DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bayanların kabusu amenore nedir?

Bayanların kabusu amenore nedir?

Amenore nedir? Ergenlikten sonra sağlıklı kadınlarda yumurtalıklar yumurta üretmeye başlar. Üretilen yumurta eğer döllenmeye katılmazsa bir miktar kanla birlikte dışarı atılır. Buna adet döngüsü denir. Adet döngüsünün başlama yaşı ve başladıktan sonra da sıklığı, süresi kişiden kişiye değişebilir. Ancak bazı bireylerde ergenlik ve sonrasında adet döngüsü görülmeyebilir. Bu adet yokluğuna amenore denir. Birincil ve ikincil

Amenore nedir? Ergenlikten sonra sağlıklı kadınlarda yumurtalıklar yumurta üretmeye başlar. Üretilen yumurta eğer döllenmeye katılmazsa bir miktar kanla birlikte dışarı atılır. Buna adet döngüsü denir. Adet döngüsünün başlama yaşı ve başladıktan sonra da sıklığı, süresi kişiden kişiye değişebilir. Ancak bazı bireylerde ergenlik ve sonrasında adet döngüsü görülmeyebilir. Bu adet yokluğuna amenore denir. Birincil ve ikincil amenore olmak üzere iki çeşittir.Birincil amenore: 16 yaşını geçmiş genç kızların adet görmemesiİkincil amenore: Daha önce adet görmüş, hamile olmayan yetişkin kadınların 6 ay veya daha uzun zaman adet görmemesidir. 

Birincil Amenore

Bu durumun görüldüğü bireyler diğer kızlardan biraz daha geç gelişiyor olabilir. Çok atletik çok zayıf genç kızlarda da adet gecikmesi olabilir. Ancak, özellikle diğer cinsiyete bağlı değişiklikler de de (örneğin memelerin büyümesi ve kıllanma gibi) gecikme varsa, zayıf da olsa hormonal bir anormallik olabileceğinden bir doktora danışılması gerekir.

İkincil Amenore

Eğer yıllardır adet görürken, bir veya birkaç adet dönemini atlarsanız, buna ikincil amenore denir. Bu durumun çok çeşitli nedenleri olabilir. Hamile olanlar, çok fazla egzersiz yapanlar veya stres altında olanlar bu durumla karşılaşabilir. Çok şişman kadınların adetlerinde düzensizlik ihtimali daha yüksektir. Alınan bir ilacın yan etkisi, doğum kontrol hapını bırakmış olmak, emzirmek, menopoz dönemine yaklaşıyor olmak da birkaç ay adet görmeme nedeni olabilir. Tümörler veya hipofiz bezi bozuklukları da nadiren amenoreye neden olabilir. Amenore hormonal bozukluklar sonucu oluşabilir. Hormonal bozuklukluğa neden olan faktörlerse şöyle sıralanabilir:

  • Polikistik over sendromu
  • Tiroid bezinin fonksiyonel bozuklukları
  • Hipofiz tümörü.
  • Erken menopoz

 Cinsel organların kendileri ile ilgili sorunlar da Amenore’ye neden olabilir. Görülebilecek yapısal sorunlara şunlar örnek verilebilir:

  • Rahim içi yaralanmaları
  • Üreme organlarında eksiklik
  • Vajinada Yapısal bozukluklar

Teşhis

Jinekolojik muayene gereklidir. Eğer hasta hiç adet görmediyse, doktor vücudunuzda ergenliğe ait normal değişikliklerin yaşanıp yaşanmadığına bakmak için meme ve genital bölgede muayene yapabilir. Amenore farklı hormonal sorunlara da yol açabilir. Altta yatan nedenin bulunması, uzun sürebilir ve birden fazla test yapılmasını da gerekebilir.

Testler

Laboratuar testleri:                         testler             

  • Gebelik testi
  • Tiroid fonksiyon testi
  • Yumurtalık fonksiyon testi
  • Erkeklik hormonu testi

Hormon takviyesi ile test:Adet kanamasını uyarmak için 7- 10 gün boyunca östrojen hormonu içeren bir ilaç verilir. Bu test sonuçlarına göre adet görülmemesinin nedeninin östrojen eksikliği olup olmadığı anlaşılır.Görüntüleme testleri:

  • Ultrason.
  • Bilgisayarlı Tomografi(BT)
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Kameralı testler:Eğer kan testleri ve görüntüleme testleri ile sonuç alınamadıysa, doktor “histeroskopi” yapılmasını önerebilir. Bu işlemde ince, ışıklı bir kamera vajina ve rahim ağzından geçirilir ve rahip içi görüntülenmiş olur.

Tedavisi

Tedavi hastalığın nedenine bağlı değişebilir. İlaç kullanma, cerrahi müdahale ve yaşam standartlarını değiştirme uygulanan tedaviler arasındadır.