DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da doktor ve bakıcılar onbinlerce hastayı kasten öldürüyor

Almanya’da doktor ve bakıcılar onbinlerce hastayı kasten öldürüyor

Almanya’da bir araştırmaya göre her yıl 21 bine kadar insan hastane veya bakımevlerinde doktor ve bakıcılar tarafından yasal olmayan tıbbi müdahaleler sonucu hayatını kaybediyor. Politikacılar, araştırma sonuçları tartışmalı olduğu için durumun netlik kazanmasını istiyor. Zira sonuçlar doğru ise bu tıp dünyası açısından bir skandal. Doğru değilse tıp dünyasını töhmet altında bırakan başka bir skandal. Araştırmayı

Almanya’da bir araştırmaya göre her yıl 21 bine kadar insan hastane veya bakımevlerinde doktor ve bakıcılar tarafından yasal olmayan tıbbi müdahaleler sonucu hayatını kaybediyor. Politikacılar, araştırma sonuçları tartışmalı olduğu için durumun netlik kazanmasını istiyor. Zira sonuçlar doğru ise bu tıp dünyası açısından bir skandal. Doğru değilse tıp dünyasını töhmet altında bırakan başka bir skandal.

Araştırmayı Witten/Herdecke Üniversitesi bilimadamları gerekleştirmiş ve ilk kez Aşağı Saksonya’da 43 cinayet işleyen bakıcı Niels Högel fenomeninden yola çıkmış. Araştırmacıların merceğinde Högel’in yanı sıra 200 başka cinayet vakasını da ele almış.

AOK’NIN ARAŞTIRMASI DA İDDİAYI DOĞRULUYOR

Ortaya çıkan sonuç ise korkunç. Araştırmacılara göre Alman hastanelerinde her yıl 19 milyon insan tedavi oluyor, bu insanların 430 bin kadarı tedavi esnasında hayatını kaybediyor. Bakımevlerinde ölenlerin sayısı ise hemen hemen 175 bin. Tahminlere göre hastane ve bakımevlerindeki ölümlerin yüzde 3 kadarı doktor veya bakıcının yasal olmayan müdahalesi sonucu ölüyor. Sağlık kasası AOK da 2014 yılında yaptığı bir araştırmasında Almanya’da her yıl kliniklerde hatalı müdahaleden dolayı 14 bin insanın öldüğü sonucuna varmıştı.

DOKTOR VE BAKICILAR KENDİLERİ İTİRAF EDİYOR

Witten/Herdecke Üniversitesi araştırmacıları ise 5 bin doktor, bakıcı ve huzurevi çalışanına bazı sorular sormuş. İlk soru şöyle olmuş: “Geçtiğimiz 12 ay içinde hastaların ölümüne yol açan aktif önlemler alındığına şahit oldunuz mu?” Bu soruya hastanelerdeki doktorların yüzde üçü evet cevabını vermiş. Aynı soruya yaşlılara bakan personelin yüzde beşi, bakıcıların da yüzde 1,5’i evet demiş.

21 BİN KİŞİYE ÖLSÜN DİYE MÜDAHALEDE BULUNULMUŞ

Ölümle sonuçlanan tıbbi müdahalede bulunduğunu itiraf eden doktor, yaşlı bakım personeli ve bakıcının  oranı da aynı olduğu gibi bakımevlerinde elde edilen oranlar da aynı. Bunların hepsi toplandığında 21 bin kişinin ölsün diye yapılan tıbbi müdahale kurbanı olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte bu sayıya hastanın isteği doğrultusunda ölümle sonuçlanan tıbbi müdahaleler de dahil. Alman kanunlarına göre bu da bir cinayet.

ÜLKEDEKİ CİNAYET SAYISINDAN 36 KAT FAZLA

Sonuçları öğrenen Federal Hükümet’in Hasta Sorumlusu Karl-Josef Laumann (CDU) rakamlar doğru olduğu takdirde bu durumun bir skandal olduğunu söyledi ve durumun derhal netlik kazanmasını istedi. Şayet rakamlar doğru ise bu savcılık ve mahmekelerin ilgilenmesi gereken en ağır suçlardan biri. Doktor ve bakıcıların hayat kurtarmak için istihdam edildiğini hatırlatan politikacı, araştırmayı gerçekleştirenlerden netlik istedi. Buna göre araştırmacılar, doktor ve bakıcıların soruları gerçekten doğru anlayıp anlamadığını gözden geçirmek durumunda.

Laumann’a göre şayet sonuçlar doğru ise doktor ve bakıcılar, Almanya’da bir yıl içinde cinayete kurban giden insanların sayısından 36 kat daha fazla insanı öldürüyorlar. Sonuçlar doğru değilse bu da ortaya mükemmel bir iş koyan çok sayıda doktor ve bakıcının töhmet altında kalması demek.

ASIL SORUMLU PARAYI MERKEZE KOYAN SAĞLIK SİSTEMİ

Araştırmacılar ise elde ettikleri rakamlara güveniyor ve sorumlu olarak merkezinde insanın değil kârın olduğu köhnemiş sağlık sistemini görüyor. Bunun sonucu ise strese mağlup olmuş doktor ve bakıcılar, memnuniyetsizlik, tedavi hatası ve yılgınlık. Binlerce hasta ise bunu hayatı ile ödüyor. Araştırmayı yöneten Karl H. Beine bununla ilgili “Olay Mahalli Hastane’ adlı bir kitap bile yazmış.