DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Dikkat! Bu meyve ve sebzeleri asla dondurmayın

Dikkat! Bu meyve ve sebzeleri asla dondurmayın

Derin dondurucular birçok yiyeceği aylarca taze olarak muhafaza edebiliyor. Et, tavuk, bezelye, enginar, fasulye gibi sebzelerle, tahıllar, ekmek dondurucuda saklayabileceğimiz yiyeceklerden bazıları. Bu yiyecekler hem uzun süre bozulmadan saklanabiliyor, hem de içeriğini de aynen muhafaza ediyor. Ancak her konuda olabileceği gibi derin dondurucu kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Mesela bu meyve ve

Derin dondurucular birçok yiyeceği aylarca taze olarak muhafaza edebiliyor. Et, tavuk, bezelye, enginar, fasulye gibi sebzelerle, tahıllar, ekmek dondurucuda saklayabileceğimiz yiyeceklerden bazıları. Bu yiyecekler hem uzun süre bozulmadan saklanabiliyor, hem de içeriğini de aynen muhafaza ediyor. Ancak her konuda olabileceği gibi derin dondurucu kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Mesela bu meyve ve sebzeleri asla dondurmayın. Nedir bu sebze ve meyveler? Su içeriği yüksek olan sebze ve meyveler. Mümkünse bu yiyecekleri sadece tazeyken tüketin başka şekilde asla tüketmeyin. Çünkü dondurduktan sonra buzlarını çözmeye çalışırsanız, umduğunuzun aksine vıcık vıcık, hamur gibi, sulu bir şey elde edersiniz Şimdide bu meyve ve sebzeleri tanıyalım.

Kavun ve karpuz  

Kavun karpuz benzeri tüm meyveler, asla dondurulmamalı. Çünkü bu meyveler dondurulup çözündüğünde hemen hemen bütün suyunu kaybediyor. Dondurulmuş kavunu ancak smoothie hazırlamak için kullanabilirsiniz. Böyle kullandığınızda kavunları çözmenize gerek kalmadan, donmuş kavun parçalarını doğruca blender’dan geçirebilirsiniz. (smoothie; taze meyve ya da meyve suyundan hazırlanmış tatlı ve dondurulmuş karışım)

Patates

Patates kilerinizde uzun süre durabileceğinden, her mevsimde pazarda, manavda bulunabileceğinden dondurmanıza gerek olmayan bir sebze. Eğer her şeye rağmen donduracaksanız sonunda hamur gibi bir patates elde edersiniz. Bahsettiğimiz şey patates püresine değil emin olun.

Domates

Kendinizi buzlu bir çeri domatesi ısırırken mi hayal etmiştiniz? Bu resmi kafanızdan atsanız iyi olur. Domatesleri taze ve sulu olarak tüketin ve kesinlikle dondurmayın. Hiç birimiz buzlu bir çeri domates ısırmak istemeyiz. Bu yüzden domates saklayacaksak eğer domates sosu hazırlayıp saklamak en iyi seçenek.   Sos çözündüğünde dondurmadan önceki halini koruduğunu göreceksiniz.

Salatalık

Salatalık da domates gibi dondurulduktan sonra hoş bir görüntü ve tat  ortaya çıkarmıyor. Salatalıkları saklamanın iyi bir yolu, tabiî ki de turşu yapmak.

Kereviz

Kereviz buzdolabının alt raflarında yeterince uzun bir zaman saklanabildiğinden, dondurucuda saklamanıza hiç gerek yok.

 

Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeleri en iyi tüketme şekli tazeyken tüketmek. Eğer bu sebzeleri buzdolabının alt raflarında uzun süre muhafaza etmek isterseniz yıkayıp, kuruttuktan sonra, bir kağıt havluya sarıp plastik poşete koyarak ağzını sıkıca bağlayıp saklayabilirsiniz. Tek istisna yeşil yapraklı sebze ise ıspanak. Süpermarketlerin dondurucu bölümünde kolaylıkla bulabileceğiniz dondurulmuş ıspanakları, çorba ve sos yapımında kullanabilir ve hatta sade olarak soteleyebilirsiniz.