DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Artık Kredi kartına taksit yapılabilecek!

Artık Kredi kartına taksit yapılabilecek!

Kozmetik ürünlerde taksitlerin sıfıra indirildiği uygulamanın ilk ayından itibaren sektör yeniden uygulamanın değiştirilmesi yönünde çalışmakta. Kozmetik ürünlerin tekrar taksitli hale getirilmesi istendi.\r\n\r\n

Kozmetik ürünlerinde taksitin 9’dan sıfıra inmişti. Uygulamanın ilk ayından itibaren sektör yeniden uygulamanın değiştirilmesi yönünde çalışmakta. Kozmetik ürünlerin tekrar kredi kartına taksitli hale getirilmesi isteniyor.Kozmetik ürünlerinde alışverişin bir çoğunun taksitle yapıldığını söyleyen Selektif Kozmetikçiler Derneği Başkan Yardımcısı Tekin Acar, “27 Eylül’de yürürlüğe giren düzenlemenin ardından taksit yapılamıyor. İlk 10 günde sektörün satışları yüzde 50 düştü” dedi.Kozmetik ürünlerde taksitlerin sıfıra indirildiği uygulamanın ilk ayından itibaren sektör yeniden uygulamanın değiştirilmesi yönünde çalışmakta. Kozmetik ürünlerin tekrar taksitli hale getirilmesi istendi.Selektif Kozmetikçiler Derneği Başkan Yardımcısı Tekin Acar, “Gelen bilgiye göre ekonomi yönetimi de kozmetikte taksitsiz satışın taraftarı değil ve bu uygulama en yakın zamanda değiştirilecek. Peki neden böyle bir adım atıldı? Bunun yanıtını bulamadık. Çünkü ithalatın da hacimsel olarak çok yüksek olmadığı ve miktar açısından düşüşe geçtiği bir sektör” diye açıklamalarda bulundu.

Vatandaş karşı çıktı

Tekin Acar, tüketicinin süregelen bu uygulama ile ilgili şikayetlerde bulunduğunu, vatandaşın alacağı 200 liralık kozmetik ürününü taksit yapmadan alamadığını dile getirdi. E-postalar ve mağazalar aracılığı ile şikayetlerde bulunan vatandaş taksitin olmadığından yakındı.Vatandaşın şikayeti üzerine harekete geçen Tekin Acar, geçen yıla oranla yüzde 22’lik bir düşüş olduğunu söyledi.Kredi kartı kullanıcılarına sevindiren haber Binali Yıldırım‘dan geldi. Kredi kartının 9 ayla sınırlı olan taksit imkanı 12 aya çıkarıldı.Başbakan Binali Yıldırım, dün düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında kredi kartlarına ilişkin konuyu ele aldıklarını ifade etti. Binali Yıldırım toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kredi Kartı Taksit Sayısı 12’ye Çıkarıldı

Binali Yıldırım yaptığı açıklamada “Bunlardan bir tanesi tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili uygulamalarda bazı değişiklikler yapıldı. Genel kredi kartı taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkardık. Bazı ürünlerde kredi taksit sayısı az olabiliyor ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor. Kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz.Yani, ödüyorsunuz baştan yapmışsınız taksitleri sonradan ödeme zorluğuna girerseniz 72 aya kadar yeniden yapılandırma, bir kereye mahsus, imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili düzenleme. Ayrıca, tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde özkaynak kredi diye iki bölüm vardı, 100 bin liraya ev alacaksanız 75 bini kredilendiriyor, 25 bini siz veriyordunuz. Burada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80’e kadar kredilendirecek, yüzde 20’sini de alıcı verecek”şeklinde ifadelere yer verdi.Binali Yıldırım enflasyonun arttığını belirtirken, “Artış sebebine baktığımız zaman gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların genel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu görüyoruz. Bunun için bu artışlar, bir ay sivri biber, bir ay limon artıyor. Bu artış enflasyonu, o ay ki, neredeyse üçte birini teşkil ediyor. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım. Bu amaca yönelik olarak da gıda komitesi zaten vardı, gıda komitesinin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık. Buna göre, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi, Gıda Tarım Bakanı, Gümrük Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşan gıda komitesi gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları mercek altına alacak ve burada alınması gereken tedbirleri vakit geciktirmeden anında alacak. Bu komitenin sekretaryasında Merkez Bankası yürütecek.” sözlerini kullandı.

Kredi Kartlarında Gıda Alımında Taksit Yok

Binali Yıldırım, kredi kartlarındaki değişikliğin gıda alışverişlerinde geçerli olup olmayacağını soran bir gazetecinin sorusuna ise, Kredi kartı nda gıda alımında taksit yok. Elektronik ile ilgili, yerli elektroniklerin teşvik edilmesi konusunda tedbirler var” cevabını verdi. Kredi kartının borç bakiyelerinin yapılandırılmasına ilişkin Yıldırım, “Şu kadarını söyleyeyim. Takipteki alacaklar, yüzde 4 seviyesinde toplam kullanımın. Öyle çok büyük oranlar değil ama yine de bir sıkışıklık var” dedi.