DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Türkiye ekonomide 7. sırada

Türkiye ekonomide 7. sırada

Yıl içerisinde karşılaştığı tüm zorluklara rağmen büyüme sağlayan Türkiye ekonomisi bu yıl sevindirdi. Bu yılın ikinci çeyreğinde 3,1 büyüyen Türkiye ekonomisi son verilere göre 21 Avrupa ülkesinin önüne geçti.

Yıl içerisinde karşılaştığı tüm zorluklara rağmen büyüme sağlayan Türkiye ekonomisi bu yıl sevindirdi. Bu yılın ikinci çeyreğinde 3,1 büyüyen Türkiye ekonomisi son verilere göre 21 Avrupa ülkesinin önüne geçti.Türkiye ekonomisi bu yıl yaşanan tüm olumsuz olaylara rağmen yılın ikinci çeyreğinde elde edilen verilere göre 3,1 büyüme gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 3,1 büyüdür ve 33 milyar 61 milyon olarak görüldü.

ABD ülkelerine karşı kıyaslanmayacak derece büyüdük

Yılın ikinci çeyreğinde Avrupa ülkeleri ile kıyaslanmayacak derece büyüyen Türkiye ekonomisi, 21 AB ülkesini geçerek arkada bıraktı. Son alınan verilere göre; Almanya 0,4İngiltere 0,7Fransa ise herhangi bir büyüme kaydedemedi.En hızlı büyüyenler arasında 7. sıradayızTürkiye ekonomisinin büyümesinin en büyük nedenleri arasında Sanai sektöründe sabit fiyatlar 3,9, cari fiyatlar 8,2 artış gösterdi. Hizmet sektöründe sabit fiyatlarda 3,6 artış gösterdi. Tarım sektöründe ise sabit fiyatlar yüzde 1 azaldı, cari fiyatlar ise  yüzde 1,4 artış gösterdi.Dünyada en hızlı büyüme gösteren Hindistan, Filipinler, Çin, Endonezya, Malezya ve İspanya ülkerinin ardından 7. sırada Türkiye yer almakta.Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, “Türkiye, G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu” dedi. Ekonominin, dış konjonktürün etkisiyle, bir miktar ivme kaybetmesine karşın yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyüdüğünün altını çizen Ağbal, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede büyümenin dalgalı seyrederken, Türkiye’nin 27 çeyrektir büyümeye devam ettiğini belirtti. Ağbal, “İkinci çeyrekte, büyümeye en önemli katkı yaklaşık 5 puanla iç talepten geldi. Global konjonktürdeki sorunlar ve yurt içinde meydana gelen gelişmelere karşı iç talepteki canlılığın devam etmesi olumludu” dedi.Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  “Bu durum dikkate alındığında ekonomimizin önümüzdeki dönemde sağlıklı ve yüksek oranlarda büyümeye devam etmesi için yurt içi tasarruflarımızın ve yatırımlarımızın artırılması önem arz etmektedir” dedi. Yıl sonu nasıl bitecek?2016 yılının sonlarına doğru alınan verilere göre hızla büyüme gösteren Türkiye ekonomisi için Kalkınma Bakanı Lükti Elvan, Türkiye ekonomisi son dönemde, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli göçmen akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen büyümesini sürdürmektedir.” dedi.