DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi

Ağız kokusu ağızda sindirilen bazı besinlerin sindirimi sonucu açığa çıkan gazdan ya da dişler arasında biriken yemek atıklarının kokuşmasından ortaya çıkar. Bu normal bir ağız kokusudur ve düzenli ağız bakımı, diş fırçasını değiştirme, sigara ve alkol kullanımını azaltma, bol bol su içip sağlıklı beslenmeyle önlenebilir. Ancak günlük nedenlerin dışında bazı hastalıklar da ağız kokusuna neden

Ağız kokusu ağızda sindirilen bazı besinlerin sindirimi sonucu açığa çıkan gazdan ya da dişler arasında biriken yemek atıklarının kokuşmasından ortaya çıkar. Bu normal bir ağız kokusudur ve düzenli ağız bakımı, diş fırçasını değiştirme, sigara ve alkol kullanımını azaltma, bol bol su içip sağlıklı beslenmeyle önlenebilir. Ancak günlük nedenlerin dışında bazı hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilir. Bu yazımızda ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisi olabiliyor bunu araştırdık. Sağlı günler, sağlıklı nefesler diliyorum.

Ağız Kokusuna Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Ağız kokusuna neden olan hastalıkların başında

  • Diş eti enfeksiyonları
  • Çürük dişler
  • Çeşitli ağız yaraları
  • Boğaz enfeksiyonları
  • Solunum sistemindeki enfeksiyonlar yani kronik sinüzit ve geniz akıntısı
  • Kronikleşmiş bronşit
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Reflü
  • Laktoz intoleransı gelir.

1-Diş eti enfeksiyonları ve çürük dişler     Diş çürükleri genelde çok fazla ciddiye alınmasa da, eğer müdahale edilmezse çok büyük sıkıntılara  yol açabiliyor. Diş çürüğü zamanla dişe yerleşirse diş köküne kadar inip enfeksiyona neden olabilmektedir. Kemiğe kadar inerse sonuçları çok daha kötü olabilir. Dişi kaybetmeye kadar gidebilir. Dişte ağrı hissedildiğinde, çürük fark edildiğinde mutlaka bir hekime danışılmalı, çünkü hekime gidilmezse enfeksiyon dişin diğer kısımlarına da yayılır. Tedavisi genellikle kanal tedavisi olacaktır. Eğer kanal tedavisi ile çözülemeyecekse diş çekilip yerine implant yapılır.2-Ağız YaralarıAft ve benzeri ağız yaraları ağız kokusuna neden olabilir.3-Boğaz enfeksiyonları:Boğazda kızarma, yutkunmada zorlanma, boğaz kuruluğu, boğazda şişme ve kızarma, kulak ve boyunda ağrı ve bademciklerde kızarma, şişmeyle kendini gösteren boğaz enfeksiyonlarına bakteri ve virüsler neden olur. Bu belirtiler daha çok kış aylarında ortaya çıkar ve ağız kokusuna da neden olur.4-DiyabetDiyabet doku iyileşmesini geciktiren bir hastalık olduğundan ağızda çıkan yaraların da iyileşmesini geciktirir.  Ağız için doğal bir temizleyici olan tükrük sıvısıda diyabette azalır. Buda doğal ağız temizliğini azaltır.

 5-Reflü

Göğüste yanma, ağza gelen acı bir tat, ağız kokusu, şişkinlik, geğirme isteği, gaz yakınmaları, öksürük ve çarpıntı nöbetleri şeklinde kendini gösteren reflü mideyle yemek borusu arasındaki mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.Ağız içi kaynaklı ağız kokuları giderildikten sonra mutlaka reflü ile alakalı bir tetkik yapılmalıdır. 6-Solunum sistemi enfeksiyonları (Sinüzit ve Kronik Bronşit )Sinüs boşluklarında iltihaplanma ile ortaya çıkan sinüzit, geniz akıntısına bağlı olarak kötü ağız kokusuna neden olabilir. İltihabın kurutulmasıyla ya da cerrahi müdahale ile çözüme kavuşur.Kronik bronşit, akciğerlerdeki bronşların zarar görmesi hastalığıdır. Bronşlar hava kirliliği, toz ve kül, kronik astım, kistikfibroz, kronik akciğer enfeksiyonları gibi nedenlerle iltihaplanmaya başlayınca, akciğerlere giren ve çıkan hava akışı azalır ve akciğerler mukus ya da salya üretmeye başlar. Buda ağız kokusuna neden olur 7- Laktoz İntoleransıLaktoz intoleransının nedeni ince bağırsakta üretilen laktozun eksik olmasıdır. Laktozlu besinler tüketildiğinde bunların sindirimi yani  yapıtaşlarına ayrılması laktaz enzimi sayesinde olur. Laktaz eksikliğinde laktoz sindirilemez ve karında şişkinlik yapar.  Laktaz eksikliği yaşlanmaya bağlı, çölyak gibi bir hastalık sonucu veya doğuştan gelen bazı nedenlerle olabilir.