DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya´ya iltica eden Türk askerler

Almanya´ya iltica eden Türk askerler

Almanya’ya iltica eden Türk Subaylar neden Türkiye´ye dönmek istemiyor?

Almanya’ya iltica eden Türk Subaylar neden Türkiye´ye dönmek istemiyor?Almanya’da NATO’ya ait Hava Üssü’nde görevli çok sayıda Türk asker Almanya’ya iltica etmek için başvuruda bulundu.Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Kaiserslautern yakınlarındaki Ramstein kasabasında bulunan ve NATO‘nun lojistik tesislerinin merkezi konumunda olan hava üssünde 40 Türk askeri NATO kapsamında görev yapıyor. Bu askerlerden ne kadarının siyasi iltica başvurusunda bulunduğu ise bilinmiyor. Ramstein’daki ilgili merciler verilerin korunması zorunluluğunu öne sürerek bilgi vermiyor. Aynı şekilde Federal Göç ve Mülteciler Dairesi de (BAMF) kaç Türk askerinin iltica başvurusunda bulunduğu ile ilgili olarak bilgi paylaşımına yanaşmıyor. Askerlerin sığınma taleplerinin kabul edilip edilmeyeceği ve ne zaman cevap alacakları da belli değil. 

GÖREV SÜRELERİNİN DOLMASI YAKLAŞINCA SIĞINMA TALEBİNDE BULUNDULAR

iltica-eden-askerler

Askerlerin siyasi ilticada bulunma sebebi ise belli. Almanya’daki görevleri kısa bir süre sonra biteceği için Türkiye’ye dönmesi gereken askerler, sebep olarak Türkiye’deki siyasi ortamı gösteriyor. Hava üssünde NATO ülkelerinden 500 kadar askerin görev yaptığı biliniyor.

İLTİCA BAŞVURUSU DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ DAHA DA GEREBİLİR

Askerlerin siyasi iltica başvurusunda bulunması, Türkiye ile Almanya arasında bozulan ilişkileri daha da gereceği riskini taşıyor. Kaiserslautern Teknik Üniversitesi siyaset bilimcilerinden Marcus Müller’e göre Almanya bu olaydan sonra Türkiye’yi hukuk devleti olarak tanımayabilir. Ülkenin Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steiner geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye resmi ziyarette bulunmuş ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği ikili temaslar oldukça gerilimli geçmişti.