DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Acı kavun nedir? Sinüzite faydası ve zararı…

Acı kavun nedir? Sinüzite faydası ve zararı…

Acı kavun halk arasında Ebu Cehil karpuzu, acı dülek, acı düvelek, birtlangiç, cırtlak, cırtatan, hıyarcık gibi isimlerle de bilinmektedir. Sarı çiçekli, tüylü yapraklı, çok yıllık ya da otsu, sürünücü gövdeye sahip bir bitkidir. Kökleri 30 – 40 cm, gövdesi ise 1 – 2 m ye kadar uzanır. Gövde ve dallarının üzeri fırça kadar sert tüylerle

Acı kavun halk arasında Ebu Cehil karpuzu, acı dülek, acı düvelek, birtlangiç, cırtlak, cırtatan, hıyarcık gibi isimlerle de bilinmektedir. Sarı çiçekli, tüylü yapraklı, çok yıllık ya da otsu, sürünücü gövdeye sahip bir bitkidir. Kökleri 30 – 40 cm, gövdesi ise 1 – 2 m ye kadar uzanır. Gövde ve dallarının üzeri fırça kadar sert tüylerle kaplıdır. Yaprakları üçgen veya kalp seklinde ve yaprak kenarları dişlidir. Yaprakların üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır. Güney Avrupa ve Türkiye’de yaygın olarak yetişir. Meyvesi 4 – 5 cm boyunda, küçük, uzun yumurta şeklinde, yeşil renkli ve üzeri pürtüklüdür. Meyvenin içinde sümüksü bir sıvı ve siyaha çalan koyu kahve renkli tohumları vardır. Meyve olgunlaştıkça içinde yüksek basınç oluşur ve meyvenin rengi hafifçe sarıya döner. Daha sonra meyve patlayarak tohumlarını 4 – 6 m kadar uzağa fırlatır. Meyveler olgunlaştığında renkleri sarımsı yeşil olur ve dalından kolaylıkla kopar. Koparıldığı yerdeki delikten tohumları ve öz suyu kolayca dışarı çıkar. Bu öz suyu gözler için çok yakıcı ve tehlikelidir. Bu öz su son derece zehirlidir hatta 2 gramdan fazlası öldürür. Bitki kökünün hoş olmayan bir kokusu ve acı bir tadı vardır.

Sinüzitte kullanımı:                       

Bu bitki çeşitli deri rahatsızlıkları, diyabet ve sinüzit tedavisinde kullanılabilmektedir. Sinüzit  aci-kavunkullanımında çok dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü bu bitkinin suyu çok zehirli bir yapıya sahiptir. İki gramı bile insan için öldürücü olabilmektedir. Birçok uzman bu bitkinin kesinlikle sinüzit tedavisinde kullanılmaması gerektiğini söylemektedir. Kullanan hastalardan kimisi bu hastalıktan tamamen kurtulduklarını söylerken kimileri de çok ciddi rahatsızlıklar geçirdiklerini belirtmektedir. Acı kavun sinüzit tedavisinde kullanılırken mutlaka suyla seyreltilmesi gerekmektedir.Seyreltme nasıl yapılır: Sinüzit amaçlı kullanılacak olgunlaşmış meyvenin 1 tatlı kaşığı suyu bir çay bardağı suyla seyreltilir ve 2 – 3 damla buruna damlatılır.Yan Etkileri: Taze öz su kesinlikle seyreltilmeden tek başına kullanılmamalıdır. Karın ağrısıyla kendini gösteren zehirlenmeler yapar. Fazla alınırsa kalın bağırsağı tahriş eder ve kanlı ishaller görülür. Yine sinüzit için uzman kontrolünde buruna, çok az ve seyreltilmiş meyve suyu damlatılmalıdır. Çünkü çok uzun süren rahatsız edici aşırı akıntılar oluşabilir. ÖNEMLİ UYARI: Acı kavun yukarıda belirtildiği gibi oldukça zehirli ve alerji yapıcı bir bitkidir. Bu nedenle kesinlikle tek başına kullanılmamalıdır. Mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. En son çare olarak tercih edilmesi gereken bir tedavi yöntemidir.