarpıyor. Türk öğrenciler yüzde 18’lik bir puan düşüşü ile okuma kabiliyetini ortalama değer olarak 428’e kadar indirmiş. Bu tarz bir düşüş 21 puanlık bir düşüşle sadece Vietnam’da görülüyor. Ancak Vietnam sekizinci sırada yer aldığı için okuma kabiliyetinin hala en iyi olduğu ülkeler arasında. Bununla birlikte Türkiye’deki öğrenciler Matematik’te iki puanlık bir artışla 420’lik bir ortalama değeri yakalamış. Ancak bu da OECD ortalamasının hayli altında.

URUGUAY TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE

Şili, Uruguay, Romanya, Arnavutluk, Yunanistan Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Birleşik Arap Emirlikleri ise Türkiye’den daha önde. Sonuncu gelen ülkeler arasında ise Makedonya, Kosova, Cezayir ve Dominik Cumhuriyeti geliyor.