DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
2 yılda liseyi bitirip 60 yaşında YGS’yi kazandı

2 yılda liseyi bitirip 60 yaşında YGS’yi kazandı

Çankırı’da bir okulda hizmetli olarak görev yapan 60 yaşındaki Rıza Topal’ın öğrenme aşkı herkese örnek olacak.

Orta ilçesinde 1969 yılında ilkokulu bitirdikten sonra maddi imkansızlıklardan dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalan Topal, 2013 yılında başladığı liseyi 2,5 yılda bitirdi. Bu yıl YGS sınavına giren Topal, 160 puan alarak 2 yıllık bir yüksekokula girmeye hak kazandı.

Topal, “İlkokuldan sonra maddi imkansızlıklardan dolayı okuyamadım ama okumauktesi her zaman içimde kaldı” dedi.

Çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra 1991 yılında memur olduğunu belirten Topal, “1991 yılında Orta Belediyesi’nde işe başladım. Daha sonra 1996 yılında yatay geçişlemilli eğitime geçtim. Şu anda Orta Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Orta Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde hademe olarak görev yapıyorum” diye konuştu.

İçindeki okuma isteğini bastıramayarak ortaokula kayıt yaptırdığını dile getiren Topal, “Daha sonra 2013 yılında dışarıdan açık liseye kaydımı yaptırdım. 2,5 yıl gibi kısa bir sürede liseyi bitirdim. Bu sene şubat döneminde okulum bitti ve YGS’ye girerek 160 puan aldım” dedi.

“Okumak zor değil”     

Yıllarca okumanın zor olduğunu düşünerek, ‘acaba okuyabilir miyim?’ sorusunu sorduğunu vurgulayan Topal, şöyle devam etti:”Gençler şimdi okumanın zor olduğunu düşünüyorlar, ben de öyle düşünüyordum. Geçen zaman içerisinde öyle olmadığını gördüm. O kadar da zor değilmiş. Liseyi bitirdikten sonra YGS’ye girdim, barajı aştım. İki yıllık yüksekokul okuma şansını elde ettim. Şimdi onu da okuyacağım. Seneye YGS sınavına tekrar girip performansımı yükseltmek istiyorum. O zaman daha iyi bir bölüm seçmek ve orada devam etmek istiyorum.”

“Okumanın yaşı yok”     

Okumanın yaşının olmadığını belirten Topal, “Gençler, okumanın yaşının olmadığını bana bakarak anlayabilirler. Dinimizin ilk emri ‘oku’dur. Bizler niye okumuyoruz ki? Gençler Peygamberimize gelen ilk ‘oku’ emrini tatbik ederlerse önlerinde sorun kalmaz. Umarım bana bakarak fikirleri değişir” dedi.

Orta İmam Hatip Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Öğretmeni Şerife Hanım Arıkan Taşkesen ise okula geldiğinde Rıza Topal’ın okuma azminin dikkatini çok çektiğini söyledi.

Topal’a YGS’ye girmesi tavsiyesinde bulunduğunu belirten Taşkesen, “YGS ile ilgili bilgiler verdim. Sınava sadece 1 hafta kala çalışarak barajı geçti. Bu azmi öğrencilerimiz arasında da dikkati çekti. Rıza amcanın bu sene istediği yerlere tercihini yapacağız ama seneye daha iyi hazırlanıp daha iyi bir yere yerleştirmek için çalışacağız” diye konuştu.