DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Krefeld’de TIR saldırısına karşı TIR önlemi

Krefeld’de TIR saldırısına karşı TIR önlemi

Almanya’da noel pazarlarına saldırıların engellenmesi için bir dizi önlem alınıyor. Krefeld’deki önlem ise noeli kutlayanların keyfini geri getirecek nitelikte. Pazarın önüne bir TIR yerleştiren polis, bu şekilde olası bir TIR saldırısını engelliyor. TIR şimdiden şehri maskotu haline gelmiş durumda.

Berlin’de 12 kişinin feci şekilde ölmesine ve 48 kişinin yaralanmasına yol açan TIR saldırısı sebebiyle Noel Bayramı geçen yıllara göre daha sönük geçiyor. Hıristiyanlar için bir araya gelme bakımından önemli bir zaman dilimi olarak bilinen noelde bu yıl noel pazarı gibi kalabalık ortamlar halk tarafından her zaman ve her yerde tehlikeli olarak  görünmese de, alınan tedbirler bayram lezzetini yaşamayı zorlaştırıyor.Ancak bazı şehirlerde olası saldırıları imkansız hale getirmek  yanı sıra noele farklı bir eğlence katan çözümler de yok değil. Krefeld’de alınan önlem bunlardan biri. Şehirde noel pazarının olduğu yerde ağır silahlarla nöbet tutan askerlerin varlığı güven telkin etse de işlerin yolunda gitmediği için noel eğlencesine gölge düşürüyor. Fakat pazarın önüne park edilen bir TIR insanları eğlendirmiyor değil. TIR o kadar ilgi çekiyor ki, pazar kapanana kadar önünde resim çekinenler bitmiyor.

TIR İLE BAŞKA BİR TIRIN GELMESİ İMKANSIZ

Polis marifetiyle pazarın önüne çekilen bu TIR, olası bir TIR saldırısını önlemeyi amaçlıyor. Pazara sadece bir caddeden giriş olduğundan dolayı pazarın önünü kapatan TIR sayesinde Berlin’deki saldırının bir benzerinin yaşanması bu sayede mümkün değil. Polis bu önlemi belediye, itfaiye ve Krefeld Noel Pazarı ile birlikte almış.Belediyeler ise önlem olarak en çok güvenlik kamerası üzerinde duruyor. Şehir ve Belediyeler Birliği Başkanı Gerd Langdsberg, vatandaşların güvenlik ihtiyacının yükselen terör tehlikesi ve nefret suçlarından dolayı arttığını söyledi. Bu bakımdan Verileri Koruma Kanunu’na sınırlama getirilmesini isteyen Landsberg, bu şekilde şehirlerde amaca daha uygun hizmet eden kamera güvenliğinin sağlanabileceğine inanıyor.

ŞAHSİ BİLGİLERİN KORUNMASI UMUMUN KORUNMASINDAN ÖNEMLİ DEĞİL

Landsberg’in bu önlem üzerinde ısrarla durmasının arkasında polisin Berlin’deki TIR saldırısının  olduğu yeri kamera güvenliği olmadığı için takip edememiş olması yatıyor. Landsberg, şüphelilerin kimliğini ortaya çıkarmak, suç eylemlerini engellemek veya cezalandırmak için akıllı sistemlerini olduğunu söylüyor ve şöyle diyor: “Umumun korunması şahısların şahsi bilgilerinin kaydedilmesine  kendilerinin karar verme özgürlüğünü korumaktan daha öncelikli.”Landsberg’e göre kaydolunan video görütülerinin silinme süresi genişletilmeli ve böylece faillerin takibi için gerekli materyal lazım olduğunda hazır olmalı. Şehir ve Belediye Birliği Başkanı bunun için en az iki aylık bir süre istiyor. Bunun dışında çevrenin kamera ile görüntülendiğini herkesin görebilmesini gerektiğine de işarete den Landsberg, bu sayede olası suçların önüne geçilebileceğini dile getiriyor.

BİRÇOK SUÇU AYDINLATABİLECEK GÖRÜNTÜ ÇÖPE GİDİYOR

Federal kanunlar ve eyalet kanunları elde edilen görüntüleri kısa süreliğine elde bulundurmayı öngörüyor. Bu yüzden de hayat kurtarabilecek birçok bilgi kanun yoluyla kullanılamaz hale geliyor.Son araştırmalar halkın da kamera güvenliğine ağırlık verilmesinden yana tavır koyduğunu gösteriyor. Düşünce araştırma kuruluşu YouGov’un bir araştırmasına göre halkın yüzde 60’ı kamusal alanda kamera güvenliğinin arttırılmasından yana. Halkın üçte ikisi de polis sayısının artmasını istiyor.