DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Dünyanın ilk sürücüsüz TIR’ı ilk teslimatını yaptı

Dünyanın ilk sürücüsüz TIR’ı ilk teslimatını yaptı

Amerika’da iki şirketin ortaklığıyla geliştirilen Sürücüsüz TIR, ilk nakliyatını başarıyla gerçekleştirerek tarihe adını başarıyla yazdırdı.

Amerika’da iki büyük şirketin ortaklığında geliştirilen, sürücüsüz TIR, 193 kilometre yol gidip ilk teslimatını yaptı. 50.000 kutu biranın taşındığı teslimat ‘kendi kendine gidebilen TIR’ olarak tarihe geçti.Otto motor ve Budweiser şirketlerinin geliştirdiği TIR için ilk deneme Denver şehrinden Colarado’ya kadar devam eden I-25 otoyolunda gerçekleştirildi.

SOFÖR KABİNDE DİNLENDİ

TIR’ın sürücüsü belli bir mesafe yol gittikten sonra arka kabine geçti, kitap okudu. Yaklaşık 193 kilometrelik yolu TIR otomatik pilotla sorunsuz katetti.surucusuz-tir-2

SARHOŞ SÜRÜCÜYE MÜDAHALE

Deneme sürüşünden önce TIR’dan önce yolun güvenliğini sağlamak için önden gir grup kafile gitti. Birkaç kilometre ileride tespit edilen sarhoş sürücü yoldan uzaklaştırıldı.Ayrıca eyalet yetkilileri, yolculuğun bölünmemesi ve güvenlik için bütün şartları sağladı. Taşıma şirketinin Colarado Eyalet Müdürü Shailen Bhatt, “Bu, taşımacılık için çok büyük bir olay. Taşımacılık artık teknoloji ile evrimleşebilir ve değişebilir.” dedi ve ekledi: “Teknoloji, bize hayatları kurtarmamız ve kolaylaştırmamız için kolaylık sağlıyor.” dedi.Deneme sürüşünde nakliye için kullanılan Budweiser biralarını üreten Anheuser-Busch (AHBIF) şirketi yetkilisi, böyle bir deneyde rol aldıkları için onur duyduklarını belirtti ve deneme sürüşü hazırlıklarının 1 ayda tamamlandığını söyledi.

DAHA EKONOMİK OLACAK

Uzmanlar sürücüsüz araçlarla yapılan teslimatların firmalar için daha ekonomik olacağını düşünüyor. Sürekli belli bir hızla ilerleyen araçlar daha az benzin yakıyor. Ancak teknolojinin yaygınlaşması için, üst düzey güvenlik önemlerinin alınması gerektiğinin de altı çiziliyor.

FİRMALAR İÇİN İYİ SOFÖRLER İÇİN KÖTÜ OLACAK

Son dönemde yaygınlaşan otomotik pilotlu araçlar hakkında Ekonomi uzmanları, firmalar için avantajlı olacağını, ancak teknolojinin yaygınlaşmasıyla geniş oranda işsizlik artacağının altını çiziyorlar. Bu görüşe göre ilerleyen dönemlerde bir çok TIR, Kamyon sürücüsü işsiz kalabilir.Ekonomi uzmanlarının görüşünü kabul etmeyen Otto firmasının kurucusu Lior Ron ise, bu teknolojinin sadece şirketler için değil, şoförler içinde yararlı olacağını söylüyor. Araç yoluna devam ederken, sürücü ‘yardımcı-pilot’ niteliğinde olacağını, böylece belirli saatlerde dinlenip kaza riskinin de minimuma ineceğini ifade ediyor.Daha önce TESLA’nın otomatik pilot aracı defalarca kazaya karışmış ve bir kaza ölümle sonuçlanmıştı.