DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bayat ekmekleri atmayın!

Bayat ekmekleri atmayın!

Ekmek, hepimizin evine neredeyse her gün giren bir gıda maddesi. Özellikle biz Türklerde ekmek tüketimi diğer milletlere göre çok daha fazla. Hal böyle olunca en küçük dikkatsizlikte evlerimizde bayat ekmeklerin birikmesi kaçınılmaz oluyor. Atmaya kıyamadığımız bayat ekmekler, birçok ev hanımını sıkıntıya sokuyor. Yazımızda ekmeğini çöpe atmak istemeyen hanımlar için, bayat ekmekleri nasıl değerlendirebiliriz konusunu ele

Ekmek, hepimizin evine neredeyse her gün giren bir gıda maddesi. Özellikle biz Türklerde ekmek tüketimi diğer milletlere göre çok daha fazla. Hal böyle olunca en küçük dikkatsizlikte evlerimizde bayat ekmeklerin birikmesi kaçınılmaz oluyor. Atmaya kıyamadığımız bayat ekmekler, birçok ev hanımını sıkıntıya sokuyor. Yazımızda ekmeğini çöpe atmak istemeyen hanımlar için, bayat ekmekleri nasıl değerlendirebiliriz konusunu ele aldık. İşte birbirinden lezzetli seçenekler:

  1. Kalacuş

Bayat ekmeği küp şeklinde keserek derin bir kaba alıyoruz. Soğanı kıyıp tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşene kadar kavuruyoruz. Yoğurt ve suyu çalkalayıp ayran yapıyoruz ardından yağ ve soğanın bulunduğu tavaya ekliyoruz. Karışımı birkaç dakika kaynattıktan sonra, derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine döküyoruz. Kabın kapağı kapatıp bir süre daha ateşin üzerinde tutuyoruz ve sonraya getirip servis ediyoruz.

  1. Ekmek kavurması

Bayat ekmeği lokmalar halinde doğruyoruz ve tencerede kızartılmış yağ ile kavuruyoruz. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk suyu, üzerlerine serperek iyice karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak 5 dakika daha pişiriyoruz.

  1. Ekmek süpürgesi (bir tirit çeşidi)  ekmek-supurgesi

Bayat ekmekler dilimlenerek bir tepsiye dizilir. Bir tencerede kaynatılan su ekmek dilimlerinin üzerine gezdirilerek dökülür. Ardından üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı en sonunda üzerine gezdirilir.

  1. Ekmek oğması    

Bayat ekmeklerin içini ve kabuğunu ufalayın, bir kapta erittiğiniz tereyağına dökerek kavurun. Ardından üzerine bir yumurta kırarak ufalanmış ekmeklerle alt üst edin. Daha sonra 1 bardak süt dökerek tekrar karıştırın. Çok kısık ateşte süt çekilinceye kadar bekletin. Süt çekildikten sonra ateşten indirip üzerine bir bez koyarak bir süre bekletin, biraz ılıyınca servis edin.

  1. Papara

Çukur bir kaba bayat ekmekleri kuşbaşı doğrayın. Halka şeklinde doğradığınız soğanı tereyağı ya da zeytinyağında kavurun, tuz ve su ilave ederek kaynatın. Son olarak üzerine tulum peyniri dökün ve bir süre ılımaya bıraktıktan sonra çukur kaba aldığınız ekmeklerin üzerine dökün.

  1. Ekmek karıştırması

Bayat ekmeği küçük lokmalar şeklinde doğrayın. 2-3 yemek kaşığı tereyağını bir tencerede eritin ve erimiş tereyağına az bir miktar salça koyun. Üzerine 3-4 yumurta kırın, karıştırarak pişirin ve karabiber serpin. Ardından doğranmış ekmekleri bir miktar da maydanoz ekleyerek kısık ateşte biraz karıştırın.  Tencerenin kapağını kapatarak 6-7 dakika kadar ekmekleri yumuşatın. Yemeğimiz servise hazır.