DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
1 Temmuz Alman basın özeti

1 Temmuz Alman basın özeti

1 temmuz tarihli Alman basın özetinde öne çıkan başlıklarda Atatürk Havalimanı’na gerçekleşen saldırı ve Boris Johnson’un adaylıktan geri çekilmesi yer alıyor.

1 temmuz tarihli Alman basın özetinde öne çıkan başlıklarda Atatürk Havalimanı’na gerçekleşen saldırı yer alıyor. Ve referandum oylamasında çıkan Brexit sonucunun sonrasında istifa kararı alan David Cameron’un yerine gelecek olan Boris Johnson’un adaylıktan geri çekilmesi var.havalimani-saldiri

Neue Osnabrücker Zeitung

44 kişinin hayatını kaybettiği havalimanı saldırısına yönelik Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi şu ifadelere yer verdi.“Mart ayında Brüksel’deki havalimanına düzenlenen saldırıda 35 kişi öldü. İstanbul’da da benzeri bir şekilde 45’ten fazla insan hayatını kaybetti. Brüksel’deki saldırıdan sonra tüm Avrupa Birliği günlerce durdu, sosyal medya sempati mesajlarıyla doldu taştı, siyasi söylemler neredeyse isteri derecesine vardı ama nedense ölen Türkler Almanların pek umurunda değil. Terörizm ile mücadelede Fransa veya Belçika ile nasıl işbirliği yapılıyorsa, Türkiye ile de aynı şekilde ortaklaşa çalışmak gerek. Cumhurbaşkanının başka alanlardaki siyasi çizgisi hoşa gitmese de, bunun bir rol oynamaması lazım. Ayrıca gizli ırkçı gerekçelerle daha az üzüntü duyulması da söz konusu olmamalı.”

Junge Welt

Junge Welt gazetesi ise İstanbul’daki terör saldırısını gerçekleştiren IŞİD için gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı“İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen korkunç saldırının ardından Türk devletinin IŞİD’de ne kadar parmağı olduğu tartışmaları yeniden alevlendi. Ortadoğu’yu sadece kulaktan dolma bilgilerle tanıyanlara, NATO partneri Türkiye’nin arada sırada havadan vurduğu bir terör örgütüne destek verdiği iddiası tam bir komplo teorisi gibi gelebilir. Ancak ‘Asla’ dememek gerek, zira en azından bir süreliğine işbirliği yapıldığı ve en azından belli bazı noktalarda Türkiye’nin IŞİD militanlarının eylemlerine göz yumduğu yönündeki ipuçları hiç de görmezden gelinebilecek nitelikte değil. Türkiye tabii ki IŞİD’i doğrudan ve tamamıyla ‘yönlendirmiyor’. Ancak Ankara örgütü, gerçek düşmanları olarak kabul ettiği solculara, Kürtlere ve demokratlara yönelik kullanılabilecek bir araç olarak görüyor.”

Frankfurter Rundschau

Güne damga vuran bir diğer haber ise David Cameron’un istifasının ardından yerine gelecek olan Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson’ın adaylıktan geri çekilmesi oldu. Frankfurter Rundschau gazetesinin konuyla ilgili yorumu ise şöyle;“Boris Johnson Brexit referandumundan önce amma ses çıkardı! Ama bir hafta içinde Avrupa Birliği’nden çıkılması yönünde yürütülen kampanyanın en önemli iki ‘argümanı’ aşağı yukarı yok oldu denilebilir. Londra’nın Brüksel’e yaptığı harcamaların kampanyada iddia edilenden çok daha az olduğu ortaya çıktı, bu bir. Ayrıca sınırları Birlik üyelerinin vatandaşlarına da kapama vaadinin sadece insanlık dışı değil, aynı zamanda asılsız olduğu da görüldü, zira Johnson’ın dediği gibi ortak pazarda kalınmak isteniyorsa, bunun Avrupa Birliği vatandaşı çalışanların dolaşım serbestisi olmadan söz konusu olamayacağı kesin. Durum böyleyken Johnson ne yapıyor? Avrupa Birliği’nden çıkış müzakerelerinden sonra verdiği vaatlerden geriye kalanların sorumluluğunu üstlenmek için başbakanlık koltuğuna oynayacağına, ‘Ben bu yarışta yokum’ diyor. Yönetmek zorunda olmayınca yalan söylemeye devam etmek kolay çünkü. Fakat bu tavır tek bir kelimeyle korkakça. Evet, sevgili yandaşları, işte sağcı idollerinizin durumu bu.”

Mannheimer Morgen

Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson’ın adaylıktan geri çekilmesini gündeme alan bir diğer gazete ise Mannheimer Morgen gazetesi oldu. İşte o yorum,“Aniden herkes Johnson’dan cevaplar bekliyor, ancak Johnson bu cevapları vermeye yanaşmıyor. Ya da bu cevapları bilmiyor. İngiltere’nin gelecek başbakanının önünde Avrupa Birliği ile karmaşık müzakereler var. Ülke içinde uzlaşma sağlamak işin daha da zor tarafı. Böyle bir sürecin nadiren siyasi bir galibi olur. Kariyer meraklısı fırsatçı Johnson bunun bilincinde. Birkaç yıl sonra yine sahneye geri dönebilir. Eğer neden olduğu kaosu başka birisi gidermişse ve zor günler geride kalmışsa. Eğer.”