DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erken bunamak istemeyenler bu ilaçtan uzak dursun!

Erken bunamak istemeyenler bu ilaçtan uzak dursun!

  Almanya’da ilaç bağımlısı olanların sayısı 2 milyona yaklaşıyor. Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi’nin yeni yıllık raporuna göre 1,9 milyon Alman ilaç bağımlılığından mustarip. Alkol bağımlılarının sayısı ise 1,8 milyon olarak kayıtlara geçmiş. Bu da ilaç bağımlılarının alkol bağımlılarından bariz bir şekilde daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Erken bunamak ise bu bağılılığın sebep olduğu en tehlikeli

 

Almanya’da ilaç bağımlısı olanların sayısı 2 milyona yaklaşıyor. Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi’nin yeni yıllık raporuna göre 1,9 milyon Alman ilaç bağımlılığından mustarip. Alkol bağımlılarının sayısı ise 1,8 milyon olarak kayıtlara geçmiş. Bu da ilaç bağımlılarının alkol bağımlılarından bariz bir şekilde daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Erken bunamak ise bu bağılılığın sebep olduğu en tehlikeli durum.

YALNIZ VE PARASIZ KADINLAR İLAÇ BAĞIMLILIĞINA DAHA ÇOK YAKALANIYOR

İlaç bağımlılığına en çok yakalananlar kadınlar ve haliyle yaşlı insanlar. Sağlık uzmanı Gerd Glaeske’ye göre bunun sebepleri çeşitli: Özellikle kadınlar, yaşları yükseldikçe depresyondan şikayet etmeye başlıyorlar ve yalnızlık ile maddi zorluklar sebebiyle ilaçlara daha sık sarılıyorlar.

BAĞIMLILAR DENGELERİNİ KAYBEDİP DÜŞEBİLİYOR

Glaeske, bu gelişmenin beraberinde getirdiği sonuçların tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Bağımlılık neticesinde özellikle konsantrasyon ve bilişsel yeteneklerini kaybeden kadınlar örneğin düşme tehlikesi ile mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar.

EN BÜYÜK TEHLİKE ERKEN BUNAMAK

Yeni araştırmalara göre ilaç bağımlılığının daha tehlikeli sonuçları da olabiliyor. Bu araştırmalar, ilaç bağımlısı olanların erken bunamak gibi bir  rahatsızlığa yakalanabileceğini gösteriyor. Bağımlılık yapan ilaçlar doktorların sıklıkla yazdığı bütün ilaçların yüzde dört ila beşine tekabül ediyor. Özellikle Valium gibi uyku ilaçları ve teskin edici ilaçların bağımlı yapma tehlikesi var.

DOKTORLAR BU GİBİ İLAÇLARI KONTROLLÜ VERMEK ZORUNDA

Uzman Glaeske’ye göre bu gibi ilaçların bu yöndeki yan etkilerine dair yeterince şeffaflık söz konusu değil ve bunun en büyük sorumlusu da doktorlar. Bu gibi ilaçların bağımlılık yapmayacak şekilde alınmasını isteyen uzman, bunun kontrolünün de doktora ait olduğunu söylüyor.

İLAÇLARIN YARIDAN FAZLASI ÖZEL REÇETE İLE VERİLİYOR

Bununla birlikte artık bu gibi teskin edici ilaçların yarıdan fazlası özel reçete olarak yazılıyor ve bu yüzden sistematik bir değerlendirmeye tabi tutulmaları mümkün değil. Bu da erken, bunamak, konsantrosyon eksikliği, yere düşme gibi rahatsızlıkların devam edeceği anlamına geliyor. Yan etkisi olmayan ilaçlar ise henüz geliştirilme aşamasında.