DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Gorbaçov’dan ürküten öngörü: 3. Dünya Savaşı kapıda mı?

Gorbaçov’dan ürküten öngörü: 3. Dünya Savaşı kapıda mı?

Sovyetler Birliği’nin son başkanı Michail Gorbaçov, 3. Dünya Savaşı’nın çıkacağına dair işaretleri gördüğünü ileri sürdü. ‘Time’ dergisine yazan Gorbaçov, Avrupa’da her geçen gün daha fazla birlik ve tankın hazırlık içine girdiğini ifade etti. NATO ile Rus ordusunun giderek birbirine yaklaştığından çekinen eski devlet başkanı, bu iki kuvvetin artık birbirine vurma mesafesinde olduklarını dile getirdi. 3.

Sovyetler Birliği’nin son başkanı Michail Gorbaçov, 3. Dünya Savaşı’nın çıkacağına dair işaretleri gördüğünü ileri sürdü. ‘Time’ dergisine yazan Gorbaçov, Avrupa’da her geçen gün daha fazla birlik ve tankın hazırlık içine girdiğini ifade etti. NATO ile Rus ordusunun giderek birbirine yaklaştığından çekinen eski devlet başkanı, bu iki kuvvetin artık birbirine vurma mesafesinde olduklarını dile getirdi.

3. DÜNYA SAVAŞI HAZIRLIĞI İÇİNDE GİBİYİZ

1990 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Gorbaçov’un bir diğer eleştirisi ise askeri güce yapılan maddi yatırımlar. Sosyal görevlerini göğüslemek için bütçe harcayacak dahi gücü olmayan ülkelerin eskiden insanları kitlesel olarak yok edecek güçte olan silahların yerini alan modern silahlar için kesenin ağzını açmasını kabullenemeyen Gorbaçov, sadece bir atışla bir kıtanın yarısını mahvedecek denizaltılar veya stratejik istikrarı yerle bir edecek füze savunma sistemlerine aktarılan paraların boyutuna dikkat çekti.Gorbaçov’u sinirlendiren bir diğer mesele de bazı politikacıların ve askerlerin kullandığı dil. Bu savaş çığırtkanlığı yapan tehlikeli dile medyanın da katıldığını kaydeden eski devlet adamı, “Dünya 3. Dünya Savaşı’na hazırlık yapıyor gibi” şeklinde yorumda bulundu.

SİYASİ DİYALOG DEVAM ETMELİ, KARARLAR BİRLİKTE ALINMALI

Gorbaçov’un anlattığına göre 80’li yıllarda Rusya ve ABD silahsızlanma alanında birlikte adım attılar ve başarı da kazandılar. Ancak bugün gelinen nokta itibariyle nükleer tehdit tekrar gerçek olmaya başladı. Büyük güçler arasındaki ilişkiler de son yıllarda kötüden en kötüye evrildi. Silahlanma yanlıları ise bu gelişme karşısında ellerini oğuşturuyor.Yazısında, “Bu vaziyetten kurtulmalıyız” çağrısında bulunan Gorbaçov, siyasi diyaloğun devam etmesini, bu diyaloğun savaşın engellenmesine ve terörizme odaklanmasını, kararların da birlikte alınmasını istedi.

ABD VE RUSYA NÜKLEER SİLAHLARIN YÜZDE 90’INDAN FAZLASINA SAHİP

Gorbaçov cumartesi günü telefon görüşmesi gerçekleştirecek olan Trump ve Putin’e de çağrıda bulundu ve nükleer savaşın kabul edilemez olduğunu ve asla başvurulmaması gerektiği yönünde açıklamada bulunmalarını istedi. Bunun en iyi yolunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden çıkacak bir karar olduğunu yazan Gorbaçov, dünyanın nükleer silah depolarının yüzde 90’ından fazlasını elinde bulunduran iki milletin başkanlarının bu özel sorumluluğu taşıdığına dikkat çekti.Gorbaçov, 3. Dünya Savaşı öngörüsünde bulunan tek isim değil. Suriye Başkanı Beşar Esad da böyle bir tehlikenin varlığından bahsetmiş, Almanya’nın eski dışişleri bakanı Joschka Fischer de Batı Medeniyeti’nin çökeceği öngörüsünde bulunmuştu.